26 °C Budapest

Jobboldali győzelem Lengyelországban - gyengül a zloty

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 09:20

Jobboldali koalíciós kormány alakulhat Lengyelországban a hétvégi parlamenti választások után. Az eddigi kormánykoalíció vezető pártja, a Baloldali Demokratikus Szövetség vereséget szenvedett, a legtöbb szavazatot a Jog és Igazságosság (PiS) párt kapta. A második helyen a szintén jobboldali liberális Polgári Platform (PO) végzett. Nagy valószínűséggel a két győztes párt nagykoalíciót alakít majd a kormányzásra. A választáson a jogosultak viszonylag kis hányada, 38.3% vett részt.

A Jog és Igazságosság (PiS) elnevezésű párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski tegnap késő este úgy nyilatkozott, hogy pártja koalícióra kíván lépni a második helyen végzett Polgári Platformmal (PO). Bronislaw Komorowski, a PO egyik vezetője szintén nyilatkozott, és megerősítette pártja koalíciós szándékát. A PiS a szavazatok 28%-át, a PO 26%-át kapta. A koalíciós egyeztetések nem feltétlenül lesznek egyszerűek, mivel pl. adóügyekben jelentős nézetkülönbség van a két párt között. A megalakuló koalíciós kabinetben a PO felteheteőn a kormánytisztségek felével rendelkezhet majd.

A két párt közötti eltérések a gazdaságpolitikát illetőn a szabadpiaci elvek alkalmazásában, illetve a jóléti kiadások állami finanszírozásában vannak. Míg a PiS kicsit a hagyományosan baloldali értékekhez húz, addig a PO már a szabadabb piac és a kisebb állami kiadások híve. Az utóbbi párt kampányában pl. 15%-os egykulcsos adót hirdetett. A korábbi közvéleménykutatások a PO jelentősebb győzelmét jósolták, a második hely ebből a szempontból csalódás, mely az alacsonyabb szociális érzékenységre vezethető vissza.

A piacok szempontjából a formálódó kormánykoalíció pozitív, ugyanakkor megnyugtatóbb lett volna, ha a kétharmados többséget a két párt megszerzi. Ebben az esetben a gazdasági és társadalmi reformok végigvitele egyszerűbb lehetne. A választások eredményéből is látszik ugyanakkor, hogy a választók többsége a változásokra, a reformokra szavazott.

A Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD), mely a korábbi kormány vezető pártja volt a szavazatok kb. 11%-át kapta, ami erős vereséget jelent. Ennek ellenére az eredmény annyiban pozitív, hogy a korábbi közvéleménykutatások szerint a párt annyira elvesztette bázisát, hogy a parlamenti bekerülés is kérdésessé vált. Wojciech Olejniczak , az SLD elnöke konstruktív ellenzéki szerepvállalást ígért.

A parlamentbe összesen hat párt jutott be. Amint említettük a legtöbb helyet a Jog és Igazságosság kapta, a második a Polgári Platform, melyet a Baloldali Demokratikus Szövetség követ. Szinte egyenlő szavazataránnyal a nemzeti-katolikus, jobboldali Lengyel Családok Ligája (LPR) és a populista Önvédelem agrárpárt került még a parlamentbe, utolsó helyen a Lengyel Parasztpárt ((PSL) jutott be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A képviselőválasztást két hét múlva az elnökválasztás követi. Az elnökválasztáson a PiS és a PO külön jelöltet állít majd. A PiS a pártelnök ikertestvérét, Lech Kaczynskit, a PO pedig saját elnökét, Donald Tuskot. Aleksander Kwasniewski jelenlegi elnök a TVP állami televíziónak úgy nyilatkozott, hogy legkésőbb kedd este vagy szerdán meg kívánja kezdeni a kormányalakítási tárgyalásokat a parlamenti pártokkal.

A választások után a zloty gyengül, a reggeli 3.88 körüli szintek után az euróval szembeni kurzus 3.94-ig felszaladt, 9:45-kor 3.93 körül mozognak a jegyzések.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem