14 °C Budapest

Közel 20%-os száguldás júliusban az építőiparban - már hozzászoktunk, hogy ...

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 09:00

Az építőipari termelés volumene 2005 júliusában kiigazítatlan adatok szerint 18.1%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 19.6%-kal nőtt 2004 júliusához képest - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Júniusban kiigazítatlan adatok alapján 24.8%-kal haladta meg a termelés volumene az egy évvel ezelőttit. A termelés az év első hét hónapjában 14.6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Júliusban a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva csekély mértékben, 0.1%-kal volt magasabb az előző havinál. Az építőipari kilátások egyrészt az autópálya-építések miatt, másrészt a lakásépítések miatt (elsősorban a fővárosban) biztató kilátásokat mutatnak az építőipari termelés egészére.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése júliusban 32.5%-kal, évkezdettől 23.8%-kal emelkedett. Már hozzászoktunk, hogy az alágazat termelésének növekedése továbbra is elsősorban az út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető. Az épületgépészeti szerelés termelése júliusban 2.4%-kal csökkent az előző évi magas bázishoz viszonyítva, az év első hét hónapjában pedig 7.3%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A befejező építés termelése júliusban 14.8%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.


Az építményfőcsoportok közül az épületek építése júliusban 17.4%-kal, az első hét hónapban 7.4%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az egyéb építmények építésének bővülése júliusban is folytatódott: 18.8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit; évkezdettől számítva pedig 26.7%-os volt a növekedés.

Az építőipari termelés 2005 első hét hónapjában a Közép-Dunántúl kivételével valamennyi régióban emelkedett. A legnagyobb mértékben, 17.9, illetve 15.9%-kal a közép-magyarországi és az észak-alföldi székhelyű szervezetek növelték termelésüket.

Kedvező szerződésállományi adatok

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállománya egyötödével volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 14.5%-kal, az egyéb építményeké - a már említett autópálya- és autóút-építésekre még 2004-ben megkötött nagyértékű szerződéseknek köszönhetően - 21.5%-kal emelkedett. A júliusban kötött szerződések volumene 9%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére 19.5%-kal, az egyéb építmények építésére 0.9%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2004. júliusban. Az épületekre kötött új szerződések növekedése néhány, nagyértékű épület - egyetemi épületek, lakópark, illetve szálloda - építésére kötött szerződésnek köszönhető. Az év első hét hónapjában az építőipari vállalkozások összesen 11.6%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

2004 júliusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3.3%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 3.6%-kal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 0.8%-kal voltak magasabbak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm