33 °C Budapest

Mégis lesz privatizáció ?

Pénzcentrum
2005. szeptember 5. 16:32

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2005. augusztus 29-én kézhez vett, első fokú, nem jogerős végzésével érvénytelenné nyilvánította a Budapest Airport Rt. privatizációjára vonatkozó pályázati kiírást. A bíróság ezt a döntését a munkavállalók - a BA Rt. Üzemi Tanácsa - véleményezési jogának megsértésével, mint a munkáltató eljárási mulasztásával indokolta

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2005. augusztus 29-én kézhez vett, első fokú, nem jogerős végzésével érvénytelenné nyilvánította a Budapest Airport Rt. privatizációjára vonatkozó pályázati kiírást. A bíróság ezt a döntését a munkavállalók – a BA Rt. Üzemi Tanácsa – véleményezési jogának megsértésével, mint a munkáltató eljárási mulasztásával indokolta.
Az ÁPV Rt. leszögezi, hogy a BA Rt. munkavállalóinak az ÁPV Rt. nem munkáltatója. E minőségét még a BA Rt. feletti tulajdonosi jogok gyakorlása sem alapozza meg, ezért eljárására e vonatkozásban a Munka Törvénykönyve nem alkalmazható. Az ÁPV Rt. az eljárására irányadó privatizációs törvénynek a munkavállalók tájékoztatására vonatkozó előírásainak maradéktalanul eleget tett, így munkáltatói mulasztást, azaz jogsértést nem követhetett el. Az ÁPV Rt. meggyőződése, hogy ezt a tényt a másodfokú bíróság jogerős végzésében meg fogja erősíteni.
Az ÁPV Rt. a kormány 2104/2005. (VI.06.) sz. határozatában foglalt célok megvalósítása érdekében az eredeti ütemterv szerint folytatni kívánja a BA Rt. privatizációját és ezért bízik abban, hogy a másodfokú bíróságnak az ÁPV Rt. számára kedvező döntése mielőbb megszületik. Mindazonáltal a bírósági folyamat időbeniségétől függetlenül, arra az esetre, ha az említett kedvező döntés nem a megfelelő időben születne meg, az ÁPV Rt. egy esetleges új pályázati eljárás előkészítését is megkezdte. Erről a mai napon a privatizációs törvény előírásainak megfelelően tájékoztatta a BA Rt. Üzemi Tanácsát és szakszervezeteit.
Az ÁPV Rt., privatizációs gyakorlatának megfelelően, a törvényi kötelezettség teljesítésén túlmenően is feladatának tekinti a munkavállalók tájékoztatását és levelében biztosította a BA Rt. munkavállalóinak érdekképviseleteit arról, hogy a privatizációs folyamatról továbbra is rendszeresen tájékoztatást nyújt, illetve a munkavállalók esetlegesen felmerülő információ igénye kielégítése érdekében is rendelkezésükre áll.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?