18 °C Budapest

Mekkora hiányt mért a KSH a büdzsében? - elmentek a számok Brüsszelbe (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 2. 09:40

Nyugdíjkorrekcióval a KSH által számított tavalyi államháztartási hiány a GDP 4.9%-át tette ki - mondta el a portfolio.hu-nak Dr. Bagó Eszter a KSH elnökhelyettese. A KSH tegnap küldte el a számokat az Eurostatnak Brüsszelbe. Az elnökhelyettes felhívta a figyelmet, hogy a számok még két hétig nem véglegesek, addig folynak az egyeztetések a brüsszeli szervezettel a részletekről.

A zárszámadási törvényjavaslatban (nyugdíjkorrekció nélkül) a korábban adott pénzügyminisztériumi 5.4%-os GDP arányos hiányszámmal szemben 5.8%-os szám szerepelt már, ami a pénzügyminiszter szerint egy önkormányzati körhöz kapcsolódó elszámolást érintő tétel miatt magasabb. Ez a deficitnövelő tényező a KSH javaslatára szerepelt a 2004-es évben, amivel a minisztérium nem értett egyet.

Ha a nyugdíjkorrekció hatása a GDP 0.9%-ra tehető, akkor a KSH által tegnap eljuttatott 4.9% tartalmában megfelel a zárszámadási törvényjavaslatban illetve a pénzügyminiszter által is említett 5.8%-nak (a nyugdíjkorrekció annyit jelent, hogy a központi költségvetés a magánnyugdíjpénztári befizetések miatt támogatja az állami nyugdíjkasszát, hogy az a kifizetéseket folyósítani tudja). Valószínű azonban, hogy a nyugdíjkorrekció a GDP 1%-át meghaladja, ami azt jelenti, hogy a teljes deficit akár 6% is lehetett. A végleges számokat két hét múlva ismerhetjük meg. Jeleznénk, hogy a konvergenciaprogramban a nyugdíjreform hatására még 0.8%-ot jeleztek.

A KSH februárban küldte el első becslését az Eurostatnak, akkor 4.5%-os becslést adott az intézmény. A KSH az uniós módszertan szerinti metodika alapján adta mindkét becslését.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?