23 °C Budapest

Meglepte az S&P-t a magyar költségvetési helyzet romlása - leminősítés várható? (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 30. 12:28

"Korábban is pesszimisták voltunk abban, hogy Magyarország el tudja-e érni az államháztartási hiánycélokat, de amit most látunk, az még a annál is rosszabb, mint amire mi számítottunk" - kommentálta a kialakult magyar költségvetési helyzetet az Standard and Poor's illetékes hitelelemzője a Dow Jones beszámolója szerint. Az S&P besorolása a magyar hosszúlejáratú devizaadósságra A- stabil kilátással. Moritz Krämer nem kívánta kommentálni egy esetleges leminősítés lehetőségét, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a befektetői bizalom további romlása komolyan befolyásolhatja a kormány adósságszolgálati képességét.Szerdán a kormány az eddigi GDP-arányos 3.6%-ról 6.1%-ra emelte az idei, és 2.9%-ról 4.7%-ra a jövő évi államháztartási hiányt (nyugdíjkorrekcióval számított adatok), mely az elemzői kar szerint gyakorlatilag nullárra csökkentette annak esélyét, hogy 2010-ben be tudjuk vezetni az eurót.

Az ország külső finanszírozási helyzetét tekintve a folyó fizetési mérleg hiánya is magasabb (mintegy 10% a GDP arányában) az eddig kimutatott adatoknál, ami az importadatok minőségével kapcsolatos bizonytalanságra vezethető vissza, melyre az MNB a ma reggeli fizetési mérleg statisztikákban ismét felhívta a figyelmet.

2005.09.30 08:32
Telibe talált második negyedéves folyó mérleg hiány (2.)

A ma reggeli lapok arról írtak, hogy a jövő évi tervezett költségvetési hiány alapján több mint 1450 milliárd forinttal nő a bruttó államadósság, aminek következtében az adósságráta a GDP-arányában a jövő év végére 60% fölé emelkedhet (magánnyugdíjpénztári korrekció nélkül is). Ez ugyan magasabb a maastrichti kritériumokban megfogalmazott felső limitnél, de meg kell jegyeznünk, hogy ezt a szabályt az euró-zóna több tagálama nem tartja be. Ez derült ki az Eurostat most hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből is. Az igazán fontos kérdés az, hogy az adósságráta nem csökkenő, hanem növekvő ütemű, melyben az államháztartási hiány tartósan magas szintjénak elsődleges szerepe van.

2005.09.26 11:15
Csak a görögök előznek meg a hiánymutatóban (Eurostat adatok)

Az S&P szakértője szerint a befektetők kockázatvállalási hajlandóságán sok múlik a magyar adósságszolgálat teljesíthetősége szempontjából. A befektetők esetleges bizalommegingásaira egyre inkább sérülékeny Magyarország. "A költségvetési helyzet úgy tűnik, hogy nincs ellenőrzés alatt, ami nem jó a (befektetői) bizalomnak" - jegyezte meg Krämer.

A legnagyobb hitelminősítő intézet véleménye szerint a tavaszi választásokon győztes pártnak népszerűségrontó lépéseket kell végrehajtania, hogy csökkentse az államháztartási hiányt, ugyanis az elmúlt évek folyamata nem fenntartható. Krämer szerint "nyilvánvaló, hogy választási költségvetés" a 2006-os büdzsé, a választások után az új kormánynak fájdalmas reformokat kell végrehajtania, nem folytatódhat ugyanis az a gyakorlat, hogy csak a kimutatott hiányadatok tükröznek csökkenő deficitpályát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Tegnapelőtt a Fitch jelezte, hogy a jelentősen megemelt hiánycélok, illetve az euró-bevezetés várható csúszása ellenére nem szándékozik rontani a jelenlegi szintén A- besorolásán, melynek kilátása viszont már negatív. A Moody's besorolása A1 stabil kilátással.

2005.09.28 10:23
Fitch: nem a céldátum számít a minősítésben


HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44