29 °C Budapest

GKI: 15-20%-os gázáremelés lenne indokolt, karácsonykor már olcsóbban vásárolhatunk?

Pénzcentrum
2005. szeptember 21. 12:19

Az elkövetkezendő 10 hónapban, akár több lépésben végbe kellene mennie a világpiaci áremelkedésekhez igazodó magyar hatósági áremeléseknek, ami a gázárak esetében 15-20%-os, a távfűtésben 10%-ot közelítő, a villamos energia esetében néhány százalékos áremelést jelentene - mondta el a GKI Gazdaságkutató Rt. mai, idei és jövő évi gazdasági prognózisokat ismertető sajtótájékoztatóján Vértes András, az intézet elnöke. A szakértő jelezte: az erős versennyel jellemezhető gazdasági ágazatokban arra lehet számítani, hogy a piaci szereplők már a karácsonyi bevásárlási boom-ra előre hozzák a hivatalosan csak január elsejétől életbe lépő ÁFA-csökkentést, azaz mérséklik kiskereskedelmi áraikat. Ez a novemberi, illetve decemberi év/év alapú inflációs adatokban is megjelenhet.

Vértes az infláció alakulása szempontjából kétirányú tényezőkre hívta fel a figyelmet: egyrészt vannak bizonyos piaci folyamatok, amelyek az inflációs ráta mérséklődésének irányába mutatnak (pl. erős importverseny árleszorító hatása, illetve a kiskereskedelem átalakulása), ugyanakkor a világpiaci energia-áremelkedések egyértelműen a pénzromlási ütem növekedésének az irányába mutatnak.

Nem piaci folyamat, de az inflációs ráta jelentős mérséklődését hozza jövőre a már említett ÁFA-csökkentés (a felső ÁFA-kulcs 25-ről 20%-ra csökken). A GKI szerint az éves átlagos fogyasztói infláció jövőre 2.2% körülre mérséklődhet az idei 3.8%-ról.

A kutatóintézet elnöke szerint a hatósági áremeléseknek az elkövetkezendő 10 hónapban (jövő július 1-ig) akár több lépésben is, de egyértelműen igazodniuk kellene a világpiaci folyamatok által diktáltakhoz (inflációemelő hatás). Emellett 2006-ban bizonyos állami és önkormányzati szolgáltatások áremelkedésének is be kell következni. "Sem szociális, sem gazdaságpolitikai indokok nem támasztják alá az indokoltnál alacsonyabb hatósági energiaárakat, hiszen lényegében a nagyobb fogyasztók, illetve a gazdagabbak kapják a támogatást - jegyezte meg Vértes.

A nagy kérdés az, hogy az árak kiigazítása még a választásokig megtörténik, vagy csak azt követően (akkor viszont valószínűleg egy lépésben).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A GKI szerint az infláció a jövő év tavaszi hónapjaiban (havi publikálású év/év indexek) 2% alá csökkenhet, majd az év második felében 3% körülre emelkedik. A jövő évi béremelkedésekről szólva Vértes elmondta hogy a bruttó bérnövekedés 5-5.5% között maradhat (hosszú évek óta a legalacsonyabb), a nettó bérek viszont ennél gyorsabban 6.6.5%-kal bővülhetnek. Az alacsony infláció miatt így 4% körüli reálbér-emelkedés valószínűsíthető az idei 6%-os ütemhez képest (januári egyhavi közszféra-kifizetések torzító hatása). Vértes felhívta a figyelmet, hogy a reál-béremelkedés kérdését érdemes 3 év átlagában (2004-2006) tekinteti. Tavaly ugyanis 1%-os reálbércsökkenés következett be. A 3 év átlagában 3% körüli reálbér-emelkedés várható, ami 4%-os átlagos GDP-növekedés mellett teljesen elfogadható ütemű az egyensúlyi szempontok figyelembe vételével is.

Az intézet szakértői szerint különösen erősen javul a külkereskedelemi mérleg egyenlege (11%-os idei és jövő évi export, míg 7, illetve 11%-os jövő évi importdinamika), bár ebben az import-eltitkolás hatása is benne lehet. A nettó EU-támogatások jelentősen nőnek jövőre, ez is segíti a külső finanszírozási igény mérséklődését. A GKI szerint a külső finanszírozási igény a tavalyi GDP-arányos 8.4%-ról idén 7.3%-ra csökken és jövőre ezen a szinten maradhat, ami jelentős idei évi javulást jelez.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm