28 °C Budapest

Meglepte az S&P-t a magyar költségvetési helyzet romlása - leminősítés várható? (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 30. 12:28

"Korábban is pesszimisták voltunk abban, hogy Magyarország el tudja-e érni az államháztartási hiánycélokat, de amit most látunk, az még a annál is rosszabb, mint amire mi számítottunk" - kommentálta a kialakult magyar költségvetési helyzetet az Standard and Poor's illetékes hitelelemzője a Dow Jones beszámolója szerint. Az S&P besorolása a magyar hosszúlejáratú devizaadósságra A- stabil kilátással. Moritz Krämer nem kívánta kommentálni egy esetleges leminősítés lehetőségét, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a befektetői bizalom további romlása komolyan befolyásolhatja a kormány adósságszolgálati képességét.Szerdán a kormány az eddigi GDP-arányos 3.6%-ról 6.1%-ra emelte az idei, és 2.9%-ról 4.7%-ra a jövő évi államháztartási hiányt (nyugdíjkorrekcióval számított adatok), mely az elemzői kar szerint gyakorlatilag nullárra csökkentette annak esélyét, hogy 2010-ben be tudjuk vezetni az eurót.

Az ország külső finanszírozási helyzetét tekintve a folyó fizetési mérleg hiánya is magasabb (mintegy 10% a GDP arányában) az eddig kimutatott adatoknál, ami az importadatok minőségével kapcsolatos bizonytalanságra vezethető vissza, melyre az MNB a ma reggeli fizetési mérleg statisztikákban ismét felhívta a figyelmet.

2005.09.30 08:32
Telibe talált második negyedéves folyó mérleg hiány (2.)

A ma reggeli lapok arról írtak, hogy a jövő évi tervezett költségvetési hiány alapján több mint 1450 milliárd forinttal nő a bruttó államadósság, aminek következtében az adósságráta a GDP-arányában a jövő év végére 60% fölé emelkedhet (magánnyugdíjpénztári korrekció nélkül is). Ez ugyan magasabb a maastrichti kritériumokban megfogalmazott felső limitnél, de meg kell jegyeznünk, hogy ezt a szabályt az euró-zóna több tagálama nem tartja be. Ez derült ki az Eurostat most hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből is. Az igazán fontos kérdés az, hogy az adósságráta nem csökkenő, hanem növekvő ütemű, melyben az államháztartási hiány tartósan magas szintjénak elsődleges szerepe van.

2005.09.26 11:15
Csak a görögök előznek meg a hiánymutatóban (Eurostat adatok)

Az S&P szakértője szerint a befektetők kockázatvállalási hajlandóságán sok múlik a magyar adósságszolgálat teljesíthetősége szempontjából. A befektetők esetleges bizalommegingásaira egyre inkább sérülékeny Magyarország. "A költségvetési helyzet úgy tűnik, hogy nincs ellenőrzés alatt, ami nem jó a (befektetői) bizalomnak" - jegyezte meg Krämer.

A legnagyobb hitelminősítő intézet véleménye szerint a tavaszi választásokon győztes pártnak népszerűségrontó lépéseket kell végrehajtania, hogy csökkentse az államháztartási hiányt, ugyanis az elmúlt évek folyamata nem fenntartható. Krämer szerint "nyilvánvaló, hogy választási költségvetés" a 2006-os büdzsé, a választások után az új kormánynak fájdalmas reformokat kell végrehajtania, nem folytatódhat ugyanis az a gyakorlat, hogy csak a kimutatott hiányadatok tükröznek csökkenő deficitpályát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tegnapelőtt a Fitch jelezte, hogy a jelentősen megemelt hiánycélok, illetve az euró-bevezetés várható csúszása ellenére nem szándékozik rontani a jelenlegi szintén A- besorolásán, melynek kilátása viszont már negatív. A Moody's besorolása A1 stabil kilátással.

2005.09.28 10:23
Fitch: nem a céldátum számít a minősítésben


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem