Megerősítette Magyarország forint-hitelminősítését az S&P - euró csak 2012 után (3.)

Pénzcentrum
2005. október 4. 16:45

Ma megerősítette Magyarország hosszú lejáratú "A-" és rövid lejáratú "A-2" forintadósságra (nem deviza!) vonatkozó besorolását a Standard and Poor's, melyet a kedvező gazdasági körülményekkel és kilátásokkal indokolt. A besorolások kilátása stabil. A devizabesorolásokról nem szól a közlemény, a hosszú lejáratú besorolás tehát továbbra is "A-"-on áll. A hitelminősítő intézet szerint hazánk 2012

előtt nem lesz képes bevezetni az eurót.


Az elmúlt napokban az S&P egyik illetékesétől igen negatív nyilatkozat jelent meg a magyar költségvetési helyzettel kapcsolatban, mely annak irányába mutatott, hogy az intézet esetlegesen leminősíti hazánkat.

2005.09.30 12:28
Meglepte az S&P-t a magyar költségvetési helyzet romlása - leminősítés várható? (2.)

Az S&P mai közleménye szerint megfelelő a magyar gazdaság, illetve az export szerkezete, emellett a jólét, illetve a növekedési kilátások indokolják az A osztályzatú besorolást.


Az intézet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a besorolásokra kedvezőtlen hatást fejt ki a magas költségvetési hiány, illetve államadósság, és megjegyzi azt is, hogy a magyar gazdaság sérülékeny a külső, illetve belső gazdasági sokkokra. A befektetői hangulatváltozás az S&P szerint ahhoz is vezethet, hogy a forint jelentősen gyengül az euróhoz képest, illetve kamatemelésekre kényszerül a Magyar Nemzeti Bank.

Egy ilyen helyzet jelentősen befolyásolná az ország gazdasági kilátásait, veszélyeztetné a költségvetési és inflációs célokat, és potenciálisan aláásná az ország hitelképességét.

Az S&P szakértői szerint idén és jövőre is a GDP 7%-a felett lehet az államháztartási hiány (nyugdíjkorrekció nélkül, feltételezve a tervezett autópálya-építések teljes megvalósulását).

Moritz Krämer, az intézet hitelelemzője a közleményben jelzi, hogy ez a szám lényegesen magasabb a kormány által eredetileg kitűzött értékeknél, mely egyrészt az adóbevételek elmaradásához, túlköltekezéshez, illetve az autópálya-építések megváltozott elszámolásához köthetők. A kormány múlt héten bejelentett hiánycél felfelé módosításai azonban nem befolyásolják alapvetően az S&P magyar költségvetési folyamatokról alkotott véleményét, melyek idén májusban a forintadósság leminősítéséhez vezettek. Ekkor az intézet az addigi "A"-ról "A-"-ra módosította hosszú lejáratú, és "A-1"-ről "A-2"-re a rövid lejáratú forintadósságra vonatkozó minősítést.

2005.05.27 16:14
Leminősítette az S&P Magyarországot! (4.)

A hitelminősítő szerint annak ellenére, hogy a kormány elkötelezettséget hangoztat a hiánycsökkentésre az államháztartási reform segítségével, a deficit csökkenése középtávon is csak nagyon lassan következhet be. Ennek eredményeként az S&P nem számít arra, hogy 2012-ig bevezetnénk az eurót.

A magas államháztartási hiányt csak az eddig ismert terveknél szigorúbb gazdálkodást előirányzó programok lennének képesek jelentősen csökkenteni. Amennyiben nem leszünk képesek megállítani az egyre csak növekvő államadósságot, az kockázatot hordoz magában az ország hitelbesorolására nézve - figyelmeztet az S&P, melynek elemzője szerint a GDP-arányos államadósság középtávon lényegesen a 60%-os szint felett maradhat. Amennyiben egy az eddigieknél ambiciózusabb költségvetési hiánycsökkentést, illetve a folyó fizetési mérleg hiányának mérséklést meg tudunk valósítani, az kedvezően hathat az ország hitelminősítésére - olvasható a közlemény végén.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?