35 °C Budapest

László Csaba: egykulcsos SZJA ingatlanadóval

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 12:27

Az egykulcsos adóról tartott előadást László Csaba az ICEG és a HBLF konferenciáján. A szakértő igyekezett ecsetelni a rendszer előnyeit és hátrányait, az előadásból kicsengett, hogy ez a fajta közteherviselés megfelelő kiegészítésekkel feltehetően jót tenne a magyar gazdaságnak. Az egykulcsos adórendszerek többfélék lehetnek. Valahol egy adókulcs vonatkozik mindenféle jövedelemre (SZJA TÁNYA)

Az egykulcsos adóról tartott előadást László Csaba az ICEG és a HBLF konferenciáján. A szakértő igyekezett ecsetelni a rendszer előnyeit és hátrányait, az előadásból kicsengett, hogy ez a fajta közteherviselés megfelelő kiegészítésekkel feltehetően jót tenne a magyar gazdaságnak.


Az egykulcsos adórendszerek többfélék lehetnek. Valahol egy adókulcs vonatkozik mindenféle jövedelemre (SZJA TÁNYA), a fogyasztásra stb, máshol egy kulcs csak egy adófajtára, az SZJA-ra vonatkozik. Itt is van tiszta modell illetve bizonyos kivételeket, a méltányosságot jobban figyelembe vevő modell.

Milyen a mai adórendszer? - tette fel a kérdést a volt pénzügyminiszter. Amit hallhatunk: bonyolult, áttekinthetetlen, a tényleges terhek nem világosak, ellenérdekeltség létezik, mely teljesítmény-visszatartáshoz vezet, magas az adószint, nem versenyképes, adóelkerülésre ösztönöz, rengeteg lehetőség létezik a lobbik érdekérvényesítésére.

Melyek az egykulcsos adó előnyei? Egyszerű, olcsó, áttekinthető, növeli a teljesítményt, a költségvetés helyzetét javítja (?), mindenki részesedik a közteherből, csökkenti az adóelkerülést, jó az ország PR szempontjából.

Az egykulcsos adónak ugyanakkor hátrányai is vannak: a gazdagok terhei csökkennek, a szegények terhei emelkednek, átrendezi az adóterhelést, nem tud testreszabott lenni, veszélyezteti a költségvetés bevételeit, a családi szempont hiányzik.

Az adórendszerrel kapcsolatosan számos hiedelem létezik, ugyanakkor az emberek által megkövetelt feltételek, elvárások sokszor egymással szemben állnak. Ilyen pl. az egyszerűség és a méltányosság, a méltányosság és a hatékonyság stb.

Kérdezhetjük ugyanakkor azt is, hogy a mai rendszer bonyolultsága ellenére mennyire méltányos? Hiszen az adókedvezmények jó része nem a szegényeket támogatja, emellett a szegényeknek nincs is pénze pl. adótanácsadásra, mellyel terheiket csökkenthetik.

Az egykulcsos SZJA mellett László Csaba beszélt az egykulcsos ÁFÁ-ról. Az egykulcsos SZJA és ÁFA között közgazdasági összefüggés nincs. Az egyszerűbb ÁFA rendszer egyszerűsíti az adminisztrációt, ugyanakkor ez a mai gépesített világban nem annyira jelentős előny. Az egykulcsos ÁFA szociális kérdéseket is felvet, hiszen az alsó adókulcs felemelése jellemzően a szegényebb rétegeket sújtja. A jövedéki termékek esetén lehetőség nyílik a jövedéki adóval történő "kiegyensúlyozásra", tehát az adócsökkentés párosulhat a jövedéki adó emelésével, amiatt költségvetési bevételkiesés nem keletkezik. A fentiek mellett hazánk esetében érdemes az inflációs hatásokkal is számolni részban az euró bevezetése miatt.

László Csaba egy javaslatot is megfogalmazott egy egykulcsos SZJA rendszerre. Az optimális adókulcs valahol 20% körül lenne. Az SZJA-t egy ingatlanadó egészíthetné ki, ezzel a gazdagabbak nagyobb terhelése részben biztosított lenne. A rendszert rászorultsági elemek egészítenék ki. Az adót már a kifizető levonná, a bevallásokat az APEH készítené. László Csaba szerint a bevezetésre hazánkban 2-3 év kellene.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50