17 °C Budapest

Jelentősen gyengült a dollár

Pénzcentrum
2005. szeptember 1. 13:32

Tegnap délután a várakozásoktól valamelyest elmaradó amerikai GDP adat után, a "fekete levest" a délután közzétett chicagoi beszerzési menedzserindex jelentette, mely augusztusban rekord mértékben 49.2 pontra esett a júliusi 63.5 pontról, míg a piaci várakozás 61 pont volt. eurusdcomp A mutató legutoljára 2003 első felében volt a növekedést és a visszaesést elválasztó 50 pontos határ alatt.

Tegnap délután a várakozásoktól valamelyest elmaradó amerikai GDP adat után, a "fekete levest" a délután közzétett chicagoi beszerzési menedzserindex jelentette, mely augusztusban rekord mértékben 49.2 pontra esett a júliusi 63.5 pontról, míg a piaci várakozás 61 pont volt.

eurusdcomp
eurusdcomp

A mutató legutoljára 2003 első felében volt a növekedést és a visszaesést elválasztó 50 pontos határ alatt. Elsősorban a rendelésállomány (mind az új, mind a régi rendeléseké) húzta le a indexet. Az elmúlt hónapokban az adat igen jelentős ingadozással, csökkenő tendenciát mutatott, a mostani adat erősítheti azon aggodalmakat, hogy a Fed kamatemelései és a tartósan magas olajárak érezhető mértékben visszavethetik az amerikai gazdaság dinamikáját.

A dollár azonnali reakcióként jelentősen gyengülni kezdet a főbb devizákhoz képest, az euró/dollár rövid idő alatt 1.2300-ig emelkedett, majd a kora esti órákra 1.2350 fölé került a kurzus. Míg a dollár/jen hirtelen 111-ig esett, majd néhány óra múlva a mélypontját 110.40-nél érte az árfolyam.

A piacon a tegnapi chicagói PMI után kiemelt figyelemmel várják a ma délután megjelenő ISM feldolgozóipari bizalmi indexet. A piaci várakozás augusztusra 57 pont, mely még javulást mutatna a júliusi 56.6 pont után. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a piaci konszenzus még a tegnapi régiós adat előtt készült, így valószínű, hogy a mai átfogó adat el fog maradni a várakozásoktól. Ezt a piaci szereplők is sejtik, mely a dollár árfolyamban is jól látható, amely délelőtt már 1.2380-ig emelkedett az euróval szemben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm