2 °C Budapest

GKI: 15-20%-os gázáremelés lenne indokolt, karácsonykor már olcsóbban vásárolhatunk?

Pénzcentrum
2005. szeptember 21. 12:19

Az elkövetkezendő 10 hónapban, akár több lépésben végbe kellene mennie a világpiaci áremelkedésekhez igazodó magyar hatósági áremeléseknek, ami a gázárak esetében 15-20%-os, a távfűtésben 10%-ot közelítő, a villamos energia esetében néhány százalékos áremelést jelentene - mondta el a GKI Gazdaságkutató Rt. mai, idei és jövő évi gazdasági prognózisokat ismertető sajtótájékoztatóján Vértes András, az intézet elnöke. A szakértő jelezte: az erős versennyel jellemezhető gazdasági ágazatokban arra lehet számítani, hogy a piaci szereplők már a karácsonyi bevásárlási boom-ra előre hozzák a hivatalosan csak január elsejétől életbe lépő ÁFA-csökkentést, azaz mérséklik kiskereskedelmi áraikat. Ez a novemberi, illetve decemberi év/év alapú inflációs adatokban is megjelenhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Vértes az infláció alakulása szempontjából kétirányú tényezőkre hívta fel a figyelmet: egyrészt vannak bizonyos piaci folyamatok, amelyek az inflációs ráta mérséklődésének irányába mutatnak (pl. erős importverseny árleszorító hatása, illetve a kiskereskedelem átalakulása), ugyanakkor a világpiaci energia-áremelkedések egyértelműen a pénzromlási ütem növekedésének az irányába mutatnak.

Nem piaci folyamat, de az inflációs ráta jelentős mérséklődését hozza jövőre a már említett ÁFA-csökkentés (a felső ÁFA-kulcs 25-ről 20%-ra csökken). A GKI szerint az éves átlagos fogyasztói infláció jövőre 2.2% körülre mérséklődhet az idei 3.8%-ról.

A kutatóintézet elnöke szerint a hatósági áremeléseknek az elkövetkezendő 10 hónapban (jövő július 1-ig) akár több lépésben is, de egyértelműen igazodniuk kellene a világpiaci folyamatok által diktáltakhoz (inflációemelő hatás). Emellett 2006-ban bizonyos állami és önkormányzati szolgáltatások áremelkedésének is be kell következni. "Sem szociális, sem gazdaságpolitikai indokok nem támasztják alá az indokoltnál alacsonyabb hatósági energiaárakat, hiszen lényegében a nagyobb fogyasztók, illetve a gazdagabbak kapják a támogatást - jegyezte meg Vértes.

A nagy kérdés az, hogy az árak kiigazítása még a választásokig megtörténik, vagy csak azt követően (akkor viszont valószínűleg egy lépésben).

A GKI szerint az infláció a jövő év tavaszi hónapjaiban (havi publikálású év/év indexek) 2% alá csökkenhet, majd az év második felében 3% körülre emelkedik. A jövő évi béremelkedésekről szólva Vértes elmondta hogy a bruttó bérnövekedés 5-5.5% között maradhat (hosszú évek óta a legalacsonyabb), a nettó bérek viszont ennél gyorsabban 6.6.5%-kal bővülhetnek. Az alacsony infláció miatt így 4% körüli reálbér-emelkedés valószínűsíthető az idei 6%-os ütemhez képest (januári egyhavi közszféra-kifizetések torzító hatása). Vértes felhívta a figyelmet, hogy a reál-béremelkedés kérdését érdemes 3 év átlagában (2004-2006) tekinteti. Tavaly ugyanis 1%-os reálbércsökkenés következett be. A 3 év átlagában 3% körüli reálbér-emelkedés várható, ami 4%-os átlagos GDP-növekedés mellett teljesen elfogadható ütemű az egyensúlyi szempontok figyelembe vételével is.

Az intézet szakértői szerint különösen erősen javul a külkereskedelemi mérleg egyenlege (11%-os idei és jövő évi export, míg 7, illetve 11%-os jövő évi importdinamika), bár ebben az import-eltitkolás hatása is benne lehet. A nettó EU-támogatások jelentősen nőnek jövőre, ez is segíti a külső finanszírozási igény mérséklődését. A GKI szerint a külső finanszírozási igény a tavalyi GDP-arányos 8.4%-ról idén 7.3%-ra csökken és jövőre ezen a szinten maradhat, ami jelentős idei évi javulást jelez.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?