Meglepte az S&P-t a magyar költségvetési helyzet romlása - leminősítés várható? (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 30. 12:28

"Korábban is pesszimisták voltunk abban, hogy Magyarország el tudja-e érni az államháztartási hiánycélokat, de amit most látunk, az még a annál is rosszabb, mint amire mi számítottunk" - kommentálta a kialakult magyar költségvetési helyzetet az Standard and Poor's illetékes hitelelemzője a Dow Jones beszámolója szerint. Az S&P besorolása a magyar hosszúlejáratú devizaadósságra A- stabil kilátással. Moritz Krämer nem kívánta kommentálni egy esetleges leminősítés lehetőségét, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a befektetői bizalom további romlása komolyan befolyásolhatja a kormány adósságszolgálati képességét.Szerdán a kormány az eddigi GDP-arányos 3.6%-ról 6.1%-ra emelte az idei, és 2.9%-ról 4.7%-ra a jövő évi államháztartási hiányt (nyugdíjkorrekcióval számított adatok), mely az elemzői kar szerint gyakorlatilag nullárra csökkentette annak esélyét, hogy 2010-ben be tudjuk vezetni az eurót.

Az ország külső finanszírozási helyzetét tekintve a folyó fizetési mérleg hiánya is magasabb (mintegy 10% a GDP arányában) az eddig kimutatott adatoknál, ami az importadatok minőségével kapcsolatos bizonytalanságra vezethető vissza, melyre az MNB a ma reggeli fizetési mérleg statisztikákban ismét felhívta a figyelmet.

2005.09.30 08:32
Telibe talált második negyedéves folyó mérleg hiány (2.)

A ma reggeli lapok arról írtak, hogy a jövő évi tervezett költségvetési hiány alapján több mint 1450 milliárd forinttal nő a bruttó államadósság, aminek következtében az adósságráta a GDP-arányában a jövő év végére 60% fölé emelkedhet (magánnyugdíjpénztári korrekció nélkül is). Ez ugyan magasabb a maastrichti kritériumokban megfogalmazott felső limitnél, de meg kell jegyeznünk, hogy ezt a szabályt az euró-zóna több tagálama nem tartja be. Ez derült ki az Eurostat most hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből is. Az igazán fontos kérdés az, hogy az adósságráta nem csökkenő, hanem növekvő ütemű, melyben az államháztartási hiány tartósan magas szintjénak elsődleges szerepe van.

2005.09.26 11:15
Csak a görögök előznek meg a hiánymutatóban (Eurostat adatok)

Az S&P szakértője szerint a befektetők kockázatvállalási hajlandóságán sok múlik a magyar adósságszolgálat teljesíthetősége szempontjából. A befektetők esetleges bizalommegingásaira egyre inkább sérülékeny Magyarország. "A költségvetési helyzet úgy tűnik, hogy nincs ellenőrzés alatt, ami nem jó a (befektetői) bizalomnak" - jegyezte meg Krämer.

A legnagyobb hitelminősítő intézet véleménye szerint a tavaszi választásokon győztes pártnak népszerűségrontó lépéseket kell végrehajtania, hogy csökkentse az államháztartási hiányt, ugyanis az elmúlt évek folyamata nem fenntartható. Krämer szerint "nyilvánvaló, hogy választási költségvetés" a 2006-os büdzsé, a választások után az új kormánynak fájdalmas reformokat kell végrehajtania, nem folytatódhat ugyanis az a gyakorlat, hogy csak a kimutatott hiányadatok tükröznek csökkenő deficitpályát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tegnapelőtt a Fitch jelezte, hogy a jelentősen megemelt hiánycélok, illetve az euró-bevezetés várható csúszása ellenére nem szándékozik rontani a jelenlegi szintén A- besorolásán, melynek kilátása viszont már negatív. A Moody's besorolása A1 stabil kilátással.

2005.09.28 10:23
Fitch: nem a céldátum számít a minősítésben


HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?