22 °C Budapest

Katrina: összességében zéró hatás?

Pénzcentrum
2005. szeptember 7. 17:23

Nagyjából kiegyenlítettnek ítélik meg a legnagyobb amerikai és londoni befektetési bankok elemzői a Katrina hurrikán gazdasági növekedésre gyakorolt hatásait. Az USA GDP növekedése a harmadik és a negyedik negyedévben a korábban vártnál 0.4-0.7% ponttal lehet alacsonyabb, ugyanakkor a következő év első és második negyedévében hasonló nagyságrenddel lehet magasabb az újjáépítések miatt. A

Nagyjából kiegyenlítettnek ítélik meg a legnagyobb amerikai és londoni befektetési bankok elemzői a Katrina hurrikán gazdasági növekedésre gyakorolt hatásait. Az USA GDP növekedése a harmadik és a negyedik negyedévben a korábban vártnál 0.4-0.7% ponttal lehet alacsonyabb, ugyanakkor a következő év első és második negyedévében hasonló nagyságrenddel lehet magasabb az újjáépítések miatt.

A hurrikán utóhatásait egyelőre még csak találgatja a közgazdász társadalom, de a most uralkodó vélemények szerint nem várható komolyabb visszaesés, recesszió az amerikai gazdaságban. Mindenképpen meghatározó, hogy az olajárak hogyan alakulnak, a 70 dolláros szint milyen tartósnak bizonyul, illetve innen hosszabb időre felfelé vagy lefelé mozdulnak az árak. Érdemi gazdasági hatást az energiaárak tartós emelkedése vagy csökkenése okoz, nem egy-két nap kiugró értéke.

A hurrikán okozta károkat most 100 mrd USD körülire becslik. A biztosítótársaságok kártérítései 25 mrd USD-re rúghatnak majd. Az újjáépítésre Bush elnök 40 mrd USD-t kért a Kongresszustól.

Az USA GDP-je a második negyedévben a várt 3.5% helyett feltehetően csak 3% körüli mértékben nő majd, ugyanakkor 2006 első felében már 4% feletti ütem várható a korábbi 3.6%-os becslésekkel szemben.

A FED szeptember 20-án dönt ismét a kamatokról. Addigra feltehetően valamivel jobb értékelés készülhet a természeti katasztrófa utóhatásairól. Egyes vélemények szerint a FED megszakítja a kamatemelési ciklust, míg mások továbbra is kitartanak amellett, hogy egy óvatos kamatemelés még mindig valószínűbb az inflációs aggodalmak miatt.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?