34 °C Budapest

Megszakadt a sorozat - megálljt "parancsolt" az MNB, itt a közlemény is (3.)

Pénzcentrum
2005. október 24. 14:00

A majdnem egyöntetű elemzői várakozásoknak megfelelően mai ülésén változatlanul hagyta az irányadó, 6%-on álló rátát a Monetáris Tanács. Ezzel a tavaly októberben elindult, folyamatos kamatcsökkentési sorozat megszakadt. Idén januártól mostanáig még így is tekintélyes, összességében 350 bp-os kamatcsökkentés következett be. A mai döntés hátteréről a szokásoknak megfelelően 15:00 órától

A majdnem egyöntetű elemzői várakozásoknak megfelelően mai ülésén változatlanul hagyta az irányadó, 6%-on álló rátát a Monetáris Tanács. Ezzel a tavaly októberben elindult, folyamatos kamatcsökkentési sorozat megszakadt. Idén januártól mostanáig még így is tekintélyes, összességében 350 bp-os kamatcsökkentés következett be. A mai döntés hátteréről a szokásoknak megfelelően 15:00 órától sajtótájékoztatóra kerül sor az MNB-ben, melyen várhatóan Járai Zsigmond ismerteti a részleteket. Az eseményről élőben tudósítunk. A mai kamatdöntés érdekessége, hogy arról a Monetáris Tanács közleménye több mint negyed órás késéssel vált ismertté.2005.10.19 16:27
Portfolio.hu-poll: év végéig maradhat a 6%-os kamatszint, de hogy utána mi lesz... (2.)

2005.10.20 12:03
Reuters-poll: euró csak 2013-ban , idén már ne várjunk kamatcsökkentést

A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6.00%-os szintjét.

A Monetáris Tanács megítélése szerint az elmúlt időszakban számos tényező támogatta az alacsony inflációs környezet kialakulását. A fogyasztói árak szeptemberben 3.7%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban; a maginfláció éves növekedési üteme 2 % alá került.

Ugyanakkor a Tanács arra számít, hogy a jövőben vegyes hatások alakítják majd az inflációs folyamatokat. Bár 2006-ban az áfa-csökkentés számottevően mérsékelni fogja az árnövekedés éves ütemét, 2007-re ez a közvetlen hatás elmúlik. A munkaköltségeket eltérő hatások érik a jövőben, ez irányból fokozódik az inflációs bizonytalanság. Eközben magas maradt az olajár, és a világgazdaságban erősödik az inflációs nyomás. Ezzel együtt jó esély mutatkozik az inflációs cél elérésére.

Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a bizonytalanság a magyar gazdaság egyensúlyi helyzetét és konvergenciáját illetően. Több olyan hír látott napvilágot, amely kedvezőtlen folyamatok kibontakozására utal.

A kormány az euro bevezetése szempontjából mérvadó költségvetési hiánymutató 2005-re vonatkozó várható értékét felfelé módosította. Bár a korrekció önmagában nincs hatással az eladósodás alakulására, negatív hatással lehet a pénzpiacok konvergencia-folyamatról alkotott képére.

A piaci szereplők számára nyilvánvalóvá vált, hogy az elkövetkező évek hiányszámai a korábbi várakozásoknál kedvezőtlenebbül alakulhatnak. A költségvetési törvényjavaslatban kitűzött 2006-os deficitcél a korábbi konvergencia programban vázolthoz képest magas, ráadásul számottevő felfelé mutató kockázatok övezik, ahogyan erre az Európai Bizottság legfrissebb elemzése is rámutatott. A magyar gazdaság távolabb került az euro 2010-es bevezetését lehetővé tevő nominális konvergencia-pályától.

A Tanács már korábban is hangsúlyozta, hogy a hosszú távú gazdasági növekedés érdekében elsődleges fontosságú lenne az euro bevezetése, amihez elengedhetetlen, hogy elkötelezettség mutatkozzon a konvergencia kritériumok mielőbbi teljesítésére. Bár a Kormány újfent megerősítette elkötelezettségét az euro 2010-évi bevezetése mellett, a bejelentéshez nem kapcsolódtak konkrét intézkedések.

A külső környezetet illetően olyan jelek mutatkoznak, amelyek szerint a feltörekvő országok eddigi pozitív megítélése romolhat. A Tanács úgy látja, hogy a folytatódó világpiaci inflációs nyomás a közeljövőben befolyásolhatja a főbb jegybankok kamatpolitikáját. A fejlett országokban a hozamok emelkedése negatív hatással lehet a feltörekvő piacok eszközei iránti keresletre is, ami a forinteszközök hozamait emelheti.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2005. november 18-án 14 órakor jelenik meg.

A Monetáris Tanács megtárgyalta az MNB 2005. november 28-án megjelenő, Jelentés az infláció alakulásáról című kiadványának tartalmi kereteit.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?