62 mrd Ft önkormányzati beruházásokra

Pénzcentrum
2005. szeptember 13. 08:32

Több mint 62 milliárd forintnyi önkormányzati beruházás indulhat el jövőre címzett támogatással, amiből 50 milliárdot az állam fedez, 12 milliárdot pedig az önkormányzatok saját forrásaikból biztosítanak. A kormány augusztus 31-én elfogadta a helyi önkormányzatok 2006. évi új címzett támogatásainak döntés-előkészítéséről szóló előterjesztést. A jövő évi pályázatra benyújtott önkormányzati

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Több mint 62 milliárd forintnyi önkormányzati beruházás indulhat el jövőre címzett támogatással, amiből 50 milliárdot az állam fedez, 12 milliárdot pedig az önkormányzatok saját forrásaikból biztosítanak.
A kormány augusztus 31-én elfogadta a helyi önkormányzatok 2006. évi új címzett támogatásainak döntés-előkészítéséről szóló előterjesztést. A jövő évi pályázatra benyújtott önkormányzati koncepciók közül a kabinet 72 beruházás támogatását javasolja - írja a magyarorszag.hu.


A beruházások összértéke több mint 62.6 milliárd forint, amelyből 50.1 milliárd a költségvetési támogatásból származik, 12.5 milliárd pedig az önkormányzatok saját forrásai. A 2006. évi címzett támogatásokat az Országgyűlés az őszi ülésszak folyamán kezdi el tárgyalni - hangsúlyozta Kolber István regionális fejlesztésekért felelős tárca nélküli miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

Ebből egészségügyre 10.6 milliárd, kulturális célokra 6.6, oktatásra 15.7, szociális feladatokra 6.1, ivóvízminőség javítására és szennyvízberuházásokra összesen 11.1 milliárd forint címzett támogatás juthat a kormányjavaslat értelmében.

Oktatási és kulturális beruházások

A miniszter kiemelte: az oktatási beruházások térségi célokat szolgáló oktatási intézmények illetve óvodák rekonstrukcióját, bővítését jelentik ott, ahol azt a létszám emelkedése indokolttá teszi.

A vízgazdálkodási ágazatban támogatást kapnak az önkormányzatok a belterületi vízrendezéshez, a biztonságos ivóvízellátáshoz és az ivóvíz minőségének javításához. A beruházások közel fele, de értékben az összes címzett támogatás közel egynegyede, az adott térség szennyvízelvezetését és tisztítását teszik lehetővé. A javaslatok között szerepel több olyan település belterületi vízrendezése is, ahol az ez évi időjárás miatt kritikus helyzet alakult ki.

A 11 támogatott kulturális beruházás között színház rekonstrukció, művelődési központok, könyvtárak helyrehozatala szerepel, ezzel is elősegítve a lakosság kulturális igényeinek színvonalasabb kielégítését. Az egészségügyben folytatódik a kiemelt területi feladatokat ellátó kórházak, rendelőintézetek rekonstrukciója. A szociális ágazat 6 beruházása pedig főként az idősek, a fogyatékosok, a tartósan ellátásra szorulók és a hajléktalanok helyzetén javít egy-egy megyében.

Regionális Fejlesztés Operatív Program

Az EU támogatással megvalósuló Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében 2004-2006 között további mintegy 100 milliárd forint segíti elő a települések fejlődését - tette hozzá Kolber István.

A 2006. évi keretre érkezett nagyszámú érdeklődés azt is mutatja, hogy a 2007-2013. közötti második NFT-hez már megalapozott és megfelelően előkészített önkormányzati pályázatok állnak majd rendelkezésre.

László Boglár a miniszterelnök sajtófőnöke

László Boglár a jövőben a miniszterelnök sajtóügyeit sajtófőnökként intézi, így az eddiginél ritkábban áll majd a kormányszóvivői pulpitus mögé - nyilatkozta Batiz András kormányszóvivő.

Ez csupán a két szóvivő közötti pontos munkamegosztását jelenti. A továbbiakban mindketten kormányszóvivők maradnak, az ezzel összefüggő jogosítványok birtokában, beleértve a kormányüléseken való részvételt és a nyilatkozattételt.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20