10 °C Budapest

GKI: 15-20%-os gázáremelés lenne indokolt, karácsonykor már olcsóbban vásárolhatunk?

Pénzcentrum
2005. szeptember 21. 12:19

Az elkövetkezendő 10 hónapban, akár több lépésben végbe kellene mennie a világpiaci áremelkedésekhez igazodó magyar hatósági áremeléseknek, ami a gázárak esetében 15-20%-os, a távfűtésben 10%-ot közelítő, a villamos energia esetében néhány százalékos áremelést jelentene - mondta el a GKI Gazdaságkutató Rt. mai, idei és jövő évi gazdasági prognózisokat ismertető sajtótájékoztatóján Vértes András, az intézet elnöke. A szakértő jelezte: az erős versennyel jellemezhető gazdasági ágazatokban arra lehet számítani, hogy a piaci szereplők már a karácsonyi bevásárlási boom-ra előre hozzák a hivatalosan csak január elsejétől életbe lépő ÁFA-csökkentést, azaz mérséklik kiskereskedelmi áraikat. Ez a novemberi, illetve decemberi év/év alapú inflációs adatokban is megjelenhet.

Vértes az infláció alakulása szempontjából kétirányú tényezőkre hívta fel a figyelmet: egyrészt vannak bizonyos piaci folyamatok, amelyek az inflációs ráta mérséklődésének irányába mutatnak (pl. erős importverseny árleszorító hatása, illetve a kiskereskedelem átalakulása), ugyanakkor a világpiaci energia-áremelkedések egyértelműen a pénzromlási ütem növekedésének az irányába mutatnak.

Nem piaci folyamat, de az inflációs ráta jelentős mérséklődését hozza jövőre a már említett ÁFA-csökkentés (a felső ÁFA-kulcs 25-ről 20%-ra csökken). A GKI szerint az éves átlagos fogyasztói infláció jövőre 2.2% körülre mérséklődhet az idei 3.8%-ról.

A kutatóintézet elnöke szerint a hatósági áremeléseknek az elkövetkezendő 10 hónapban (jövő július 1-ig) akár több lépésben is, de egyértelműen igazodniuk kellene a világpiaci folyamatok által diktáltakhoz (inflációemelő hatás). Emellett 2006-ban bizonyos állami és önkormányzati szolgáltatások áremelkedésének is be kell következni. "Sem szociális, sem gazdaságpolitikai indokok nem támasztják alá az indokoltnál alacsonyabb hatósági energiaárakat, hiszen lényegében a nagyobb fogyasztók, illetve a gazdagabbak kapják a támogatást - jegyezte meg Vértes.

A nagy kérdés az, hogy az árak kiigazítása még a választásokig megtörténik, vagy csak azt követően (akkor viszont valószínűleg egy lépésben).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A GKI szerint az infláció a jövő év tavaszi hónapjaiban (havi publikálású év/év indexek) 2% alá csökkenhet, majd az év második felében 3% körülre emelkedik. A jövő évi béremelkedésekről szólva Vértes elmondta hogy a bruttó bérnövekedés 5-5.5% között maradhat (hosszú évek óta a legalacsonyabb), a nettó bérek viszont ennél gyorsabban 6.6.5%-kal bővülhetnek. Az alacsony infláció miatt így 4% körüli reálbér-emelkedés valószínűsíthető az idei 6%-os ütemhez képest (januári egyhavi közszféra-kifizetések torzító hatása). Vértes felhívta a figyelmet, hogy a reál-béremelkedés kérdését érdemes 3 év átlagában (2004-2006) tekinteti. Tavaly ugyanis 1%-os reálbércsökkenés következett be. A 3 év átlagában 3% körüli reálbér-emelkedés várható, ami 4%-os átlagos GDP-növekedés mellett teljesen elfogadható ütemű az egyensúlyi szempontok figyelembe vételével is.

Az intézet szakértői szerint különösen erősen javul a külkereskedelemi mérleg egyenlege (11%-os idei és jövő évi export, míg 7, illetve 11%-os jövő évi importdinamika), bár ebben az import-eltitkolás hatása is benne lehet. A nettó EU-támogatások jelentősen nőnek jövőre, ez is segíti a külső finanszírozási igény mérséklődését. A GKI szerint a külső finanszírozási igény a tavalyi GDP-arányos 8.4%-ról idén 7.3%-ra csökken és jövőre ezen a szinten maradhat, ami jelentős idei évi javulást jelez.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?