László Csaba: egykulcsos SZJA ingatlanadóval

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 12:27

Az egykulcsos adóról tartott előadást László Csaba az ICEG és a HBLF konferenciáján. A szakértő igyekezett ecsetelni a rendszer előnyeit és hátrányait, az előadásból kicsengett, hogy ez a fajta közteherviselés megfelelő kiegészítésekkel feltehetően jót tenne a magyar gazdaságnak. Az egykulcsos adórendszerek többfélék lehetnek. Valahol egy adókulcs vonatkozik mindenféle jövedelemre (SZJA TÁNYA)

Az egykulcsos adóról tartott előadást László Csaba az ICEG és a HBLF konferenciáján. A szakértő igyekezett ecsetelni a rendszer előnyeit és hátrányait, az előadásból kicsengett, hogy ez a fajta közteherviselés megfelelő kiegészítésekkel feltehetően jót tenne a magyar gazdaságnak.


Az egykulcsos adórendszerek többfélék lehetnek. Valahol egy adókulcs vonatkozik mindenféle jövedelemre (SZJA TÁNYA), a fogyasztásra stb, máshol egy kulcs csak egy adófajtára, az SZJA-ra vonatkozik. Itt is van tiszta modell illetve bizonyos kivételeket, a méltányosságot jobban figyelembe vevő modell.

Milyen a mai adórendszer? - tette fel a kérdést a volt pénzügyminiszter. Amit hallhatunk: bonyolult, áttekinthetetlen, a tényleges terhek nem világosak, ellenérdekeltség létezik, mely teljesítmény-visszatartáshoz vezet, magas az adószint, nem versenyképes, adóelkerülésre ösztönöz, rengeteg lehetőség létezik a lobbik érdekérvényesítésére.

Melyek az egykulcsos adó előnyei? Egyszerű, olcsó, áttekinthető, növeli a teljesítményt, a költségvetés helyzetét javítja (?), mindenki részesedik a közteherből, csökkenti az adóelkerülést, jó az ország PR szempontjából.

Az egykulcsos adónak ugyanakkor hátrányai is vannak: a gazdagok terhei csökkennek, a szegények terhei emelkednek, átrendezi az adóterhelést, nem tud testreszabott lenni, veszélyezteti a költségvetés bevételeit, a családi szempont hiányzik.

Az adórendszerrel kapcsolatosan számos hiedelem létezik, ugyanakkor az emberek által megkövetelt feltételek, elvárások sokszor egymással szemben állnak. Ilyen pl. az egyszerűség és a méltányosság, a méltányosság és a hatékonyság stb.

Kérdezhetjük ugyanakkor azt is, hogy a mai rendszer bonyolultsága ellenére mennyire méltányos? Hiszen az adókedvezmények jó része nem a szegényeket támogatja, emellett a szegényeknek nincs is pénze pl. adótanácsadásra, mellyel terheiket csökkenthetik.

Az egykulcsos SZJA mellett László Csaba beszélt az egykulcsos ÁFÁ-ról. Az egykulcsos SZJA és ÁFA között közgazdasági összefüggés nincs. Az egyszerűbb ÁFA rendszer egyszerűsíti az adminisztrációt, ugyanakkor ez a mai gépesített világban nem annyira jelentős előny. Az egykulcsos ÁFA szociális kérdéseket is felvet, hiszen az alsó adókulcs felemelése jellemzően a szegényebb rétegeket sújtja. A jövedéki termékek esetén lehetőség nyílik a jövedéki adóval történő "kiegyensúlyozásra", tehát az adócsökkentés párosulhat a jövedéki adó emelésével, amiatt költségvetési bevételkiesés nem keletkezik. A fentiek mellett hazánk esetében érdemes az inflációs hatásokkal is számolni részban az euró bevezetése miatt.

László Csaba egy javaslatot is megfogalmazott egy egykulcsos SZJA rendszerre. Az optimális adókulcs valahol 20% körül lenne. Az SZJA-t egy ingatlanadó egészíthetné ki, ezzel a gazdagabbak nagyobb terhelése részben biztosított lenne. A rendszert rászorultsági elemek egészítenék ki. Az adót már a kifizető levonná, a bevallásokat az APEH készítené. László Csaba szerint a bevezetésre hazánkban 2-3 év kellene.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem