Európai Bizottság: szánalmas a magyar költségvetés - újabb ajánlások jönnek

Pénzcentrum
2005. október 3. 17:01

Kritikával illette az Európai Unió igen nagy befolyással rendelkező Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága a magyar fiskális politikát - nyilatkozta a Reutersnek egy uniós illetékes. A Bizottság nem teljes létszámban pénteken tanácskozott azzal a céllal, hogy az október 11-i, immár teljes létszámú ülésre ajánlásokat dolgozzon ki. Egyelőre nincs formális döntés arról, hogy a Bizottság milyen konkrét

ajánlásokat fogalmaz majd meg Magyarország számára.

A Reuters forrásának állítása szerint a magyar költségvetés igen szánalmas állapotban van, a hiány jóval magasabb mint az előre jelzett, a kormány pedig semmit nem tesz annak érdekében, hogy a kiadások növekedését meggátolja. A deficit idén elérheti a 6.1%-ot, jövőre a 4.7%-ot a korábban becsült 3.6 illetve 2.9%-kal szemben (GDP arányosan). A múltban már 4 éve folyamatosan nem teljesülnek a kormány által meghatározott célok.

Júliusban az Európai Bizottság még úgy vélte, hogy a kilátásba helyezett deficitcsökkentő lépések elegendőek lesznek arra, hogy a kilátásba helyezett deficitcsökkentő lépések elegendőek lesznek arra, hogy a tervezett hiányszám tartható legyen, ugyanakkor az újabb ajánlások feltehetően már lényegesen különböznek majd ettől. A Reuters forrása szerint a konkrét ajánlások Magyarország esetében még nem készülnek el október 11-re, így legkorábban csak novemberben kaphatja azokat meg a magyar kormány.

2005.07.13 15:02
Elégedett, de éberségre figyelmeztet az Európai Bizottság

A fiskális politika hibáiért a Bizottság egyelőre nem jogosult pénzügyi bírság kiszabására, ezt csak akkor tehetné meg, ha az ország az euró-zóna tagja lenne. Szóba jöhet a strukturális alapok forrásainak korlátozása, ugyanakkor ez gyakorlatilag zéró valószínűségű.

**********************************

A Pénzügyminisztérium és a kormány úgy tűnik, eddig nem igazán vette komolyan a költségvetés problémáit, süket volt a kritikákra. A választások előtt érdemi reformokba nem fogott, a kiadáscsökkentő lépések erőtlennek bizonyultak. Naponta kerülnek bejelentésre olyan intézkedések, melyek a bevételeket kurtítják, a kiadásokat növelik, látható tehát a készülődés a jövő évi választásokra.

Egyelőre a pénzügyi piacok még nem büntettek igazán, az állampapírpiacon és a forintpiacon is csak kisebb korrekció történt. Egyre elterjedtebb a piacon a vélemény, hogy a felelős fiskális politikát és a reformokat csak egy kisebb pénzügyi krízis tudja majd kiváltani más kényszerítő erő hiányában. A Bizottság negatív véleménye elbizonytalanítólag hathat a külföldi befektetőkre, a nagy hitelminősítők már nem cáfolják kategórikusan a magyar adósság leminősítésének lehetőségét. az S&P legutóbbi véleménye kifejezetten negatív volt.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?