Európai Bizottság: szánalmas a magyar költségvetés - újabb ajánlások jönnek

Pénzcentrum
2005. október 3. 17:01

Kritikával illette az Európai Unió igen nagy befolyással rendelkező Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága a magyar fiskális politikát - nyilatkozta a Reutersnek egy uniós illetékes. A Bizottság nem teljes létszámban pénteken tanácskozott azzal a céllal, hogy az október 11-i, immár teljes létszámú ülésre ajánlásokat dolgozzon ki. Egyelőre nincs formális döntés arról, hogy a Bizottság milyen konkrét

ajánlásokat fogalmaz majd meg Magyarország számára.

A Reuters forrásának állítása szerint a magyar költségvetés igen szánalmas állapotban van, a hiány jóval magasabb mint az előre jelzett, a kormány pedig semmit nem tesz annak érdekében, hogy a kiadások növekedését meggátolja. A deficit idén elérheti a 6.1%-ot, jövőre a 4.7%-ot a korábban becsült 3.6 illetve 2.9%-kal szemben (GDP arányosan). A múltban már 4 éve folyamatosan nem teljesülnek a kormány által meghatározott célok.

Júliusban az Európai Bizottság még úgy vélte, hogy a kilátásba helyezett deficitcsökkentő lépések elegendőek lesznek arra, hogy a kilátásba helyezett deficitcsökkentő lépések elegendőek lesznek arra, hogy a tervezett hiányszám tartható legyen, ugyanakkor az újabb ajánlások feltehetően már lényegesen különböznek majd ettől. A Reuters forrása szerint a konkrét ajánlások Magyarország esetében még nem készülnek el október 11-re, így legkorábban csak novemberben kaphatja azokat meg a magyar kormány.

2005.07.13 15:02
Elégedett, de éberségre figyelmeztet az Európai Bizottság

A fiskális politika hibáiért a Bizottság egyelőre nem jogosult pénzügyi bírság kiszabására, ezt csak akkor tehetné meg, ha az ország az euró-zóna tagja lenne. Szóba jöhet a strukturális alapok forrásainak korlátozása, ugyanakkor ez gyakorlatilag zéró valószínűségű.

**********************************

A Pénzügyminisztérium és a kormány úgy tűnik, eddig nem igazán vette komolyan a költségvetés problémáit, süket volt a kritikákra. A választások előtt érdemi reformokba nem fogott, a kiadáscsökkentő lépések erőtlennek bizonyultak. Naponta kerülnek bejelentésre olyan intézkedések, melyek a bevételeket kurtítják, a kiadásokat növelik, látható tehát a készülődés a jövő évi választásokra.

Egyelőre a pénzügyi piacok még nem büntettek igazán, az állampapírpiacon és a forintpiacon is csak kisebb korrekció történt. Egyre elterjedtebb a piacon a vélemény, hogy a felelős fiskális politikát és a reformokat csak egy kisebb pénzügyi krízis tudja majd kiváltani más kényszerítő erő hiányában. A Bizottság negatív véleménye elbizonytalanítólag hathat a külföldi befektetőkre, a nagy hitelminősítők már nem cáfolják kategórikusan a magyar adósság leminősítésének lehetőségét. az S&P legutóbbi véleménye kifejezetten negatív volt.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem