14 °C Budapest

László Csaba: egykulcsos SZJA ingatlanadóval

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 12:27

Az egykulcsos adóról tartott előadást László Csaba az ICEG és a HBLF konferenciáján. A szakértő igyekezett ecsetelni a rendszer előnyeit és hátrányait, az előadásból kicsengett, hogy ez a fajta közteherviselés megfelelő kiegészítésekkel feltehetően jót tenne a magyar gazdaságnak. Az egykulcsos adórendszerek többfélék lehetnek. Valahol egy adókulcs vonatkozik mindenféle jövedelemre (SZJA TÁNYA)

Az egykulcsos adóról tartott előadást László Csaba az ICEG és a HBLF konferenciáján. A szakértő igyekezett ecsetelni a rendszer előnyeit és hátrányait, az előadásból kicsengett, hogy ez a fajta közteherviselés megfelelő kiegészítésekkel feltehetően jót tenne a magyar gazdaságnak.


Az egykulcsos adórendszerek többfélék lehetnek. Valahol egy adókulcs vonatkozik mindenféle jövedelemre (SZJA TÁNYA), a fogyasztásra stb, máshol egy kulcs csak egy adófajtára, az SZJA-ra vonatkozik. Itt is van tiszta modell illetve bizonyos kivételeket, a méltányosságot jobban figyelembe vevő modell.

Milyen a mai adórendszer? - tette fel a kérdést a volt pénzügyminiszter. Amit hallhatunk: bonyolult, áttekinthetetlen, a tényleges terhek nem világosak, ellenérdekeltség létezik, mely teljesítmény-visszatartáshoz vezet, magas az adószint, nem versenyképes, adóelkerülésre ösztönöz, rengeteg lehetőség létezik a lobbik érdekérvényesítésére.

Melyek az egykulcsos adó előnyei? Egyszerű, olcsó, áttekinthető, növeli a teljesítményt, a költségvetés helyzetét javítja (?), mindenki részesedik a közteherből, csökkenti az adóelkerülést, jó az ország PR szempontjából.

Az egykulcsos adónak ugyanakkor hátrányai is vannak: a gazdagok terhei csökkennek, a szegények terhei emelkednek, átrendezi az adóterhelést, nem tud testreszabott lenni, veszélyezteti a költségvetés bevételeit, a családi szempont hiányzik.

Az adórendszerrel kapcsolatosan számos hiedelem létezik, ugyanakkor az emberek által megkövetelt feltételek, elvárások sokszor egymással szemben állnak. Ilyen pl. az egyszerűség és a méltányosság, a méltányosság és a hatékonyság stb.

Kérdezhetjük ugyanakkor azt is, hogy a mai rendszer bonyolultsága ellenére mennyire méltányos? Hiszen az adókedvezmények jó része nem a szegényeket támogatja, emellett a szegényeknek nincs is pénze pl. adótanácsadásra, mellyel terheiket csökkenthetik.

Az egykulcsos SZJA mellett László Csaba beszélt az egykulcsos ÁFÁ-ról. Az egykulcsos SZJA és ÁFA között közgazdasági összefüggés nincs. Az egyszerűbb ÁFA rendszer egyszerűsíti az adminisztrációt, ugyanakkor ez a mai gépesített világban nem annyira jelentős előny. Az egykulcsos ÁFA szociális kérdéseket is felvet, hiszen az alsó adókulcs felemelése jellemzően a szegényebb rétegeket sújtja. A jövedéki termékek esetén lehetőség nyílik a jövedéki adóval történő "kiegyensúlyozásra", tehát az adócsökkentés párosulhat a jövedéki adó emelésével, amiatt költségvetési bevételkiesés nem keletkezik. A fentiek mellett hazánk esetében érdemes az inflációs hatásokkal is számolni részban az euró bevezetése miatt.

László Csaba egy javaslatot is megfogalmazott egy egykulcsos SZJA rendszerre. Az optimális adókulcs valahol 20% körül lenne. Az SZJA-t egy ingatlanadó egészíthetné ki, ezzel a gazdagabbak nagyobb terhelése részben biztosított lenne. A rendszert rászorultsági elemek egészítenék ki. Az adót már a kifizető levonná, a bevallásokat az APEH készítené. László Csaba szerint a bevezetésre hazánkban 2-3 év kellene.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem