21 °C Budapest

Megszakadt a sorozat - megálljt "parancsolt" az MNB, itt a közlemény is (3.)

Pénzcentrum
2005. október 24. 14:00

A majdnem egyöntetű elemzői várakozásoknak megfelelően mai ülésén változatlanul hagyta az irányadó, 6%-on álló rátát a Monetáris Tanács. Ezzel a tavaly októberben elindult, folyamatos kamatcsökkentési sorozat megszakadt. Idén januártól mostanáig még így is tekintélyes, összességében 350 bp-os kamatcsökkentés következett be. A mai döntés hátteréről a szokásoknak megfelelően 15:00 órától

A majdnem egyöntetű elemzői várakozásoknak megfelelően mai ülésén változatlanul hagyta az irányadó, 6%-on álló rátát a Monetáris Tanács. Ezzel a tavaly októberben elindult, folyamatos kamatcsökkentési sorozat megszakadt. Idén januártól mostanáig még így is tekintélyes, összességében 350 bp-os kamatcsökkentés következett be. A mai döntés hátteréről a szokásoknak megfelelően 15:00 órától sajtótájékoztatóra kerül sor az MNB-ben, melyen várhatóan Járai Zsigmond ismerteti a részleteket. Az eseményről élőben tudósítunk. A mai kamatdöntés érdekessége, hogy arról a Monetáris Tanács közleménye több mint negyed órás késéssel vált ismertté.



2005.10.19 16:27
Portfolio.hu-poll: év végéig maradhat a 6%-os kamatszint, de hogy utána mi lesz... (2.)

2005.10.20 12:03
Reuters-poll: euró csak 2013-ban , idén már ne várjunk kamatcsökkentést





A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6.00%-os szintjét.

A Monetáris Tanács megítélése szerint az elmúlt időszakban számos tényező támogatta az alacsony inflációs környezet kialakulását. A fogyasztói árak szeptemberben 3.7%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban; a maginfláció éves növekedési üteme 2 % alá került.

Ugyanakkor a Tanács arra számít, hogy a jövőben vegyes hatások alakítják majd az inflációs folyamatokat. Bár 2006-ban az áfa-csökkentés számottevően mérsékelni fogja az árnövekedés éves ütemét, 2007-re ez a közvetlen hatás elmúlik. A munkaköltségeket eltérő hatások érik a jövőben, ez irányból fokozódik az inflációs bizonytalanság. Eközben magas maradt az olajár, és a világgazdaságban erősödik az inflációs nyomás. Ezzel együtt jó esély mutatkozik az inflációs cél elérésére.

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a bizonytalanság a magyar gazdaság egyensúlyi helyzetét és konvergenciáját illetően. Több olyan hír látott napvilágot, amely kedvezőtlen folyamatok kibontakozására utal.

A kormány az euro bevezetése szempontjából mérvadó költségvetési hiánymutató 2005-re vonatkozó várható értékét felfelé módosította. Bár a korrekció önmagában nincs hatással az eladósodás alakulására, negatív hatással lehet a pénzpiacok konvergencia-folyamatról alkotott képére.

A piaci szereplők számára nyilvánvalóvá vált, hogy az elkövetkező évek hiányszámai a korábbi várakozásoknál kedvezőtlenebbül alakulhatnak. A költségvetési törvényjavaslatban kitűzött 2006-os deficitcél a korábbi konvergencia programban vázolthoz képest magas, ráadásul számottevő felfelé mutató kockázatok övezik, ahogyan erre az Európai Bizottság legfrissebb elemzése is rámutatott. A magyar gazdaság távolabb került az euro 2010-es bevezetését lehetővé tevő nominális konvergencia-pályától.

A Tanács már korábban is hangsúlyozta, hogy a hosszú távú gazdasági növekedés érdekében elsődleges fontosságú lenne az euro bevezetése, amihez elengedhetetlen, hogy elkötelezettség mutatkozzon a konvergencia kritériumok mielőbbi teljesítésére. Bár a Kormány újfent megerősítette elkötelezettségét az euro 2010-évi bevezetése mellett, a bejelentéshez nem kapcsolódtak konkrét intézkedések.

A külső környezetet illetően olyan jelek mutatkoznak, amelyek szerint a feltörekvő országok eddigi pozitív megítélése romolhat. A Tanács úgy látja, hogy a folytatódó világpiaci inflációs nyomás a közeljövőben befolyásolhatja a főbb jegybankok kamatpolitikáját. A fejlett országokban a hozamok emelkedése negatív hatással lehet a feltörekvő piacok eszközei iránti keresletre is, ami a forinteszközök hozamait emelheti.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2005. november 18-án 14 órakor jelenik meg.

A Monetáris Tanács megtárgyalta az MNB 2005. november 28-án megjelenő, Jelentés az infláció alakulásáról című kiadványának tartalmi kereteit.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem