Úgy tűnik belátta a kormány - áttörés, vagy még nagyobb hiba?

Pénzcentrum
2005. október 18. 08:55

A Magyar Nemzet értesülései szerint már a koalícióból való kilépéssel fenyegette meg a kisebbik koalíciós párt az MSZP-t, ha az a 2006-os költségvetésben további kiadásnövelő intézkedéseket és a 2010-es euró elhalasztását akarja meglépni. Erre a Világgazdaság információi szerint vasárnap estére MSZP-s vezetőkből és gazdasági elemzőkből álló "válságstábot" hívott össze Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Ezen a tanácskozáson tekintették át, hogy mi legyen a kormány hivatalos álláspontja az elmúlt hetek zavaros nyilatkozatai után a 2010-es euró-bevezetés kérdésében. A Népszabadság szerint már-már áttörés a koalíciós pártok megállapodása, miszerint a jövő évi kiadási oldal nem változik a beterjesztetthez képest, a kormány pedig olyan makrogazdasági pályát készít, amely 2008-ra elérhetővé teszi a maastrichti kritériumok teljesítését. A Napi Gazdaság elemzőkre hivatkozva ugyanakkor azt emeli ki, hogy éppen a jövő évi költségvetés kiadási oldalának változatlanul hagyása teszi lehetetlenné a 2010-es euró-bevezetést, így a baj csak tovább fokozódott. A Magyar Hírlap szerint elérhető lehet a 2010-es euró, de csak brutális megszorítások árán.

Mint ismeretes, az SZDSZ egyre határozottabban kiállt a 2010-es euró-bevezetés mellett, míg a kormányfő arról beszélt, hogy a szociális elemek erősítése fontosabb a nemzeti valuta feladásánál. Nézeteltérés volt megfigyelhető a miniszterelnök, illetve a pénzügyi és a gazdasági miniszter nyilatkozatai között is, mely bizonytalanságot okozott a piacon.

A tegnapi megállapodás ha nem is szüntette meg a 2010-es dátummal szembeni szkepticizmust, de annyi mindenképpen hasznos, hogy legalább mindenki egyforma véleményt fog hangoztatni a jövőben. Decemberben aztán majd kiderül - amikor benyújtjuk a módosításra kerülő konvergencia-programot az Európai Uniónak - , hogy valóban tartható-e a 2010-es dátum.

2005.10.17 11:12
Két fontos háttéregyezség a koalíciós pártok között - mégis lesz eurónk 2010-ben? (2.)

A tegnap nyilvánosságra hozott megállapodások mindenesetre arra utalnak, hogy a kormány felismerte a 2010-es eurócél elhalasztásával járó kockázatokat, melyek jelentős koalíciós feszültség forrásai is voltak (az SZDSZ egyes hírek szerint a végsőkig ragaszkodott volna a dátum megtartásához). Ezeket nem vállalta fel a kormány a jövő évi választások előtt, viszont nehéz lesz "eladni" a referendum előtt, hogy 2007-2008-ban jelentős hiánycsökkentésre lehet számítani. Ez a különböző elemzői számítások szerint 1000-1200 milliárd forintos 2 év alatti (!) kiadáscsökkentést tesz szükségessé, amely nem lehetséges átfogó államháztartási reform nélkül.

Jelentős nehezítő tényezők

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogy miért csak két évvel érdemes számolni a jelentős lefaragási igénynél? Azért, mert jövőre önkormányzati választások is lesznek (ősszel), így nem valószínű, hogy a parlamenti választások után azonnal nekilátna a hatalomra kerülő kormány az elviekben arra az évre jutó 300-350 milliárdos (a GDP 1.4%-át kitevő) lefaragási igény meglépésének. Így tehát 2007-2008-ban legalább 500-500 milliárdos lefaragás lenne szükséges. Szakértők szerint viszont éppen ez az, ami az elmúlt évek tapasztalatai, és a realitások miatt elérhetetlenné teszi, hogy 2008-ra valóban 3% alá csökkenhessen az uniós módszertan szerinti GDP-arányos államháztartási hiány.

Ami még inkább nehézkessé teszi a lefaragást, az az 5 éves adócsomag, amely évente mintegy 200 milliárd forinttal csökkenti az állami bevételeket. Szintén jelentős nehezítő tényező a 2008-as 3%-os cél elérésében, hogy számos szakértő szerint a jövő évre tervezett 4.7%-nál (nyugdíjkorrekcióal) jóval magasabb lesz a hiányszám. És van még egy tényező: 2006-ban még 80, 2007-ben 60, míg 2008-ban már csak 40%-át számolhatjuk el a magánnyugdíjpénztári befizetéseknek hiánycsökkentő tételként, azaz az idő "nem nekünk dolgozik".

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?