16 °C Budapest

Stabil forint, girbe-gurba hozamgörbe

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 16:58

A forint érdemi elmozdulást a mai nap során nem mutatott, a kurzus a 246-os szint közvetlen közelében járt. Az állampapírok másodpiacán a rövid oldali hozamok jellemzően nem változtak, míg a hosszabb futamidejű papíroknál enyhe (3-5 bp-os) hozamemelkedés következett be a tegnapi referencia-lejáratokhoz képest. Ez ahhoz vezetett, hogy az ÁKK által megállapított hozamok alapján normállá vált a

A forint érdemi elmozdulást a mai nap során nem mutatott, a kurzus a 246-os szint közvetlen közelében járt. Az állampapírok másodpiacán a rövid oldali hozamok jellemzően nem változtak, míg a hosszabb futamidejű papíroknál enyhe (3-5 bp-os) hozamemelkedés következett be a tegnapi referencia-lejáratokhoz képest. Ez ahhoz vezetett, hogy az ÁKK által megállapított hozamok alapján normállá vált a hozamgörbe, de még nem a klasszikus emelkedő ívet mutatva, hanem a közepén van egy kis púp.

eurhufcomp
eurhufcomp

A piac láthatóan nem reagált érdemben Járai Zsigmond euró-zóna tagsággal kapcsolatos tegnapi kijelentésére. Ez összefüggésben állhat azzal, hogy a piac "még megvárja" a 2006-os választásokat követő kormányzati szándékot (igen erőteljes fiskális konszolidáció meghirdetése, vagy céldátum-csúsztatás), és annak függvényében dönt forinteszközei sorsáról. A várhatóan hosszú hónapokig tartós bizonytalanság azonban nem feltétlenül kedvez a forintnak, ráadásul a tegnapi kamatdöntési sajtótájékoztatón az MNB-elnöke utalt rá, hogy a kamatcsökkentési sorozat a végéhez közeledhet. Ez a forint eddigi - részben kötvényvásárlásokhoz kapcsolódó - "megtámogatását" csökkentheti.


A mai 3 hónapos DKJ-aukció enyhe hozamemelkedés és erőteljes keresletet hozott, melynek eredményeként 30-ról 35 milliárd forintra emelte a kibocsátó az elfogadott ajánlati összmennyiséget.

Holnap 6, majd csütörtökön 12 hónapos DKJ-aukciókra kerül sor, az értékesítésekre meghirdetett mennyiség 25, illetve 30 milliárd forint.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?