21 °C Budapest

Megszakadt a sorozat - megálljt "parancsolt" az MNB, itt a közlemény is (3.)

Pénzcentrum
2005. október 24. 14:00

A majdnem egyöntetű elemzői várakozásoknak megfelelően mai ülésén változatlanul hagyta az irányadó, 6%-on álló rátát a Monetáris Tanács. Ezzel a tavaly októberben elindult, folyamatos kamatcsökkentési sorozat megszakadt. Idén januártól mostanáig még így is tekintélyes, összességében 350 bp-os kamatcsökkentés következett be. A mai döntés hátteréről a szokásoknak megfelelően 15:00 órától

A majdnem egyöntetű elemzői várakozásoknak megfelelően mai ülésén változatlanul hagyta az irányadó, 6%-on álló rátát a Monetáris Tanács. Ezzel a tavaly októberben elindult, folyamatos kamatcsökkentési sorozat megszakadt. Idén januártól mostanáig még így is tekintélyes, összességében 350 bp-os kamatcsökkentés következett be. A mai döntés hátteréről a szokásoknak megfelelően 15:00 órától sajtótájékoztatóra kerül sor az MNB-ben, melyen várhatóan Járai Zsigmond ismerteti a részleteket. Az eseményről élőben tudósítunk. A mai kamatdöntés érdekessége, hogy arról a Monetáris Tanács közleménye több mint negyed órás késéssel vált ismertté.2005.10.19 16:27
Portfolio.hu-poll: év végéig maradhat a 6%-os kamatszint, de hogy utána mi lesz... (2.)

2005.10.20 12:03
Reuters-poll: euró csak 2013-ban , idén már ne várjunk kamatcsökkentést

A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6.00%-os szintjét.

A Monetáris Tanács megítélése szerint az elmúlt időszakban számos tényező támogatta az alacsony inflációs környezet kialakulását. A fogyasztói árak szeptemberben 3.7%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban; a maginfláció éves növekedési üteme 2 % alá került.

Ugyanakkor a Tanács arra számít, hogy a jövőben vegyes hatások alakítják majd az inflációs folyamatokat. Bár 2006-ban az áfa-csökkentés számottevően mérsékelni fogja az árnövekedés éves ütemét, 2007-re ez a közvetlen hatás elmúlik. A munkaköltségeket eltérő hatások érik a jövőben, ez irányból fokozódik az inflációs bizonytalanság. Eközben magas maradt az olajár, és a világgazdaságban erősödik az inflációs nyomás. Ezzel együtt jó esély mutatkozik az inflációs cél elérésére.

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a bizonytalanság a magyar gazdaság egyensúlyi helyzetét és konvergenciáját illetően. Több olyan hír látott napvilágot, amely kedvezőtlen folyamatok kibontakozására utal.

A kormány az euro bevezetése szempontjából mérvadó költségvetési hiánymutató 2005-re vonatkozó várható értékét felfelé módosította. Bár a korrekció önmagában nincs hatással az eladósodás alakulására, negatív hatással lehet a pénzpiacok konvergencia-folyamatról alkotott képére.

A piaci szereplők számára nyilvánvalóvá vált, hogy az elkövetkező évek hiányszámai a korábbi várakozásoknál kedvezőtlenebbül alakulhatnak. A költségvetési törvényjavaslatban kitűzött 2006-os deficitcél a korábbi konvergencia programban vázolthoz képest magas, ráadásul számottevő felfelé mutató kockázatok övezik, ahogyan erre az Európai Bizottság legfrissebb elemzése is rámutatott. A magyar gazdaság távolabb került az euro 2010-es bevezetését lehetővé tevő nominális konvergencia-pályától.

A Tanács már korábban is hangsúlyozta, hogy a hosszú távú gazdasági növekedés érdekében elsődleges fontosságú lenne az euro bevezetése, amihez elengedhetetlen, hogy elkötelezettség mutatkozzon a konvergencia kritériumok mielőbbi teljesítésére. Bár a Kormány újfent megerősítette elkötelezettségét az euro 2010-évi bevezetése mellett, a bejelentéshez nem kapcsolódtak konkrét intézkedések.

A külső környezetet illetően olyan jelek mutatkoznak, amelyek szerint a feltörekvő országok eddigi pozitív megítélése romolhat. A Tanács úgy látja, hogy a folytatódó világpiaci inflációs nyomás a közeljövőben befolyásolhatja a főbb jegybankok kamatpolitikáját. A fejlett országokban a hozamok emelkedése negatív hatással lehet a feltörekvő piacok eszközei iránti keresletre is, ami a forinteszközök hozamait emelheti.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2005. november 18-án 14 órakor jelenik meg.

A Monetáris Tanács megtárgyalta az MNB 2005. november 28-án megjelenő, Jelentés az infláció alakulásáról című kiadványának tartalmi kereteit.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35