25 °C Budapest

László Csaba: egykulcsos SZJA ingatlanadóval

Pénzcentrum
2005. szeptember 16. 12:27

Az egykulcsos adóról tartott előadást László Csaba az ICEG és a HBLF konferenciáján. A szakértő igyekezett ecsetelni a rendszer előnyeit és hátrányait, az előadásból kicsengett, hogy ez a fajta közteherviselés megfelelő kiegészítésekkel feltehetően jót tenne a magyar gazdaságnak. Az egykulcsos adórendszerek többfélék lehetnek. Valahol egy adókulcs vonatkozik mindenféle jövedelemre (SZJA TÁNYA)

Az egykulcsos adóról tartott előadást László Csaba az ICEG és a HBLF konferenciáján. A szakértő igyekezett ecsetelni a rendszer előnyeit és hátrányait, az előadásból kicsengett, hogy ez a fajta közteherviselés megfelelő kiegészítésekkel feltehetően jót tenne a magyar gazdaságnak.


Az egykulcsos adórendszerek többfélék lehetnek. Valahol egy adókulcs vonatkozik mindenféle jövedelemre (SZJA TÁNYA), a fogyasztásra stb, máshol egy kulcs csak egy adófajtára, az SZJA-ra vonatkozik. Itt is van tiszta modell illetve bizonyos kivételeket, a méltányosságot jobban figyelembe vevő modell.

Milyen a mai adórendszer? - tette fel a kérdést a volt pénzügyminiszter. Amit hallhatunk: bonyolult, áttekinthetetlen, a tényleges terhek nem világosak, ellenérdekeltség létezik, mely teljesítmény-visszatartáshoz vezet, magas az adószint, nem versenyképes, adóelkerülésre ösztönöz, rengeteg lehetőség létezik a lobbik érdekérvényesítésére.

Melyek az egykulcsos adó előnyei? Egyszerű, olcsó, áttekinthető, növeli a teljesítményt, a költségvetés helyzetét javítja (?), mindenki részesedik a közteherből, csökkenti az adóelkerülést, jó az ország PR szempontjából.

Az egykulcsos adónak ugyanakkor hátrányai is vannak: a gazdagok terhei csökkennek, a szegények terhei emelkednek, átrendezi az adóterhelést, nem tud testreszabott lenni, veszélyezteti a költségvetés bevételeit, a családi szempont hiányzik.

Az adórendszerrel kapcsolatosan számos hiedelem létezik, ugyanakkor az emberek által megkövetelt feltételek, elvárások sokszor egymással szemben állnak. Ilyen pl. az egyszerűség és a méltányosság, a méltányosság és a hatékonyság stb.

Kérdezhetjük ugyanakkor azt is, hogy a mai rendszer bonyolultsága ellenére mennyire méltányos? Hiszen az adókedvezmények jó része nem a szegényeket támogatja, emellett a szegényeknek nincs is pénze pl. adótanácsadásra, mellyel terheiket csökkenthetik.

Az egykulcsos SZJA mellett László Csaba beszélt az egykulcsos ÁFÁ-ról. Az egykulcsos SZJA és ÁFA között közgazdasági összefüggés nincs. Az egyszerűbb ÁFA rendszer egyszerűsíti az adminisztrációt, ugyanakkor ez a mai gépesített világban nem annyira jelentős előny. Az egykulcsos ÁFA szociális kérdéseket is felvet, hiszen az alsó adókulcs felemelése jellemzően a szegényebb rétegeket sújtja. A jövedéki termékek esetén lehetőség nyílik a jövedéki adóval történő "kiegyensúlyozásra", tehát az adócsökkentés párosulhat a jövedéki adó emelésével, amiatt költségvetési bevételkiesés nem keletkezik. A fentiek mellett hazánk esetében érdemes az inflációs hatásokkal is számolni részban az euró bevezetése miatt.

László Csaba egy javaslatot is megfogalmazott egy egykulcsos SZJA rendszerre. Az optimális adókulcs valahol 20% körül lenne. Az SZJA-t egy ingatlanadó egészíthetné ki, ezzel a gazdagabbak nagyobb terhelése részben biztosított lenne. A rendszert rászorultsági elemek egészítenék ki. Az adót már a kifizető levonná, a bevallásokat az APEH készítené. László Csaba szerint a bevezetésre hazánkban 2-3 év kellene.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?