23 °C Budapest

Grenspan: kedvezőek a hosszú távú kilátások, bizonytlanságok az inflációnál

Pénzcentrum
2005. november 3. 16:33

Az olajárak gazdasági hatásairól illetve az infláció kérdéséről beszélt ma Greenspan, a FED elnöke a Kongresszus gazdasági bizottsága előtt. Greenspan szerint az átmeneti megrázkódtatások ellenére az amerikai gazdaság hosszú távú kilátásai kedvezőek. A természeti katasztrófák ellenére a gazdaság nem rogyott meg. Az infláció a magas olajárak miatt emelkedik, ugyanakkor a FED elnöke továbbra is

bízik a gyors termelékenységnövekedésben és ennek antiinflációs hatásaiban. A költségvetésben különös figyelmet kell szentelni a nyugdíjrendszer és az egészségügy reformjának. A FED elnöke nem beszélt közvetlenül a kamatszintről.

Az amerikai gazdaság jelentős sokkokkal volt kénytelen szembesülni a nyár végén. A hurrikánok miatt az olaj- és gázkitermelő kapacitások egy részét komoly sérülés érte, melyek helyreállítása hónapokat vesz igénybe. Jelenleg a Mexikói-öböl térségében a kapacitások fele üzemel. A globális kereslet élénkülése a kínálat beszűkülésével az árak jelentős emelkedését eredményezte az olaj- és a gázpiacon is. A teljes helyreállítás lassan halad, az import növelése sokszor nehézségekbe ütközik. A piac továbbra is meglehetősen érzékeny maradhat, az átlagosnál hidegebb tél az árakat tovább tornázhatja felfelé.

Az utóbbi évek egyik fontos jellemzője az alacsony inflációs környezetben való gyors növekedés volt. Emögött leginkább a termelékenység jelentős javulása állt, így a GDP bővülését nem kellett, hogy magas infláció kísérje. Greenspan szerint fontos tényező volt a szovjet blokk felbomlása, mely a globális munkaerőkínálatot kb. 100 m fővel növelte meg. Ehhez adódik Kína illetve India növekvő szerepe a munkaerőkínálatban. Ilyen bővülő kínálat mellett a munkaerőköltségeket sikerült alacsonyan tartani. Ez akadályozta egy ár-bér spirál kialakulását.

Az energiaárak növekedés miatt ugyanakkor az inflációs bizonytalanságok nem tűntek el, melyet a költségvetés helyzete is nehezít. Bár az adóbevételek jól alakultak, a hurrikánok miatti újjáépítés nagy terhet ró a költségvetésre. Az egészségügy és a nyugdíjrendszer is refomra szorul.

Látható tehát, hogy Greenspan továbbra is bizakodó, de a magas energiaárak keltette bizonytalanságot elismeri. A piac további kamatemeléseket vár a FED-től, a ráta tavaszig akár a 4.5%-ot is elérheti a mostani 4%-kal szemben.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
EZT OLVASTAD MÁR?