14 °C Budapest

Százezer forint lesz a minimálbér

Pénzcentrum
2005. szeptember 27. 08:42

A kormány szándéka, hogy 2010-re a minimálbér átlagos összege érje el vagy haladja meg a 100 ezer forintot. A differenciált minimálbérrendszer bevezetése mellett a kabinet azt is javasolja az OÉT-nek, hogy a minimálbért kössék hozzá a megélhetési költségekhez.

 
 
A kormány szándéka, hogy 2010-re a minimálbér átlagos összege érje el vagy haladja meg a 100 ezer forintot. A differenciált minimálbérrendszer bevezetése mellett a kabinet azt is javasolja az OÉT-nek, hogy a minimálbért kössék hozzá a megélhetési költségekhez.  
 
Hosszú távú európai bérfelzárkóztatási programról és a közszféra jövedelmeinek reálérték-növekedéséről beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn napirend előtt a parlamentben. Hosszú távú európai bérfelzárkóztatási program kell - jelentette ki a miniszterelnök.  
"Ha azt mondjuk, hogy a mi gazdaságunk gyorsabban növekszik, mint az európai gazdaság, és azt mondjuk, hogy a bérek növekedését ehhez a növekedéshez igazítjuk, akkor a bérekben is utol fogjuk érni az Európai Unió átlagát" - fogalmazott.  
Hozzátette, hogy a munkaügyi miniszter azt fogja javasolni az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), illetve a Gazdasági és Szociális Tanács tagjainak, hogy kezdjenek konzultációt a gazdaság felzárkóztatása mellett az ezzel lépést tartó bérfelzárkóztatási programról is.  
A cél a 100 ezer forintos minimálbér  
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a kormány szándéka, hogy 2010-re a minimálbér átlagos összege érje el vagy haladja meg a 100 ezer forintot. A differenciált minimálbérrendszer bevezetése mellett a kabinet azt is javasolja az OÉT-nek, hogy a minimálbért kössék hozzá a megélhetési költségekhez, azaz annak magasabbnak kell lennie, mint az utolsó nyilvánosságra hozott létminimum járulékokkal felbruttósított összege.  
A kormány azt is javasolja az OÉT-nek, hogy a közszférában a jövedelmek reálértékének növekedése érje el a gazdasági növekedés ütemét.  
Az egyenruhásoknál ennél magasabb jövedelemnövekedésre tesz javaslatot a kabinet, a rendőrök fizetésének esetében pedig a gazdasági növekedéssel lépést tartó növekedésnek legalább a háromszorosát javasolják - közölte a kormányfő. Különösen az utcán szolgálatot teljesítők körében indítványozzák a jövedelmek emelését, új kiegészítő juttatások és pótlékok megállapításával és felemelésével.  
A jövő évi költségvetés számait úgy állapították meg, hogy ez a jövedelemnövekedés beleférjen - tette hozzá a miniszterelnök.  
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?