11 °C Budapest

Megerősítette Magyarország forint-hitelminősítését az S&P - euró csak 2012 után (3.)

Pénzcentrum
2005. október 4. 16:45

Ma megerősítette Magyarország hosszú lejáratú "A-" és rövid lejáratú "A-2" forintadósságra (nem deviza!) vonatkozó besorolását a Standard and Poor's, melyet a kedvező gazdasági körülményekkel és kilátásokkal indokolt. A besorolások kilátása stabil. A devizabesorolásokról nem szól a közlemény, a hosszú lejáratú besorolás tehát továbbra is "A-"-on áll. A hitelminősítő intézet szerint hazánk 2012

előtt nem lesz képes bevezetni az eurót.


Az elmúlt napokban az S&P egyik illetékesétől igen negatív nyilatkozat jelent meg a magyar költségvetési helyzettel kapcsolatban, mely annak irányába mutatott, hogy az intézet esetlegesen leminősíti hazánkat.

2005.09.30 12:28
Meglepte az S&P-t a magyar költségvetési helyzet romlása - leminősítés várható? (2.)

Az S&P mai közleménye szerint megfelelő a magyar gazdaság, illetve az export szerkezete, emellett a jólét, illetve a növekedési kilátások indokolják az A osztályzatú besorolást.


Az intézet ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a besorolásokra kedvezőtlen hatást fejt ki a magas költségvetési hiány, illetve államadósság, és megjegyzi azt is, hogy a magyar gazdaság sérülékeny a külső, illetve belső gazdasági sokkokra. A befektetői hangulatváltozás az S&P szerint ahhoz is vezethet, hogy a forint jelentősen gyengül az euróhoz képest, illetve kamatemelésekre kényszerül a Magyar Nemzeti Bank.

Egy ilyen helyzet jelentősen befolyásolná az ország gazdasági kilátásait, veszélyeztetné a költségvetési és inflációs célokat, és potenciálisan aláásná az ország hitelképességét.

Az S&P szakértői szerint idén és jövőre is a GDP 7%-a felett lehet az államháztartási hiány (nyugdíjkorrekció nélkül, feltételezve a tervezett autópálya-építések teljes megvalósulását).

Moritz Krämer, az intézet hitelelemzője a közleményben jelzi, hogy ez a szám lényegesen magasabb a kormány által eredetileg kitűzött értékeknél, mely egyrészt az adóbevételek elmaradásához, túlköltekezéshez, illetve az autópálya-építések megváltozott elszámolásához köthetők. A kormány múlt héten bejelentett hiánycél felfelé módosításai azonban nem befolyásolják alapvetően az S&P magyar költségvetési folyamatokról alkotott véleményét, melyek idén májusban a forintadósság leminősítéséhez vezettek. Ekkor az intézet az addigi "A"-ról "A-"-ra módosította hosszú lejáratú, és "A-1"-ről "A-2"-re a rövid lejáratú forintadósságra vonatkozó minősítést.

2005.05.27 16:14
Leminősítette az S&P Magyarországot! (4.)

A hitelminősítő szerint annak ellenére, hogy a kormány elkötelezettséget hangoztat a hiánycsökkentésre az államháztartási reform segítségével, a deficit csökkenése középtávon is csak nagyon lassan következhet be. Ennek eredményeként az S&P nem számít arra, hogy 2012-ig bevezetnénk az eurót.

A magas államháztartási hiányt csak az eddig ismert terveknél szigorúbb gazdálkodást előirányzó programok lennének képesek jelentősen csökkenteni. Amennyiben nem leszünk képesek megállítani az egyre csak növekvő államadósságot, az kockázatot hordoz magában az ország hitelbesorolására nézve - figyelmeztet az S&P, melynek elemzője szerint a GDP-arányos államadósság középtávon lényegesen a 60%-os szint felett maradhat. Amennyiben egy az eddigieknél ambiciózusabb költségvetési hiánycsökkentést, illetve a folyó fizetési mérleg hiányának mérséklést meg tudunk valósítani, az kedvezően hathat az ország hitelminősítésére - olvasható a közlemény végén.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm