Statisztikai Etikai Kódex készül - cél az objektív adatszolgáltatás

Pénzcentrum
2005. szeptember 27. 15:43

A Magyar Statisztikai Társaság - a Nemzetközi Statisztikai Intézet (ISI) áprilisban, Sydneyben tartott konferenciájának tapasztalataira alapozva - hívta életre Ausztria, Csehország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia nemzeti statisztikai társaságainak részvételével a Budapesten és Visegrádon lezajlott statisztikai szakmai konferenciát, amely hosszú távú együttműködést alapoz meg a résztvevők között. Több éves előkészítő munkára alapozva a közel 700 fős taglétszámú Magyar Statisztikai Társaság vállalta, hogy egy éves feszített munkaprogram alapján jövő őszre Statisztikai Etikai Kódexet dolgoz ki.

A civil szerveződésű szakmai szervezetek kinyilvánították, hogy nyitottak további, csatlakozni kívánó országok befogadására, ilyen irányú konkrét érdeklődés a lengyel társaság részéről már meg is fogalmazódott.

A tanácskozás zárásakor a résztvevő nemzeti statisztikai társaságok elnökei Közös Közleményt - Együttműködési Megállapodást - írtak alá. Az Együttműködési Megállapodás célja a hosszú távú szakmai együttműködés kereteinek és tartalmának kialakítása volt.

A hazánkban lezajlott konferencia és az első éves munka centrumában a statisztikai etika kérdésköre áll. Több éves előkészítő munkára alapozva a közel 700 fős taglétszámú Magyar Statisztikai Társaság vállalta, hogy egy éves feszített munkaprogram alapján jövő őszre Statisztikai Etikai Kódexet dolgoz ki.

A Kódex célja a statisztikai munkában érintettek segítése abból a célból, hogy tevékenységük során maximálisan feleljenek meg a szakma alapvető fontosságú elveinek, céljainak, segítve ezzel a társadalom szereplőinek objektív adatokkal való ellátását.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Kódex a tervek szerint az ISI ajánlásaira építve, de az ország (a térség) sajátosságaihoz hangsúlyosan igazodva készül. A tervek szerint a Statisztikai Etikai Kódex hatálya kiterjed a statisztikai adatok, elemzések előállítóin és az adatszolgáltatóin túl a jelentősebb felhasználói csoportokra is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?