22 °C Budapest

Statisztikai Etikai Kódex készül - cél az objektív adatszolgáltatás

Pénzcentrum
2005. szeptember 27. 15:43

A Magyar Statisztikai Társaság - a Nemzetközi Statisztikai Intézet (ISI) áprilisban, Sydneyben tartott konferenciájának tapasztalataira alapozva - hívta életre Ausztria, Csehország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia nemzeti statisztikai társaságainak részvételével a Budapesten és Visegrádon lezajlott statisztikai szakmai konferenciát, amely hosszú távú együttműködést alapoz meg a résztvevők között. Több éves előkészítő munkára alapozva a közel 700 fős taglétszámú Magyar Statisztikai Társaság vállalta, hogy egy éves feszített munkaprogram alapján jövő őszre Statisztikai Etikai Kódexet dolgoz ki.

A civil szerveződésű szakmai szervezetek kinyilvánították, hogy nyitottak további, csatlakozni kívánó országok befogadására, ilyen irányú konkrét érdeklődés a lengyel társaság részéről már meg is fogalmazódott.

A tanácskozás zárásakor a résztvevő nemzeti statisztikai társaságok elnökei Közös Közleményt - Együttműködési Megállapodást - írtak alá. Az Együttműködési Megállapodás célja a hosszú távú szakmai együttműködés kereteinek és tartalmának kialakítása volt.

A hazánkban lezajlott konferencia és az első éves munka centrumában a statisztikai etika kérdésköre áll. Több éves előkészítő munkára alapozva a közel 700 fős taglétszámú Magyar Statisztikai Társaság vállalta, hogy egy éves feszített munkaprogram alapján jövő őszre Statisztikai Etikai Kódexet dolgoz ki.

A Kódex célja a statisztikai munkában érintettek segítése abból a célból, hogy tevékenységük során maximálisan feleljenek meg a szakma alapvető fontosságú elveinek, céljainak, segítve ezzel a társadalom szereplőinek objektív adatokkal való ellátását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Kódex a tervek szerint az ISI ajánlásaira építve, de az ország (a térség) sajátosságaihoz hangsúlyosan igazodva készül. A tervek szerint a Statisztikai Etikai Kódex hatálya kiterjed a statisztikai adatok, elemzések előállítóin és az adatszolgáltatóin túl a jelentősebb felhasználói csoportokra is.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM