24 °C Budapest

Százezer forint lesz a minimálbér

Pénzcentrum
2005. szeptember 27. 08:42

A kormány szándéka, hogy 2010-re a minimálbér átlagos összege érje el vagy haladja meg a 100 ezer forintot. A differenciált minimálbérrendszer bevezetése mellett a kabinet azt is javasolja az OÉT-nek, hogy a minimálbért kössék hozzá a megélhetési költségekhez.

 
 
A kormány szándéka, hogy 2010-re a minimálbér átlagos összege érje el vagy haladja meg a 100 ezer forintot. A differenciált minimálbérrendszer bevezetése mellett a kabinet azt is javasolja az OÉT-nek, hogy a minimálbért kössék hozzá a megélhetési költségekhez.  
 
Hosszú távú európai bérfelzárkóztatási programról és a közszféra jövedelmeinek reálérték-növekedéséről beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn napirend előtt a parlamentben. Hosszú távú európai bérfelzárkóztatási program kell - jelentette ki a miniszterelnök.  
"Ha azt mondjuk, hogy a mi gazdaságunk gyorsabban növekszik, mint az európai gazdaság, és azt mondjuk, hogy a bérek növekedését ehhez a növekedéshez igazítjuk, akkor a bérekben is utol fogjuk érni az Európai Unió átlagát" - fogalmazott.  
Hozzátette, hogy a munkaügyi miniszter azt fogja javasolni az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), illetve a Gazdasági és Szociális Tanács tagjainak, hogy kezdjenek konzultációt a gazdaság felzárkóztatása mellett az ezzel lépést tartó bérfelzárkóztatási programról is.  
A cél a 100 ezer forintos minimálbér  
Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a kormány szándéka, hogy 2010-re a minimálbér átlagos összege érje el vagy haladja meg a 100 ezer forintot. A differenciált minimálbérrendszer bevezetése mellett a kabinet azt is javasolja az OÉT-nek, hogy a minimálbért kössék hozzá a megélhetési költségekhez, azaz annak magasabbnak kell lennie, mint az utolsó nyilvánosságra hozott létminimum járulékokkal felbruttósított összege.  
A kormány azt is javasolja az OÉT-nek, hogy a közszférában a jövedelmek reálértékének növekedése érje el a gazdasági növekedés ütemét.  
Az egyenruhásoknál ennél magasabb jövedelemnövekedésre tesz javaslatot a kabinet, a rendőrök fizetésének esetében pedig a gazdasági növekedéssel lépést tartó növekedésnek legalább a háromszorosát javasolják - közölte a kormányfő. Különösen az utcán szolgálatot teljesítők körében indítványozzák a jövedelmek emelését, új kiegészítő juttatások és pótlékok megállapításával és felemelésével.  
A jövő évi költségvetés számait úgy állapították meg, hogy ez a jövedelemnövekedés beleférjen - tette hozzá a miniszterelnök.  
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?