11 °C Budapest

Úgy tűnik belátta a kormány - áttörés, vagy még nagyobb hiba?

Pénzcentrum
2005. október 18. 08:55

A Magyar Nemzet értesülései szerint már a koalícióból való kilépéssel fenyegette meg a kisebbik koalíciós párt az MSZP-t, ha az a 2006-os költségvetésben további kiadásnövelő intézkedéseket és a 2010-es euró elhalasztását akarja meglépni. Erre a Világgazdaság információi szerint vasárnap estére MSZP-s vezetőkből és gazdasági elemzőkből álló "válságstábot" hívott össze Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Ezen a tanácskozáson tekintették át, hogy mi legyen a kormány hivatalos álláspontja az elmúlt hetek zavaros nyilatkozatai után a 2010-es euró-bevezetés kérdésében. A Népszabadság szerint már-már áttörés a koalíciós pártok megállapodása, miszerint a jövő évi kiadási oldal nem változik a beterjesztetthez képest, a kormány pedig olyan makrogazdasági pályát készít, amely 2008-ra elérhetővé teszi a maastrichti kritériumok teljesítését. A Napi Gazdaság elemzőkre hivatkozva ugyanakkor azt emeli ki, hogy éppen a jövő évi költségvetés kiadási oldalának változatlanul hagyása teszi lehetetlenné a 2010-es euró-bevezetést, így a baj csak tovább fokozódott. A Magyar Hírlap szerint elérhető lehet a 2010-es euró, de csak brutális megszorítások árán.

Mint ismeretes, az SZDSZ egyre határozottabban kiállt a 2010-es euró-bevezetés mellett, míg a kormányfő arról beszélt, hogy a szociális elemek erősítése fontosabb a nemzeti valuta feladásánál. Nézeteltérés volt megfigyelhető a miniszterelnök, illetve a pénzügyi és a gazdasági miniszter nyilatkozatai között is, mely bizonytalanságot okozott a piacon.

A tegnapi megállapodás ha nem is szüntette meg a 2010-es dátummal szembeni szkepticizmust, de annyi mindenképpen hasznos, hogy legalább mindenki egyforma véleményt fog hangoztatni a jövőben. Decemberben aztán majd kiderül - amikor benyújtjuk a módosításra kerülő konvergencia-programot az Európai Uniónak - , hogy valóban tartható-e a 2010-es dátum.

2005.10.17 11:12
Két fontos háttéregyezség a koalíciós pártok között - mégis lesz eurónk 2010-ben? (2.)

A tegnap nyilvánosságra hozott megállapodások mindenesetre arra utalnak, hogy a kormány felismerte a 2010-es eurócél elhalasztásával járó kockázatokat, melyek jelentős koalíciós feszültség forrásai is voltak (az SZDSZ egyes hírek szerint a végsőkig ragaszkodott volna a dátum megtartásához). Ezeket nem vállalta fel a kormány a jövő évi választások előtt, viszont nehéz lesz "eladni" a referendum előtt, hogy 2007-2008-ban jelentős hiánycsökkentésre lehet számítani. Ez a különböző elemzői számítások szerint 1000-1200 milliárd forintos 2 év alatti (!) kiadáscsökkentést tesz szükségessé, amely nem lehetséges átfogó államháztartási reform nélkül.

Jelentős nehezítő tényezők

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogy miért csak két évvel érdemes számolni a jelentős lefaragási igénynél? Azért, mert jövőre önkormányzati választások is lesznek (ősszel), így nem valószínű, hogy a parlamenti választások után azonnal nekilátna a hatalomra kerülő kormány az elviekben arra az évre jutó 300-350 milliárdos (a GDP 1.4%-át kitevő) lefaragási igény meglépésének. Így tehát 2007-2008-ban legalább 500-500 milliárdos lefaragás lenne szükséges. Szakértők szerint viszont éppen ez az, ami az elmúlt évek tapasztalatai, és a realitások miatt elérhetetlenné teszi, hogy 2008-ra valóban 3% alá csökkenhessen az uniós módszertan szerinti GDP-arányos államháztartási hiány.

Ami még inkább nehézkessé teszi a lefaragást, az az 5 éves adócsomag, amely évente mintegy 200 milliárd forinttal csökkenti az állami bevételeket. Szintén jelentős nehezítő tényező a 2008-as 3%-os cél elérésében, hogy számos szakértő szerint a jövő évre tervezett 4.7%-nál (nyugdíjkorrekcióal) jóval magasabb lesz a hiányszám. És van még egy tényező: 2006-ban még 80, 2007-ben 60, míg 2008-ban már csak 40%-át számolhatjuk el a magánnyugdíjpénztári befizetéseknek hiánycsökkentő tételként, azaz az idő "nem nekünk dolgozik".

HR BLOGGER
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm