28 °C Budapest

Jobboldali győzelem Lengyelországban - gyengül a zloty

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 09:20

Jobboldali koalíciós kormány alakulhat Lengyelországban a hétvégi parlamenti választások után. Az eddigi kormánykoalíció vezető pártja, a Baloldali Demokratikus Szövetség vereséget szenvedett, a legtöbb szavazatot a Jog és Igazságosság (PiS) párt kapta. A második helyen a szintén jobboldali liberális Polgári Platform (PO) végzett. Nagy valószínűséggel a két győztes párt nagykoalíciót alakít majd a kormányzásra. A választáson a jogosultak viszonylag kis hányada, 38.3% vett részt.

A Jog és Igazságosság (PiS) elnevezésű párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski tegnap késő este úgy nyilatkozott, hogy pártja koalícióra kíván lépni a második helyen végzett Polgári Platformmal (PO). Bronislaw Komorowski, a PO egyik vezetője szintén nyilatkozott, és megerősítette pártja koalíciós szándékát. A PiS a szavazatok 28%-át, a PO 26%-át kapta. A koalíciós egyeztetések nem feltétlenül lesznek egyszerűek, mivel pl. adóügyekben jelentős nézetkülönbség van a két párt között. A megalakuló koalíciós kabinetben a PO felteheteőn a kormánytisztségek felével rendelkezhet majd.

A két párt közötti eltérések a gazdaságpolitikát illetőn a szabadpiaci elvek alkalmazásában, illetve a jóléti kiadások állami finanszírozásában vannak. Míg a PiS kicsit a hagyományosan baloldali értékekhez húz, addig a PO már a szabadabb piac és a kisebb állami kiadások híve. Az utóbbi párt kampányában pl. 15%-os egykulcsos adót hirdetett. A korábbi közvéleménykutatások a PO jelentősebb győzelmét jósolták, a második hely ebből a szempontból csalódás, mely az alacsonyabb szociális érzékenységre vezethető vissza.

A piacok szempontjából a formálódó kormánykoalíció pozitív, ugyanakkor megnyugtatóbb lett volna, ha a kétharmados többséget a két párt megszerzi. Ebben az esetben a gazdasági és társadalmi reformok végigvitele egyszerűbb lehetne. A választások eredményéből is látszik ugyanakkor, hogy a választók többsége a változásokra, a reformokra szavazott.

A Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD), mely a korábbi kormány vezető pártja volt a szavazatok kb. 11%-át kapta, ami erős vereséget jelent. Ennek ellenére az eredmény annyiban pozitív, hogy a korábbi közvéleménykutatások szerint a párt annyira elvesztette bázisát, hogy a parlamenti bekerülés is kérdésessé vált. Wojciech Olejniczak , az SLD elnöke konstruktív ellenzéki szerepvállalást ígért.

A parlamentbe összesen hat párt jutott be. Amint említettük a legtöbb helyet a Jog és Igazságosság kapta, a második a Polgári Platform, melyet a Baloldali Demokratikus Szövetség követ. Szinte egyenlő szavazataránnyal a nemzeti-katolikus, jobboldali Lengyel Családok Ligája (LPR) és a populista Önvédelem agrárpárt került még a parlamentbe, utolsó helyen a Lengyel Parasztpárt ((PSL) jutott be.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A képviselőválasztást két hét múlva az elnökválasztás követi. Az elnökválasztáson a PiS és a PO külön jelöltet állít majd. A PiS a pártelnök ikertestvérét, Lech Kaczynskit, a PO pedig saját elnökét, Donald Tuskot. Aleksander Kwasniewski jelenlegi elnök a TVP állami televíziónak úgy nyilatkozott, hogy legkésőbb kedd este vagy szerdán meg kívánja kezdeni a kormányalakítási tárgyalásokat a parlamenti pártokkal.

A választások után a zloty gyengül, a reggeli 3.88 körüli szintek után az euróval szembeni kurzus 3.94-ig felszaladt, 9:45-kor 3.93 körül mozognak a jegyzések.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?