11 °C Budapest

Grenspan: kedvezőek a hosszú távú kilátások, bizonytlanságok az inflációnál

Pénzcentrum
2005. november 3. 16:33

Az olajárak gazdasági hatásairól illetve az infláció kérdéséről beszélt ma Greenspan, a FED elnöke a Kongresszus gazdasági bizottsága előtt. Greenspan szerint az átmeneti megrázkódtatások ellenére az amerikai gazdaság hosszú távú kilátásai kedvezőek. A természeti katasztrófák ellenére a gazdaság nem rogyott meg. Az infláció a magas olajárak miatt emelkedik, ugyanakkor a FED elnöke továbbra is

bízik a gyors termelékenységnövekedésben és ennek antiinflációs hatásaiban. A költségvetésben különös figyelmet kell szentelni a nyugdíjrendszer és az egészségügy reformjának. A FED elnöke nem beszélt közvetlenül a kamatszintről.

Az amerikai gazdaság jelentős sokkokkal volt kénytelen szembesülni a nyár végén. A hurrikánok miatt az olaj- és gázkitermelő kapacitások egy részét komoly sérülés érte, melyek helyreállítása hónapokat vesz igénybe. Jelenleg a Mexikói-öböl térségében a kapacitások fele üzemel. A globális kereslet élénkülése a kínálat beszűkülésével az árak jelentős emelkedését eredményezte az olaj- és a gázpiacon is. A teljes helyreállítás lassan halad, az import növelése sokszor nehézségekbe ütközik. A piac továbbra is meglehetősen érzékeny maradhat, az átlagosnál hidegebb tél az árakat tovább tornázhatja felfelé.

Az utóbbi évek egyik fontos jellemzője az alacsony inflációs környezetben való gyors növekedés volt. Emögött leginkább a termelékenység jelentős javulása állt, így a GDP bővülését nem kellett, hogy magas infláció kísérje. Greenspan szerint fontos tényező volt a szovjet blokk felbomlása, mely a globális munkaerőkínálatot kb. 100 m fővel növelte meg. Ehhez adódik Kína illetve India növekvő szerepe a munkaerőkínálatban. Ilyen bővülő kínálat mellett a munkaerőköltségeket sikerült alacsonyan tartani. Ez akadályozta egy ár-bér spirál kialakulását.

Az energiaárak növekedés miatt ugyanakkor az inflációs bizonytalanságok nem tűntek el, melyet a költségvetés helyzete is nehezít. Bár az adóbevételek jól alakultak, a hurrikánok miatti újjáépítés nagy terhet ró a költségvetésre. Az egészségügy és a nyugdíjrendszer is refomra szorul.

Látható tehát, hogy Greenspan továbbra is bizakodó, de a magas energiaárak keltette bizonytalanságot elismeri. A piac további kamatemeléseket vár a FED-től, a ráta tavaszig akár a 4.5%-ot is elérheti a mostani 4%-kal szemben.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 15:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm