Elkészült a büdzsé, de még titkosak a részletek - Veres szerint sem tartható a 2006-os költségvetés

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 09:11

Múlt héten Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyesen egyeztetett a tárcák vezetőivel a 2006-os költségvetésről, majd a tegnapi kormányülésen véglegesítették a tervezetet. A büdzsé számadatai csak az Országgyűlésnek való benyújtás (szeptember 30.) után lesznek megismerhetőek. A konvergencia-programban 2006-ra tervezett 2.9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányterv bizonyosan nem teljesíthető, de a 2010-es euró-bevezetést tartja továbbra is célnak a kormány - ez derül ki Veres János pénzügyminiszter Napi Gazdaságnak múlt csütörtökön adott interjújából. Múlt heti sajtóértesülések szerint Gyurcsány a közeljövőben bejelenti, hogy a konvergencia-programban lefektetett hiánycél tarthatatlan. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a 2006-os hiány mértékét most pénteken hozzák nyilvánosságra, emellett azt közölte, hogy jövőre az államháztartási tartalékkal csökkentett idei előirányzathoz képest a helyi önkormányzatok 88 milliárddal, a fejezeti előirányzatok 57 milliárddal, a tb-alapok 5 milliárddal kaphatnak kevesebbet.


Veres szerint teljességgel megalapozatlanok azok a sajtóban megjelent információk, melyek szerint a jövő évi büdzsé tervezése során a tárcák által előadott "sajátságos ötletek" összességében mintegy 80 milliárd forintot is kitehetnek. A pénzügyminiszter jelezte, "a tervezéssel nem az volt a probléma, hogy a tárcák ne tartották volna be a nekik előírt kereteket, de bizonyos, egyébként biztosan felmerülő kiadásokra vagy nem terveztek, vagy a ténylegesen várhatónál jóval kevesebb összeget terveztek. Ezeket időközben korrigálták, és az elmúlt napokban véglegesítettük az elképzeléseket".

Idei büdzsé

A pénzügyi tárca vezetője jelezte: az idei pénzforgalmi szemléletű deficitnél továbbra is tartják magukat az 1022 milliárd forintos deficit-előirányzathoz, míg eredményszemléletben továbbra is bizonytalan a kép, mivel az Eurostat várhatóan csak ma hozza nyilvánosságra az állásfoglalását az autópálya-finanszírozásokkal kapcsolatban. Két dologra azért utalt Veres: "az Eurostat szerint az autópálya-elszámolások egy részét nem lehet hiánycsökkentő tételként figyelembe venni az idei költségvetésben. Tehát egy eseti, egy éves hiányjavító tétel nem számolható el". A másik tényező: Veres jelezte, hogy még mindig van egy olyan - nem részletezett - vitatott tétel, ami 10 milliárd forintos nagyságrendben befolyásolhatja az idei hiányt.

Jövő évi büdzsé és euró-bevezetés

Veres jelezte, hogy a konvergencia-programban 2006-ra megfogalmazott 2.9%-os GDP-arányos államháztartási hiánycél (nyugdíjkorrekcióval) nem reális az idei, a tervezett 3.6%-os deficitcélt lényegesen meghaladó tényadat után, hiszen "a konvergencia-programban vállalt 0.7 százalékos csökkentéssel kiegészülve nem lehet egy lépésben végrehajtani a korrekciót a jövő évi büdzsében". Veres szerint azért nem lehet tartani a 2006-os célt annak ellenére sem, hogy az idei hiány egy "egyszeri tétel" a nyomán csúszik el, mivel az autópálya-finanszírozások számunkra kedvező elszámolásával a jövő évben is számolt a tárca. Erre pedig az Eurostat várhatóan kedvezőtlen álláspontja szintén ki fog terjedni.

A pénzügyminiszter mindezek ellenére leszögezte: "a magyar kormány ma úgy látja, hogy 2010-ben csatlakozni tudunk az euróövezethez".

Veres szerint az egész Eurostat-állásfoglalásban csupán az a meglepetés, ahogy az megszületik, nevezetesen a EU statisztikai hivatala nem előre szokott állást foglalni bizonyos ügyekben, hanem utólag, konkrét szerződések alapján (ezekre októberig várni kell), azaz "egy kikényszerített döntést kellett hoznia a szervezetnek".

A folyamat elindításával kapcsolatban Veres megerősítette a már eddig is ismert tényeket: "a jegybank kifejtette aggályait az elszámolás módja miatt (a manchester-i Ecofin ülést előkészítő brüsszeli szakértői bizottsági ülésein), ezt követően a bizottság illetékesei kérték az Eurostatot, hogy az eddigi gyakorlatától eltérően kezdjen vizsgálódni" (elővigyázatossági okok miatt).

Veres egyébként jelezte, hogy a magyar kormány is kezdeményezett egyeztetést az Eurostat-tal július végén, de az azért nem jött létre, mivel a statisztikai intézmény augusztusban a szabadságolások miatt zárva van. Emellett az ügyletről tárgyaltak az Európai Beruházási Bankkal (EIB) is, amely szerint a konstrukció jó volt, és támogatná az autópálya-építkezéseket több száz millió euróval. A megállapodás egyébként még érvényben van.

A pénzügyminiszter azt is jelezte, hogy Járai Zsigmond MNB-elnökkel legutóbb egy Ecofin-megbeszélésen egyeztetett, de véleményük továbbra is eltérő az elszámolás-technikai kérdés kezelésével kapcsolatban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tartalékképzésről

A pénzügyminiszter a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok jövő évi tartalékképzésével kapcsolatosan elmondta: "a kormány döntése értelmében minden fejezetnek költségvetési tartalékot kell képeznie: a költségvetés tervezésekor az idei bérkondíciókat tudtuk figyelembe venni, ezért fel kell készülni a lehetséges változásokra. Erre szolgálnak a meghatározott nagyságrendű tartalékok."

A jövő évi bértárgyalások jelenleg még zajlanak, és elég jelentős a kormány-oldal, illetve a munkavállalók közötti eltérés. Veres jelezte: "nem látom indokoltnak azt, hogy drasztikus minimálbér-emelésre kerüljön sor".

Az interjú második részében az adócsomaggal kapcsolatban Veres jelezte, hogy a jövő évi felső ÁFA-kulcs csökkentéséről szóló döntés kapcsán több dolgot is mérlegelniük kellett: elsősorban azért nem várták meg az euró-bevezetést közvetlenül megelőző időszakot (jelentős inflációleszorító hatás), mivel az elmúlt években jelentősen felerősödött a határon túli vásárlás, és sok kritika érkezett a versenyképességet befolyásoló magas ÁFA-kulcsra. A 20%-ra csökkenő adókulcs mellett a külföldi vásárlás jelentősége visszaszorulhat.

A pénzügyminiszter fontosnak tartja azt a hatást is, hogy a tartós árstabilitás-közeli szint Magyarországon már korábban bekövetkezhet, mint ha csak 2008 körül csökkent volna az ÁFA-kulcs. Veres szerint "szükségtelen 2 százalékos infláció mellett 10 százalékhoz közeli bérnövekedésről beszélni, miközben az adóteher is csökken".

Iparűzési adó után

Arra a kérdésre, hogy az iparűzési adó helyett mi jöhet be 2008-tól, Veres úgy válaszolt: "úgy látjuk, kétféle adóalap jöhet számításba. Az adó alapja lehet a cégvagyon, ezen belül is jellemzően az ingatlanvagyon. Elképzelhető egy, a nyereséget és bérjellegű tételeket ötvöző adóalap is. Ez biztosítaná az iparűzési adó megszűnése miatt kieső önkormányzati bevétel felét, amit a költségvetés más forrásból egészítene ki. Óvatosságra int bennünket ugyanakkor az új adóalap meghatározásakor, hogy több százra tehető azon önkormányzatok száma, amelyek az iparűzési adóbevételre alapozva vettek fel hiteleket." Veres az adókérdések között felmerült luxusadóval kapcsolatban cáfolta azt a felvetés, miszerint az az ingatlanadó "előfutára lenne".

"Bukik-e" a pénzügyminiszter?

A kérdés arra vonatkozott, hogy a luxusadó, a kamat- és árfolyam-nyereség adó bevezetése miatt a pénzügyminiszter is "bukik" az adócsomagon, Veres úgy reagált, hogy magászemélyként nincs 100 millió forint feletti ingatlanja. "A kamatadó érint engem is, a megtakarításaim jelentős része bankban van elhelyezve. A tőzsdei ügyletekre kivetendő árfolyamnyereség adó nincs nagy hatással rám, mivel tőzsdei befektetésem csekély".

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm