24 °C Budapest

Úgy tűnik belátta a kormány - áttörés, vagy még nagyobb hiba?

Pénzcentrum
2005. október 18. 08:55

A Magyar Nemzet értesülései szerint már a koalícióból való kilépéssel fenyegette meg a kisebbik koalíciós párt az MSZP-t, ha az a 2006-os költségvetésben további kiadásnövelő intézkedéseket és a 2010-es euró elhalasztását akarja meglépni. Erre a Világgazdaság információi szerint vasárnap estére MSZP-s vezetőkből és gazdasági elemzőkből álló "válságstábot" hívott össze Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Ezen a tanácskozáson tekintették át, hogy mi legyen a kormány hivatalos álláspontja az elmúlt hetek zavaros nyilatkozatai után a 2010-es euró-bevezetés kérdésében. A Népszabadság szerint már-már áttörés a koalíciós pártok megállapodása, miszerint a jövő évi kiadási oldal nem változik a beterjesztetthez képest, a kormány pedig olyan makrogazdasági pályát készít, amely 2008-ra elérhetővé teszi a maastrichti kritériumok teljesítését. A Napi Gazdaság elemzőkre hivatkozva ugyanakkor azt emeli ki, hogy éppen a jövő évi költségvetés kiadási oldalának változatlanul hagyása teszi lehetetlenné a 2010-es euró-bevezetést, így a baj csak tovább fokozódott. A Magyar Hírlap szerint elérhető lehet a 2010-es euró, de csak brutális megszorítások árán.

Mint ismeretes, az SZDSZ egyre határozottabban kiállt a 2010-es euró-bevezetés mellett, míg a kormányfő arról beszélt, hogy a szociális elemek erősítése fontosabb a nemzeti valuta feladásánál. Nézeteltérés volt megfigyelhető a miniszterelnök, illetve a pénzügyi és a gazdasági miniszter nyilatkozatai között is, mely bizonytalanságot okozott a piacon.

A tegnapi megállapodás ha nem is szüntette meg a 2010-es dátummal szembeni szkepticizmust, de annyi mindenképpen hasznos, hogy legalább mindenki egyforma véleményt fog hangoztatni a jövőben. Decemberben aztán majd kiderül - amikor benyújtjuk a módosításra kerülő konvergencia-programot az Európai Uniónak - , hogy valóban tartható-e a 2010-es dátum.

2005.10.17 11:12
Két fontos háttéregyezség a koalíciós pártok között - mégis lesz eurónk 2010-ben? (2.)

A tegnap nyilvánosságra hozott megállapodások mindenesetre arra utalnak, hogy a kormány felismerte a 2010-es eurócél elhalasztásával járó kockázatokat, melyek jelentős koalíciós feszültség forrásai is voltak (az SZDSZ egyes hírek szerint a végsőkig ragaszkodott volna a dátum megtartásához). Ezeket nem vállalta fel a kormány a jövő évi választások előtt, viszont nehéz lesz "eladni" a referendum előtt, hogy 2007-2008-ban jelentős hiánycsökkentésre lehet számítani. Ez a különböző elemzői számítások szerint 1000-1200 milliárd forintos 2 év alatti (!) kiadáscsökkentést tesz szükségessé, amely nem lehetséges átfogó államháztartási reform nélkül.

Jelentős nehezítő tényezők

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogy miért csak két évvel érdemes számolni a jelentős lefaragási igénynél? Azért, mert jövőre önkormányzati választások is lesznek (ősszel), így nem valószínű, hogy a parlamenti választások után azonnal nekilátna a hatalomra kerülő kormány az elviekben arra az évre jutó 300-350 milliárdos (a GDP 1.4%-át kitevő) lefaragási igény meglépésének. Így tehát 2007-2008-ban legalább 500-500 milliárdos lefaragás lenne szükséges. Szakértők szerint viszont éppen ez az, ami az elmúlt évek tapasztalatai, és a realitások miatt elérhetetlenné teszi, hogy 2008-ra valóban 3% alá csökkenhessen az uniós módszertan szerinti GDP-arányos államháztartási hiány.

Ami még inkább nehézkessé teszi a lefaragást, az az 5 éves adócsomag, amely évente mintegy 200 milliárd forinttal csökkenti az állami bevételeket. Szintén jelentős nehezítő tényező a 2008-as 3%-os cél elérésében, hogy számos szakértő szerint a jövő évre tervezett 4.7%-nál (nyugdíjkorrekcióal) jóval magasabb lesz a hiányszám. És van még egy tényező: 2006-ban még 80, 2007-ben 60, míg 2008-ban már csak 40%-át számolhatjuk el a magánnyugdíjpénztári befizetéseknek hiánycsökkentő tételként, azaz az idő "nem nekünk dolgozik".

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?