22 °C Budapest

Meglepte az S&P-t a magyar költségvetési helyzet romlása - leminősítés várható? (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 30. 12:28

"Korábban is pesszimisták voltunk abban, hogy Magyarország el tudja-e érni az államháztartási hiánycélokat, de amit most látunk, az még a annál is rosszabb, mint amire mi számítottunk" - kommentálta a kialakult magyar költségvetési helyzetet az Standard and Poor's illetékes hitelelemzője a Dow Jones beszámolója szerint. Az S&P besorolása a magyar hosszúlejáratú devizaadósságra A- stabil kilátással. Moritz Krämer nem kívánta kommentálni egy esetleges leminősítés lehetőségét, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a befektetői bizalom további romlása komolyan befolyásolhatja a kormány adósságszolgálati képességét.Szerdán a kormány az eddigi GDP-arányos 3.6%-ról 6.1%-ra emelte az idei, és 2.9%-ról 4.7%-ra a jövő évi államháztartási hiányt (nyugdíjkorrekcióval számított adatok), mely az elemzői kar szerint gyakorlatilag nullárra csökkentette annak esélyét, hogy 2010-ben be tudjuk vezetni az eurót.

Az ország külső finanszírozási helyzetét tekintve a folyó fizetési mérleg hiánya is magasabb (mintegy 10% a GDP arányában) az eddig kimutatott adatoknál, ami az importadatok minőségével kapcsolatos bizonytalanságra vezethető vissza, melyre az MNB a ma reggeli fizetési mérleg statisztikákban ismét felhívta a figyelmet.

2005.09.30 08:32
Telibe talált második negyedéves folyó mérleg hiány (2.)

A ma reggeli lapok arról írtak, hogy a jövő évi tervezett költségvetési hiány alapján több mint 1450 milliárd forinttal nő a bruttó államadósság, aminek következtében az adósságráta a GDP-arányában a jövő év végére 60% fölé emelkedhet (magánnyugdíjpénztári korrekció nélkül is). Ez ugyan magasabb a maastrichti kritériumokban megfogalmazott felső limitnél, de meg kell jegyeznünk, hogy ezt a szabályt az euró-zóna több tagálama nem tartja be. Ez derült ki az Eurostat most hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből is. Az igazán fontos kérdés az, hogy az adósságráta nem csökkenő, hanem növekvő ütemű, melyben az államháztartási hiány tartósan magas szintjénak elsődleges szerepe van.

2005.09.26 11:15
Csak a görögök előznek meg a hiánymutatóban (Eurostat adatok)

Az S&P szakértője szerint a befektetők kockázatvállalási hajlandóságán sok múlik a magyar adósságszolgálat teljesíthetősége szempontjából. A befektetők esetleges bizalommegingásaira egyre inkább sérülékeny Magyarország. "A költségvetési helyzet úgy tűnik, hogy nincs ellenőrzés alatt, ami nem jó a (befektetői) bizalomnak" - jegyezte meg Krämer.

A legnagyobb hitelminősítő intézet véleménye szerint a tavaszi választásokon győztes pártnak népszerűségrontó lépéseket kell végrehajtania, hogy csökkentse az államháztartási hiányt, ugyanis az elmúlt évek folyamata nem fenntartható. Krämer szerint "nyilvánvaló, hogy választási költségvetés" a 2006-os büdzsé, a választások után az új kormánynak fájdalmas reformokat kell végrehajtania, nem folytatódhat ugyanis az a gyakorlat, hogy csak a kimutatott hiányadatok tükröznek csökkenő deficitpályát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tegnapelőtt a Fitch jelezte, hogy a jelentősen megemelt hiánycélok, illetve az euró-bevezetés várható csúszása ellenére nem szándékozik rontani a jelenlegi szintén A- besorolásán, melynek kilátása viszont már negatív. A Moody's besorolása A1 stabil kilátással.

2005.09.28 10:23
Fitch: nem a céldátum számít a minősítésben


HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24