15 °C Budapest

Közel 60%-kal élénkült a brit turizmus hazánkban

Pénzcentrum
2005. október 10. 09:00

2005. január-augusztus időszakban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt.


2005. január-augusztus időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre közel 2.4 millió külföldi vendég érkezett, akik 7.6 millió vendégéjszakát töltöttek el. 2004 azonos időszakához képest 5%-kal több vendég 1%-kal több éjszakát töltött el a szálláshelyeken.

Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek töltötték el a külföldivendég-éjszakák több mint háromnegyedét, 5.8 millió éjszakát. A szálláshelyeken a legtöbb éjszakát eltöltő német állampolgárok 5%-kal kevesebb éjszakát vettek igénybe az előző év azonos időszakához képest. A fontosabb küldő országok közül a Nagy-Britanniából hazánkba irányuló vendégforgalom kiemelkedő (59%-os) növekedése figyelhető meg.

A szálloda típusú egységek (szállodák és panziók) forgalma 1-5%-kal bővült, az ifjúsági szállók 16%-kal több - külföldiek által igénybe vett - éjszakáról számoltak be. Az üdülőházakban és a kempingekben csökkent az eltöltött vendégéjszakák száma az egy évvel azelőttihez viszonyítva. A gyógyszállodákban 8%-kal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok. A külföldivendég-forgalom bővülése a Közép-Magyarország régióra koncentrálódott; Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon a tavalyihoz hasonló vendégforgalom, a többi régióban 5-10%-os csökkenés figyelhető meg. A külföldi vendégek az első nyolc hónap folyamán átlagosan 3.2 éjszakát töltöttek kereskedelmi szálláshelyen, ami azt jelenti, hogy az átlagos tartózkodási idő 0.1 éjszakával rövidült az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 2.5 millió belföldi vendéget fogadtak, akik több mint 6.3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 3, a vendégéjszakák száma 2%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben bővült az átlagosnál: 12%-os volt a vendégek, 11%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A szállodákon belül növekedés a három , négy- és ötcsillagos egységeknél volt. A többi szállástípusban a belföldivendég-forgalom - a vendégéjszakákat tekintve - kisebb-nagyobb mértékben csökkent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tervezési-statisztikai régiókat - az Észak-Alföld kivételével - az előző évihez hasonló vagy növekvő belföldivendég-forgalom jellemezte. A belföldi vendégek átlagosan 2.6 éjszakát tartózkodtak a kereskedelmi szálláshelyeken, ami megegyezik az előző év azonos időszakában mért átlagos tartózkodási idővel.

A szállodák átlagosan 48%-os szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 47% volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 142.4 milliárd forint bevételt értek el az első nyolc hónapban, ami folyó áron 12%-os növekedésnek felel meg 2004 azonos időszakához viszonyítva. Az összes bevétel 53%-a szállásdíjakból, 24%-a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 23%-a egyéb szolgáltatásokból származott. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági (H) ágnak a január-augusztus időszakra számított fogyasztóiár-indexe 6%-os növekedést jelzett a megelőző év azonos időszakához képest.

2005. augusztus 31-én több mint 2900 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 817 szálloda üzemelt az országban. 2004 augusztusához képest a működő szállodák száma 42-vel, a rendelkezésre álló szállodai szobák száma 2700-zal nőtt.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem