-2 °C Budapest

Jelentősen gyengült a dollár

Pénzcentrum
2005. szeptember 1. 13:32

Tegnap délután a várakozásoktól valamelyest elmaradó amerikai GDP adat után, a "fekete levest" a délután közzétett chicagoi beszerzési menedzserindex jelentette, mely augusztusban rekord mértékben 49.2 pontra esett a júliusi 63.5 pontról, míg a piaci várakozás 61 pont volt. eurusdcomp A mutató legutoljára 2003 első felében volt a növekedést és a visszaesést elválasztó 50 pontos határ alatt.

Tegnap délután a várakozásoktól valamelyest elmaradó amerikai GDP adat után, a "fekete levest" a délután közzétett chicagoi beszerzési menedzserindex jelentette, mely augusztusban rekord mértékben 49.2 pontra esett a júliusi 63.5 pontról, míg a piaci várakozás 61 pont volt.

eurusdcomp
eurusdcomp

A mutató legutoljára 2003 első felében volt a növekedést és a visszaesést elválasztó 50 pontos határ alatt. Elsősorban a rendelésállomány (mind az új, mind a régi rendeléseké) húzta le a indexet. Az elmúlt hónapokban az adat igen jelentős ingadozással, csökkenő tendenciát mutatott, a mostani adat erősítheti azon aggodalmakat, hogy a Fed kamatemelései és a tartósan magas olajárak érezhető mértékben visszavethetik az amerikai gazdaság dinamikáját.

A dollár azonnali reakcióként jelentősen gyengülni kezdet a főbb devizákhoz képest, az euró/dollár rövid idő alatt 1.2300-ig emelkedett, majd a kora esti órákra 1.2350 fölé került a kurzus. Míg a dollár/jen hirtelen 111-ig esett, majd néhány óra múlva a mélypontját 110.40-nél érte az árfolyam.

A piacon a tegnapi chicagói PMI után kiemelt figyelemmel várják a ma délután megjelenő ISM feldolgozóipari bizalmi indexet. A piaci várakozás augusztusra 57 pont, mely még javulást mutatna a júliusi 56.6 pont után. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a piaci konszenzus még a tegnapi régiós adat előtt készült, így valószínű, hogy a mai átfogó adat el fog maradni a várakozásoktól. Ezt a piaci szereplők is sejtik, mely a dollár árfolyamban is jól látható, amely délelőtt már 1.2380-ig emelkedett az euróval szemben.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm