16 °C Budapest

Féléves külker mérleg: megfelelződött hiány, megugrott az osztrák üzemanyagexport

Pénzcentrum
2005. szeptember 1. 09:00

2005 első félévében a forgalom kisebb mértékben bővült, mint a megelőző év azonos időszakában: előzetes adatokból számítva a kivitel volumene 9, a behozatalé 2%-kal nőtt 2004 első hat hónapjához viszonyítva - közölte a KSH. A forgalom dinamikájának csökkenése ugyanakkor az áruforgalmi egyenleg javulásával párhuzamosan ment végbe. Az importvolumen bővülésével kapcsolatosan több aggály merült már

fel, hogy ennek nem valós inkább technikai okai vannak (számbavétel változása).

Az első félévben a deficit összességében 1,206 m eurót tett ki, ami 1.15 mrd euróval alacsonyabb a tavalyi azonos időszakra számított hiánynál. Júniusban a deficit 119.4 m euró volt, ami 141 m euróval maradt el a tavaly júniusi hiánytól.


2005. első félévében tovább folytatódott az a megelőző öt negyedévben tapasztalt tendencia, amely szerint a kivitel volumenének növekedése meghaladja a behozatalét. Az év első felében tapasztalt exportbővülés meghatározó tényezőit elsősorban a kőolaj-termékek, a gépjárműmotorok és a számítógépek dinamikusan bővülő kivitele jelentette; a mobiltelefonok forgalma ugyanakkor változatlan értékű maradt 2004 első félévéhez képest.

A növekedési ütem értékelésekor azonban figyelembe kell venni, hogy mind a kivitel, mind a behozatal esetében jelentős és ellentétes előjelű bázishatás érvényesül, vagyis az uniós csatlakozást megelőzően az import értéke szokatlanul magas, az exporté pedig április végéig alacsony értékű volt, majd azt követően ugrásszerűen nőtt. Az import változásánál számolni kell márciusi és az áprilisi forgalomban a csatlakozási elővásárlások értékével, míg a májusi és a júniusi forgalomban egyszeri hatásként jelentkező átmeneti tételek elszámolásával.

A kivitel forintárszintje az első félévben 2, a behozatalé 1%-kal csökkent, így a cserearány közel másfél százalékkal romlott. A cserearányromlás legfontosabb tényezőit az exportban a nagyobb forgalmú gépek és szállítóeszközök kereskedelmében tapasztalt 5%-os árszintcsökkenés, valamint a behozatalban határozottan nagyobb részesedéssel rendelkező energiahordozók forgalmában tapasztalt kétszámjegyű árszintnövekedés jelentette.

A legnagyobb súlyú árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök volumene exportban 9, importban 4% kal nőtt 2004 első félévéhez képest. A legnagyobb részarányú termékféleség, a villamos gépek és készülékek kereskedelmének értéke kivitelben 6%-kal nőtt, behozatalban ugyanakkor 3% kal mérséklődött. A teljes külkereskedelmi forgalmunk több mint tizedét kitevő és a kivitelben kétszerakkora értéket jelentő híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportértéke 3%-kal csökkent (egyes mobiltelefon-típusok gyártásának leállítása miatt) a bázisidőszaki szinthez képest, az importé ugyanakkor 12%-os növekedést mutat.

Gyógyszereket és gyógyszerészeti termékeket - meghatározóan az Oroszországba irányuló kivitel dinamikus bővülése miatt - 27%-kal nagyobb értékben szállítottunk külpiacokra, importjuk ugyanakkor mindössze 4%-kal emelkedett.

Az árufőcsoportok közül a legnagyobb forgalomnövekedés az energiahordozók körében volt: az import volumene 14, az exporté 46%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. A növekedés döntő tényezőjét az Ausztriába kivitt gázolaj és motorbenzin együttes értékének 19 milliárd forintról 56 milliárd forintra emelkedése jelentette. Az importunkban meghatározó súllyal rendelkező kőolaj és kőolajtermékek forintárszintje 24, a földgázé pedig 15%-kal lett nagyobb.

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 4%-kal bővült, az onnan feladott behozatalé ezzel szemben 6%-kal mérséklődött. A régi tagországok viszonylatában az export volumene változatlan maradt, míg az import 7%-kal csökkent. Az export az új tagországok esetében is az importénál magasabban alakult (136, illetve 104%). Az Európai Unión kívüli országokkal lebonyolított forgalomban a kivitel volumene 31, a behozatalé 23%-kal nőtt.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm