62 mrd Ft önkormányzati beruházásokra

Pénzcentrum
2005. szeptember 13. 08:32

Több mint 62 milliárd forintnyi önkormányzati beruházás indulhat el jövőre címzett támogatással, amiből 50 milliárdot az állam fedez, 12 milliárdot pedig az önkormányzatok saját forrásaikból biztosítanak. A kormány augusztus 31-én elfogadta a helyi önkormányzatok 2006. évi új címzett támogatásainak döntés-előkészítéséről szóló előterjesztést. A jövő évi pályázatra benyújtott önkormányzati

Több mint 62 milliárd forintnyi önkormányzati beruházás indulhat el jövőre címzett támogatással, amiből 50 milliárdot az állam fedez, 12 milliárdot pedig az önkormányzatok saját forrásaikból biztosítanak.
A kormány augusztus 31-én elfogadta a helyi önkormányzatok 2006. évi új címzett támogatásainak döntés-előkészítéséről szóló előterjesztést. A jövő évi pályázatra benyújtott önkormányzati koncepciók közül a kabinet 72 beruházás támogatását javasolja - írja a magyarorszag.hu.


A beruházások összértéke több mint 62.6 milliárd forint, amelyből 50.1 milliárd a költségvetési támogatásból származik, 12.5 milliárd pedig az önkormányzatok saját forrásai. A 2006. évi címzett támogatásokat az Országgyűlés az őszi ülésszak folyamán kezdi el tárgyalni - hangsúlyozta Kolber István regionális fejlesztésekért felelős tárca nélküli miniszter a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

Ebből egészségügyre 10.6 milliárd, kulturális célokra 6.6, oktatásra 15.7, szociális feladatokra 6.1, ivóvízminőség javítására és szennyvízberuházásokra összesen 11.1 milliárd forint címzett támogatás juthat a kormányjavaslat értelmében.

Oktatási és kulturális beruházások

A miniszter kiemelte: az oktatási beruházások térségi célokat szolgáló oktatási intézmények illetve óvodák rekonstrukcióját, bővítését jelentik ott, ahol azt a létszám emelkedése indokolttá teszi.

A vízgazdálkodási ágazatban támogatást kapnak az önkormányzatok a belterületi vízrendezéshez, a biztonságos ivóvízellátáshoz és az ivóvíz minőségének javításához. A beruházások közel fele, de értékben az összes címzett támogatás közel egynegyede, az adott térség szennyvízelvezetését és tisztítását teszik lehetővé. A javaslatok között szerepel több olyan település belterületi vízrendezése is, ahol az ez évi időjárás miatt kritikus helyzet alakult ki.

A 11 támogatott kulturális beruházás között színház rekonstrukció, művelődési központok, könyvtárak helyrehozatala szerepel, ezzel is elősegítve a lakosság kulturális igényeinek színvonalasabb kielégítését. Az egészségügyben folytatódik a kiemelt területi feladatokat ellátó kórházak, rendelőintézetek rekonstrukciója. A szociális ágazat 6 beruházása pedig főként az idősek, a fogyatékosok, a tartósan ellátásra szorulók és a hajléktalanok helyzetén javít egy-egy megyében.

Regionális Fejlesztés Operatív Program

Az EU támogatással megvalósuló Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében 2004-2006 között további mintegy 100 milliárd forint segíti elő a települések fejlődését - tette hozzá Kolber István.

A 2006. évi keretre érkezett nagyszámú érdeklődés azt is mutatja, hogy a 2007-2013. közötti második NFT-hez már megalapozott és megfelelően előkészített önkormányzati pályázatok állnak majd rendelkezésre.

László Boglár a miniszterelnök sajtófőnöke

László Boglár a jövőben a miniszterelnök sajtóügyeit sajtófőnökként intézi, így az eddiginél ritkábban áll majd a kormányszóvivői pulpitus mögé - nyilatkozta Batiz András kormányszóvivő.

Ez csupán a két szóvivő közötti pontos munkamegosztását jelenti. A továbbiakban mindketten kormányszóvivők maradnak, az ezzel összefüggő jogosítványok birtokában, beleértve a kormányüléseken való részvételt és a nyilatkozattételt.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem