25 °C Budapest

Több százezren elhagyják hazánkat? - komoly gondok elé nézhet a magyar munkaerő-piac

Pénzcentrum
2005. október 6. 10:49

Egy most elkészült tanulmány szerint a munkaképes korú lakosság 4%-a, azaz mintegy 300 ezren gondolkodnak itthon külföldi munkavállalásban, akik közül mintegy 158 ezren fontolgatják közepes, illetve komoly szándékkal a távozást. A szakmunkások mellett a diplomások távozása is komoly károkat okozhat a magyar munkaerő-piacnak. Emellett nemcsak a ki-, hanem a munkaerő beáramlása is komoly problémákat vet fel: bár az itthon dolgozó külföldiek többsége a hiányszakmákban helyezkedik el, de a feketemunka, illetve a kontroll nélküli migráció komoly feszültségeket okozhat - áll a KSH-GKI közös tanulmányában, melyről a Világgazdaság számol be. Lengyelországban is megjelent egy hasonló tanulmány, mely arra mutat rá, hogy a munkanélküli lengyelek mintegy 23.8%-a kész külföldön letelepedni, ha ott dolgozhatna, emellett a dolgozó lengyelek 22.5%-a is hasonlóan gondolkodik. A lengyelek 41%-a Németországba, 26%-a Nagy-Britanniába, 7%-a Írországban telepedne le.

A 800 vállalat válaszai alapján elkészített magyar tanulmány szerint külföldre távozhatnak majd a kutatók, további munkaerőt veszthet majd az egészségügy, emellett a matematikusok, a fizikusok, a pályakezdő informatikusok és mérnökök is az agyelszívás áldozatai lehetnek. A dolgozói mobilitás munkaerő-piacra gyakorolt hatásait végző felmérés szerint míg a felsősokú végzettségűek közül 23 ezren, addig a szakmunkások közül mintegy 64 ezren fontolgatják a külföldi álláskeresést.

A munkaerő-piac egyensúlyára komolyan hatással lehet az, hogy épp azokat a képzett embereket vonzza az uniós munka, akikből itthon is kevés van, illetve a versenyképesség tekintetében nagy szükség lenne rájuk. Jellemző, hogy a hosszabb tanulmányútra induló diplomások, illetve a doktori képzésekben részt vevők ragadnak külföldön, mivel a visszatéréshez kévés a motiváló erő (nemcsak anyagi megbecsülés tekintetében, hanem egyszerűen a megszerzett tudást nem tudnák megfelelő módon itthon kamatoztatni a lehetőségek hiánya miatt).

A külföldről érkező munkaerő-beáramlás szintén az egyensúlyt veszélyezteti, leginkább a kereskedelmi vállalatok, illetve a szálloda-és vendéglátó-ipari cégek alkalmaznak itthon külföldi munkavállalókat. Az áruházláncok, bevásárlóközpontok terjedése, illetve a vendéglátó-ipar várható bővülése leginkább az olcsó román, ukrán és szerb munkaerőt keresi, ha külföldiről van szó. A felmérés szerint a külföldiek alkalmazása hamarosan tovább emelkedik, elsősorban a 20 fő alatti, illetve a 250 fő feletti vállalkozásoknál.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?