8 °C Budapest

Megszakadt a sorozat - megálljt "parancsolt" az MNB, itt a közlemény is (3.)

Pénzcentrum
2005. október 24. 14:00

A majdnem egyöntetű elemzői várakozásoknak megfelelően mai ülésén változatlanul hagyta az irányadó, 6%-on álló rátát a Monetáris Tanács. Ezzel a tavaly októberben elindult, folyamatos kamatcsökkentési sorozat megszakadt. Idén januártól mostanáig még így is tekintélyes, összességében 350 bp-os kamatcsökkentés következett be. A mai döntés hátteréről a szokásoknak megfelelően 15:00 órától

A majdnem egyöntetű elemzői várakozásoknak megfelelően mai ülésén változatlanul hagyta az irányadó, 6%-on álló rátát a Monetáris Tanács. Ezzel a tavaly októberben elindult, folyamatos kamatcsökkentési sorozat megszakadt. Idén januártól mostanáig még így is tekintélyes, összességében 350 bp-os kamatcsökkentés következett be. A mai döntés hátteréről a szokásoknak megfelelően 15:00 órától sajtótájékoztatóra kerül sor az MNB-ben, melyen várhatóan Járai Zsigmond ismerteti a részleteket. Az eseményről élőben tudósítunk. A mai kamatdöntés érdekessége, hogy arról a Monetáris Tanács közleménye több mint negyed órás késéssel vált ismertté.



2005.10.19 16:27
Portfolio.hu-poll: év végéig maradhat a 6%-os kamatszint, de hogy utána mi lesz... (2.)

2005.10.20 12:03
Reuters-poll: euró csak 2013-ban , idén már ne várjunk kamatcsökkentést





A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6.00%-os szintjét.

A Monetáris Tanács megítélése szerint az elmúlt időszakban számos tényező támogatta az alacsony inflációs környezet kialakulását. A fogyasztói árak szeptemberben 3.7%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban; a maginfláció éves növekedési üteme 2 % alá került.

Ugyanakkor a Tanács arra számít, hogy a jövőben vegyes hatások alakítják majd az inflációs folyamatokat. Bár 2006-ban az áfa-csökkentés számottevően mérsékelni fogja az árnövekedés éves ütemét, 2007-re ez a közvetlen hatás elmúlik. A munkaköltségeket eltérő hatások érik a jövőben, ez irányból fokozódik az inflációs bizonytalanság. Eközben magas maradt az olajár, és a világgazdaságban erősödik az inflációs nyomás. Ezzel együtt jó esély mutatkozik az inflációs cél elérésére.

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a bizonytalanság a magyar gazdaság egyensúlyi helyzetét és konvergenciáját illetően. Több olyan hír látott napvilágot, amely kedvezőtlen folyamatok kibontakozására utal.

A kormány az euro bevezetése szempontjából mérvadó költségvetési hiánymutató 2005-re vonatkozó várható értékét felfelé módosította. Bár a korrekció önmagában nincs hatással az eladósodás alakulására, negatív hatással lehet a pénzpiacok konvergencia-folyamatról alkotott képére.

A piaci szereplők számára nyilvánvalóvá vált, hogy az elkövetkező évek hiányszámai a korábbi várakozásoknál kedvezőtlenebbül alakulhatnak. A költségvetési törvényjavaslatban kitűzött 2006-os deficitcél a korábbi konvergencia programban vázolthoz képest magas, ráadásul számottevő felfelé mutató kockázatok övezik, ahogyan erre az Európai Bizottság legfrissebb elemzése is rámutatott. A magyar gazdaság távolabb került az euro 2010-es bevezetését lehetővé tevő nominális konvergencia-pályától.

A Tanács már korábban is hangsúlyozta, hogy a hosszú távú gazdasági növekedés érdekében elsődleges fontosságú lenne az euro bevezetése, amihez elengedhetetlen, hogy elkötelezettség mutatkozzon a konvergencia kritériumok mielőbbi teljesítésére. Bár a Kormány újfent megerősítette elkötelezettségét az euro 2010-évi bevezetése mellett, a bejelentéshez nem kapcsolódtak konkrét intézkedések.

A külső környezetet illetően olyan jelek mutatkoznak, amelyek szerint a feltörekvő országok eddigi pozitív megítélése romolhat. A Tanács úgy látja, hogy a folytatódó világpiaci inflációs nyomás a közeljövőben befolyásolhatja a főbb jegybankok kamatpolitikáját. A fejlett országokban a hozamok emelkedése negatív hatással lehet a feltörekvő piacok eszközei iránti keresletre is, ami a forinteszközök hozamait emelheti.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2005. november 18-án 14 órakor jelenik meg.

A Monetáris Tanács megtárgyalta az MNB 2005. november 28-án megjelenő, Jelentés az infláció alakulásáról című kiadványának tartalmi kereteit.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem