22 °C Budapest

Jobboldali győzelem Lengyelországban - gyengül a zloty

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 09:20

Jobboldali koalíciós kormány alakulhat Lengyelországban a hétvégi parlamenti választások után. Az eddigi kormánykoalíció vezető pártja, a Baloldali Demokratikus Szövetség vereséget szenvedett, a legtöbb szavazatot a Jog és Igazságosság (PiS) párt kapta. A második helyen a szintén jobboldali liberális Polgári Platform (PO) végzett. Nagy valószínűséggel a két győztes párt nagykoalíciót alakít majd a kormányzásra. A választáson a jogosultak viszonylag kis hányada, 38.3% vett részt.

A Jog és Igazságosság (PiS) elnevezésű párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski tegnap késő este úgy nyilatkozott, hogy pártja koalícióra kíván lépni a második helyen végzett Polgári Platformmal (PO). Bronislaw Komorowski, a PO egyik vezetője szintén nyilatkozott, és megerősítette pártja koalíciós szándékát. A PiS a szavazatok 28%-át, a PO 26%-át kapta. A koalíciós egyeztetések nem feltétlenül lesznek egyszerűek, mivel pl. adóügyekben jelentős nézetkülönbség van a két párt között. A megalakuló koalíciós kabinetben a PO felteheteőn a kormánytisztségek felével rendelkezhet majd.

A két párt közötti eltérések a gazdaságpolitikát illetőn a szabadpiaci elvek alkalmazásában, illetve a jóléti kiadások állami finanszírozásában vannak. Míg a PiS kicsit a hagyományosan baloldali értékekhez húz, addig a PO már a szabadabb piac és a kisebb állami kiadások híve. Az utóbbi párt kampányában pl. 15%-os egykulcsos adót hirdetett. A korábbi közvéleménykutatások a PO jelentősebb győzelmét jósolták, a második hely ebből a szempontból csalódás, mely az alacsonyabb szociális érzékenységre vezethető vissza.

A piacok szempontjából a formálódó kormánykoalíció pozitív, ugyanakkor megnyugtatóbb lett volna, ha a kétharmados többséget a két párt megszerzi. Ebben az esetben a gazdasági és társadalmi reformok végigvitele egyszerűbb lehetne. A választások eredményéből is látszik ugyanakkor, hogy a választók többsége a változásokra, a reformokra szavazott.

A Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD), mely a korábbi kormány vezető pártja volt a szavazatok kb. 11%-át kapta, ami erős vereséget jelent. Ennek ellenére az eredmény annyiban pozitív, hogy a korábbi közvéleménykutatások szerint a párt annyira elvesztette bázisát, hogy a parlamenti bekerülés is kérdésessé vált. Wojciech Olejniczak , az SLD elnöke konstruktív ellenzéki szerepvállalást ígért.

A parlamentbe összesen hat párt jutott be. Amint említettük a legtöbb helyet a Jog és Igazságosság kapta, a második a Polgári Platform, melyet a Baloldali Demokratikus Szövetség követ. Szinte egyenlő szavazataránnyal a nemzeti-katolikus, jobboldali Lengyel Családok Ligája (LPR) és a populista Önvédelem agrárpárt került még a parlamentbe, utolsó helyen a Lengyel Parasztpárt ((PSL) jutott be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A képviselőválasztást két hét múlva az elnökválasztás követi. Az elnökválasztáson a PiS és a PO külön jelöltet állít majd. A PiS a pártelnök ikertestvérét, Lech Kaczynskit, a PO pedig saját elnökét, Donald Tuskot. Aleksander Kwasniewski jelenlegi elnök a TVP állami televíziónak úgy nyilatkozott, hogy legkésőbb kedd este vagy szerdán meg kívánja kezdeni a kormányalakítási tárgyalásokat a parlamenti pártokkal.

A választások után a zloty gyengül, a reggeli 3.88 körüli szintek után az euróval szembeni kurzus 3.94-ig felszaladt, 9:45-kor 3.93 körül mozognak a jegyzések.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?