35 °C Budapest

Több százezren elhagyják hazánkat? - komoly gondok elé nézhet a magyar munkaerő-piac

Pénzcentrum
2005. október 6. 10:49

Egy most elkészült tanulmány szerint a munkaképes korú lakosság 4%-a, azaz mintegy 300 ezren gondolkodnak itthon külföldi munkavállalásban, akik közül mintegy 158 ezren fontolgatják közepes, illetve komoly szándékkal a távozást. A szakmunkások mellett a diplomások távozása is komoly károkat okozhat a magyar munkaerő-piacnak. Emellett nemcsak a ki-, hanem a munkaerő beáramlása is komoly problémákat vet fel: bár az itthon dolgozó külföldiek többsége a hiányszakmákban helyezkedik el, de a feketemunka, illetve a kontroll nélküli migráció komoly feszültségeket okozhat - áll a KSH-GKI közös tanulmányában, melyről a Világgazdaság számol be. Lengyelországban is megjelent egy hasonló tanulmány, mely arra mutat rá, hogy a munkanélküli lengyelek mintegy 23.8%-a kész külföldön letelepedni, ha ott dolgozhatna, emellett a dolgozó lengyelek 22.5%-a is hasonlóan gondolkodik. A lengyelek 41%-a Németországba, 26%-a Nagy-Britanniába, 7%-a Írországban telepedne le.

A 800 vállalat válaszai alapján elkészített magyar tanulmány szerint külföldre távozhatnak majd a kutatók, további munkaerőt veszthet majd az egészségügy, emellett a matematikusok, a fizikusok, a pályakezdő informatikusok és mérnökök is az agyelszívás áldozatai lehetnek. A dolgozói mobilitás munkaerő-piacra gyakorolt hatásait végző felmérés szerint míg a felsősokú végzettségűek közül 23 ezren, addig a szakmunkások közül mintegy 64 ezren fontolgatják a külföldi álláskeresést.

A munkaerő-piac egyensúlyára komolyan hatással lehet az, hogy épp azokat a képzett embereket vonzza az uniós munka, akikből itthon is kevés van, illetve a versenyképesség tekintetében nagy szükség lenne rájuk. Jellemző, hogy a hosszabb tanulmányútra induló diplomások, illetve a doktori képzésekben részt vevők ragadnak külföldön, mivel a visszatéréshez kévés a motiváló erő (nemcsak anyagi megbecsülés tekintetében, hanem egyszerűen a megszerzett tudást nem tudnák megfelelő módon itthon kamatoztatni a lehetőségek hiánya miatt).

A külföldről érkező munkaerő-beáramlás szintén az egyensúlyt veszélyezteti, leginkább a kereskedelmi vállalatok, illetve a szálloda-és vendéglátó-ipari cégek alkalmaznak itthon külföldi munkavállalókat. Az áruházláncok, bevásárlóközpontok terjedése, illetve a vendéglátó-ipar várható bővülése leginkább az olcsó román, ukrán és szerb munkaerőt keresi, ha külföldiről van szó. A felmérés szerint a külföldiek alkalmazása hamarosan tovább emelkedik, elsősorban a 20 fő alatti, illetve a 250 fő feletti vállalkozásoknál.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50