24 °C Budapest

Több százezren elhagyják hazánkat? - komoly gondok elé nézhet a magyar munkaerő-piac

Pénzcentrum
2005. október 6. 10:49

Egy most elkészült tanulmány szerint a munkaképes korú lakosság 4%-a, azaz mintegy 300 ezren gondolkodnak itthon külföldi munkavállalásban, akik közül mintegy 158 ezren fontolgatják közepes, illetve komoly szándékkal a távozást. A szakmunkások mellett a diplomások távozása is komoly károkat okozhat a magyar munkaerő-piacnak. Emellett nemcsak a ki-, hanem a munkaerő beáramlása is komoly problémákat vet fel: bár az itthon dolgozó külföldiek többsége a hiányszakmákban helyezkedik el, de a feketemunka, illetve a kontroll nélküli migráció komoly feszültségeket okozhat - áll a KSH-GKI közös tanulmányában, melyről a Világgazdaság számol be. Lengyelországban is megjelent egy hasonló tanulmány, mely arra mutat rá, hogy a munkanélküli lengyelek mintegy 23.8%-a kész külföldön letelepedni, ha ott dolgozhatna, emellett a dolgozó lengyelek 22.5%-a is hasonlóan gondolkodik. A lengyelek 41%-a Németországba, 26%-a Nagy-Britanniába, 7%-a Írországban telepedne le.

A 800 vállalat válaszai alapján elkészített magyar tanulmány szerint külföldre távozhatnak majd a kutatók, további munkaerőt veszthet majd az egészségügy, emellett a matematikusok, a fizikusok, a pályakezdő informatikusok és mérnökök is az agyelszívás áldozatai lehetnek. A dolgozói mobilitás munkaerő-piacra gyakorolt hatásait végző felmérés szerint míg a felsősokú végzettségűek közül 23 ezren, addig a szakmunkások közül mintegy 64 ezren fontolgatják a külföldi álláskeresést.

A munkaerő-piac egyensúlyára komolyan hatással lehet az, hogy épp azokat a képzett embereket vonzza az uniós munka, akikből itthon is kevés van, illetve a versenyképesség tekintetében nagy szükség lenne rájuk. Jellemző, hogy a hosszabb tanulmányútra induló diplomások, illetve a doktori képzésekben részt vevők ragadnak külföldön, mivel a visszatéréshez kévés a motiváló erő (nemcsak anyagi megbecsülés tekintetében, hanem egyszerűen a megszerzett tudást nem tudnák megfelelő módon itthon kamatoztatni a lehetőségek hiánya miatt).

A külföldről érkező munkaerő-beáramlás szintén az egyensúlyt veszélyezteti, leginkább a kereskedelmi vállalatok, illetve a szálloda-és vendéglátó-ipari cégek alkalmaznak itthon külföldi munkavállalókat. Az áruházláncok, bevásárlóközpontok terjedése, illetve a vendéglátó-ipar várható bővülése leginkább az olcsó román, ukrán és szerb munkaerőt keresi, ha külföldiről van szó. A felmérés szerint a külföldiek alkalmazása hamarosan tovább emelkedik, elsősorban a 20 fő alatti, illetve a 250 fő feletti vállalkozásoknál.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM