Közel 60%-kal élénkült a brit turizmus hazánkban

Pénzcentrum
2005. október 10. 09:00

2005. január-augusztus időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt.


2005. január-augusztus időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre közel 2.4 millió külföldi vendég érkezett, akik 7.6 millió vendégéjszakát töltöttek el. 2004 azonos időszakához képest 5%-kal több vendég 1%-kal több éjszakát töltött el a szálláshelyeken.

Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek töltötték el a külföldivendég-éjszakák több mint háromnegyedét, 5.8 millió éjszakát. A szálláshelyeken a legtöbb éjszakát eltöltő német állampolgárok 5%-kal kevesebb éjszakát vettek igénybe az előző év azonos időszakához képest. A fontosabb küldő országok közül a Nagy-Britanniából hazánkba irányuló vendégforgalom kiemelkedő (59%-os) növekedése figyelhető meg.

A szálloda típusú egységek (szállodák és panziók) forgalma 1-5%-kal bővült, az ifjúsági szállók 16%-kal több - külföldiek által igénybe vett - éjszakáról számoltak be. Az üdülőházakban és a kempingekben csökkent az eltöltött vendégéjszakák száma az egy évvel azelőttihez viszonyítva. A gyógyszállodákban 8%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok. A külföldivendég-forgalom bővülése a Közép-Magyarország régióra koncentrálódott; Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon a tavalyihoz hasonló vendégforgalom, a többi régióban 5-10%-os csökkenés figyelhető meg. A külföldi vendégek az első nyolc hónap folyamán átlagosan 3.2 éjszakát töltöttek kereskedelmi szálláshelyen, ami azt jelenti, hogy az átlagos tartózkodási idő 0.1 éjszakával rövidült az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 2.5 millió belföldi vendéget fogadtak, akik több mint 6.3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 3, a vendégéjszakák száma 2%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben bővült az átlagosnál: 12%-os volt a vendégek, 11%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A szállodákon belül növekedés a három , négy- és ötcsillagos egységeknél volt. A többi szállástípusban a belföldivendég-forgalom - a vendégéjszakákat tekintve - kisebb-nagyobb mértékben csökkent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tervezési-statisztikai régiókat - az Észak-Alföld kivételével - az előző évihez hasonló vagy növekvő belföldivendég-forgalom jellemezte. A belföldi vendégek átlagosan 2.6 éjszakát tartózkodtak a kereskedelmi szálláshelyeken, ami megegyezik az előző év azonos időszakában mért átlagos tartózkodási idővel.

A szállodák átlagosan 48%-os szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 47% volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 142.4 milliárd forint bevételt értek el az első nyolc hónapban, ami folyó áron 12%-os növekedésnek felel meg 2004 azonos időszakához viszonyítva. Az összes bevétel 53%-a szállásdíjakból, 24%-a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 23%-a egyéb szolgáltatásokból származott. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági (H) ágnak a január-augusztus időszakra számított fogyasztóiár-indexe 6%-os növekedést jelzett a megelőző év azonos időszakához képest.

2005. augusztus 31-én több mint 2900 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 817 szálloda üzemelt az országban. 2004 augusztusához képest a működő szállodák száma 42-vel, a rendelkezésre álló szállodai szobák száma 2700-zal nőtt.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?