6 °C Budapest

Elképzelések a minimálbérről

Pénzcentrum
2005. szeptember 19. 09:05

A héten juttatja el a szociális partnereknek az országos keresetemelési ajánlásról szóló javaslatát a kormány. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium információja szerint a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) a napokban már közzétette a keresetemelési mértékre, illetve a minimálbérre vonatkozó javaslatát. Ennek egyes elemei nem állnak messze a kormányzat korábban közölt számaitól.

A héten juttatja el a szociális partnereknek az országos keresetemelési ajánlásról szóló javaslatát a kormány. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium információja szerint a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) a napokban már közzétette a keresetemelési mértékre, illetve a minimálbérre vonatkozó javaslatát. Ennek egyes elemei nem állnak messze a kormányzat korábban közölt számaitól.  
Veres János pénzügyminiszter a költségvetési tervekről szólva a közelmúltban 3 százalékos reálbéremelést tartott lehetségesnek jövőre, illetve 2 százalékban jelölte meg az inflációs mértéket.  
Az MSZOSZ javaslatában alig magasabb, 4 százalékos reálbér- emelési igény szerepel. Az eddig megismert adóelképzelésekkel és a 2 százalékos inflációval kalkulálva bruttó 6,5 százalékos keresetnövelést tart indokoltnak a szakszervezeti szövetség.  
Több elemű minimálbér  
A kormány korábbi közlése szerint a létminimumhoz igazodó, háromelemű minimálbért kellene alkalmazni jövőre. A javaslat szerint a szakképzettség nélkülieknél a minimálbérnek el kellene érnie az egykeresős, egyszemélyes háztartások létminimumát, amely a kormányzati kalkuláció szerint 63 ezer forint.  
A középfokú végzettségűeknél ennek 110 százaléka lenne a minimálbér, a felsőfokú végzettségűeknél pedig 120 százalék.  
Az MSZOSZ ezt az elvet elfogadja, de a kormányzat által megjelölt kategóriában magasabb, 65 ezer forintos létminimumot számított. Ez még nem nagy eltérés a javaslathoz képest, ám a további szorzóknál jelentősebb a különbség.  
Szakmunkásoknál 125 százalékot, azaz 81 ezer 250 forintot, felsőfokú végzettségnél 150 százalékot, azaz 97 ezer 500 forintot tart indokoltnak az MSZOSZ.  
Garantált minimálbér szükséges  
A szövetség indoklása szerint legalább ilyen garantált minimálbérekkel lehet csak elérni, hogy ne legyen nagy különbség a bejelentett, a járulékfizetés alapját képező és a ténylegesen kifizetett keresetek között.  
Az idei évre még egy szintű volt a minimálbér, összege 57 ezer forint. A minimálbér 2004-ben 53 ezer forint volt. A legkisebb bért 2001-ben emelték meg jelentősen, 25 ezer 500 forintról 40 ezer forintra. Ezt követően 2002-ben is jelentős emelés volt, ekkor 50 ezer forint lett a minimálbér. A bruttó 50 ezer forint nem változott 2003-ban sem, de az adójogszabályok miatt ez nettóban többet ért, mint az előző évben.  
(Forrás: Magyarorszag.hu)
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem