18 °C Budapest

Százezer forint lesz a minimálbér

Pénzcentrum
2005. szeptember 27. 08:42

A kormány szándéka, hogy 2010-re a minimálbér átlagos összege érje el vagy haladja meg a 100 ezer forintot. A differenciált minimálbérrendszer bevezetése mellett a kabinet azt is javasolja az OÉT-nek, hogy a minimálbért kössék hozzá a megélhetési költségekhez.

 
 
A kormány szándéka, hogy 2010-re a minimálbér átlagos összege érje el vagy haladja meg a 100 ezer forintot. A differenciált minimálbérrendszer bevezetése mellett a kabinet azt is javasolja az OÉT-nek, hogy a minimálbért kössék hozzá a megélhetési költségekhez.  
 
Hosszú távú európai bérfelzárkóztatási programról és a közszféra jövedelmeinek reálérték-növekedéséről beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn napirend előtt a parlamentben. Hosszú távú európai bérfelzárkóztatási program kell - jelentette ki a miniszterelnök.  
"Ha azt mondjuk, hogy a mi gazdaságunk gyorsabban növekszik, mint az európai gazdaság, és azt mondjuk, hogy a bérek növekedését ehhez a növekedéshez igazítjuk, akkor a bérekben is utol fogjuk érni az Európai Unió átlagát" - fogalmazott.  
Hozzátette, hogy a munkaügyi miniszter azt fogja javasolni az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), illetve a Gazdasági és Szociális Tanács tagjainak, hogy kezdjenek konzultációt a gazdaság felzárkóztatása mellett az ezzel lépést tartó bérfelzárkóztatási programról is.  
A cél a 100 ezer forintos minimálbér  
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a kormány szándéka, hogy 2010-re a minimálbér átlagos összege érje el vagy haladja meg a 100 ezer forintot. A differenciált minimálbérrendszer bevezetése mellett a kabinet azt is javasolja az OÉT-nek, hogy a minimálbért kössék hozzá a megélhetési költségekhez, azaz annak magasabbnak kell lennie, mint az utolsó nyilvánosságra hozott létminimum járulékokkal felbruttósított összege.  
A kormány azt is javasolja az OÉT-nek, hogy a közszférában a jövedelmek reálértékének növekedése érje el a gazdasági növekedés ütemét.  
Az egyenruhásoknál ennél magasabb jövedelemnövekedésre tesz javaslatot a kabinet, a rendőrök fizetésének esetében pedig a gazdasági növekedéssel lépést tartó növekedésnek legalább a háromszorosát javasolják - közölte a kormányfő. Különösen az utcán szolgálatot teljesítők körében indítványozzák a jövedelmek emelését, új kiegészítő juttatások és pótlékok megállapításával és felemelésével.  
A jövő évi költségvetés számait úgy állapították meg, hogy ez a jövedelemnövekedés beleférjen - tette hozzá a miniszterelnök.  
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.26 12:35
Több kimutatást is lehet olvasni arról, hogyan gyengítettek el bennünket a pandémia évei. A kliensei...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17