GKI: 15-20%-os gázáremelés lenne indokolt, karácsonykor már olcsóbban vásárolhatunk?

Pénzcentrum
2005. szeptember 21. 12:19

Az elkövetkezendő 10 hónapban, akár több lépésben végbe kellene mennie a világpiaci áremelkedésekhez igazodó magyar hatósági áremeléseknek, ami a gázárak esetében 15-20%-os, a távfűtésben 10%-ot közelítő, a villamos energia esetében néhány százalékos áremelést jelentene - mondta el a GKI Gazdaságkutató Rt. mai, idei és jövő évi gazdasági prognózisokat ismertető sajtótájékoztatóján Vértes András, az intézet elnöke. A szakértő jelezte: az erős versennyel jellemezhető gazdasági ágazatokban arra lehet számítani, hogy a piaci szereplők már a karácsonyi bevásárlási boom-ra előre hozzák a hivatalosan csak január elsejétől életbe lépő ÁFA-csökkentést, azaz mérséklik kiskereskedelmi áraikat. Ez a novemberi, illetve decemberi év/év alapú inflációs adatokban is megjelenhet.

Vértes az infláció alakulása szempontjából kétirányú tényezőkre hívta fel a figyelmet: egyrészt vannak bizonyos piaci folyamatok, amelyek az inflációs ráta mérséklődésének irányába mutatnak (pl. erős importverseny árleszorító hatása, illetve a kiskereskedelem átalakulása), ugyanakkor a világpiaci energia-áremelkedések egyértelműen a pénzromlási ütem növekedésének az irányába mutatnak.

Nem piaci folyamat, de az inflációs ráta jelentős mérséklődését hozza jövőre a már említett ÁFA-csökkentés (a felső ÁFA-kulcs 25-ről 20%-ra csökken). A GKI szerint az éves átlagos fogyasztói infláció jövőre 2.2% körülre mérséklődhet az idei 3.8%-ról.

A kutatóintézet elnöke szerint a hatósági áremeléseknek az elkövetkezendő 10 hónapban (jövő július 1-ig) akár több lépésben is, de egyértelműen igazodniuk kellene a világpiaci folyamatok által diktáltakhoz (inflációemelő hatás). Emellett 2006-ban bizonyos állami és önkormányzati szolgáltatások áremelkedésének is be kell következni. "Sem szociális, sem gazdaságpolitikai indokok nem támasztják alá az indokoltnál alacsonyabb hatósági energiaárakat, hiszen lényegében a nagyobb fogyasztók, illetve a gazdagabbak kapják a támogatást - jegyezte meg Vértes.

A nagy kérdés az, hogy az árak kiigazítása még a választásokig megtörténik, vagy csak azt követően (akkor viszont valószínűleg egy lépésben).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A GKI szerint az infláció a jövő év tavaszi hónapjaiban (havi publikálású év/év indexek) 2% alá csökkenhet, majd az év második felében 3% körülre emelkedik. A jövő évi béremelkedésekről szólva Vértes elmondta hogy a bruttó bérnövekedés 5-5.5% között maradhat (hosszú évek óta a legalacsonyabb), a nettó bérek viszont ennél gyorsabban 6.6.5%-kal bővülhetnek. Az alacsony infláció miatt így 4% körüli reálbér-emelkedés valószínűsíthető az idei 6%-os ütemhez képest (januári egyhavi közszféra-kifizetések torzító hatása). Vértes felhívta a figyelmet, hogy a reál-béremelkedés kérdését érdemes 3 év átlagában (2004-2006) tekinteti. Tavaly ugyanis 1%-os reálbércsökkenés következett be. A 3 év átlagában 3% körüli reálbér-emelkedés várható, ami 4%-os átlagos GDP-növekedés mellett teljesen elfogadható ütemű az egyensúlyi szempontok figyelembe vételével is.

Az intézet szakértői szerint különösen erősen javul a külkereskedelemi mérleg egyenlege (11%-os idei és jövő évi export, míg 7, illetve 11%-os jövő évi importdinamika), bár ebben az import-eltitkolás hatása is benne lehet. A nettó EU-támogatások jelentősen nőnek jövőre, ez is segíti a külső finanszírozási igény mérséklődését. A GKI szerint a külső finanszírozási igény a tavalyi GDP-arányos 8.4%-ról idén 7.3%-ra csökken és jövőre ezen a szinten maradhat, ami jelentős idei évi javulást jelez.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18