Ki nyerte a régiós jegybankversenyt? - 26 elemző megmondja

Pénzcentrum
2005. augusztus 30. 16:38

A régióban a legegyértelműbb kommunikációt, a leghatékonyabb működést és a leginkább érthető stratégiát a cseh jegybank képviseli - derül ki a Reuters 26 feltörekvő piaci elemző körében végzett ma közzétett felmérésből. A Magyar Nemzeti Bank a kommunikációban a második legjobb, míg tevékenységének hatékonysága és az alkalmazott stratégiája érthetősége megosztva a harmadik helyre volt jó a román jegybankkal "karöltve". Az értékelésekben 10 pont jelentette a legjobb teljesítményt: a cseh jegybankra adott válaszok mediánja mindhárom kérdésben 8-at eredményezett, míg az MNB-nél 7-es, illetve 6-os válaszok adódtak. Figyelemre méltó, hogy a kommunikáció érthetőségénél a piaci szereplők között volt, aki egyest adott az MNB-nek. Érdemes megjegyezni, hogy még a szlovák, illetve a román jegybankok kommunikációjánál is csak kettes volt a leggyengébb osztályzat.

A kommunikációra vonatkozó kérdésbe beletartozik az inflációs jelentések minősége és elérhetősége, a monetáris tanács tagok nyilatkozatainak konzisztenciája, a monetáris döntések bejelentésének módja és magyarázatai. A monetáris politikai stratégiák érthetősége azt jelenti, hogy mennyire jól vannak definiálva az egyes kitűzött célok, és az azok elérésére megfogalmazott út, illetve hogy mennyire konzisztensek a jegybankok lépései az általuk bejelentett célokkal. Az eredményeket alábbi táblázatban foglaltuk össze:


Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a cseh jegybank végzi a legjobban a dolgát a régióban, ez összefüggésben állhat azzal is, hogy mind az infláció, mind az irányadó kamatszint Csehországban a legalacsonyabb a vizsgált öt ország közül.

A felmérésben egyes elemzők kiemelték, hogy az MNB a múlt hibái után az utóbbi időszakban kifejezetten jól végzi a munkáját, külön megemlítve, hogy a magyar jegybank adja a legrészletesebb makrogazdasági előrejelzéseket, illetve egyéb speciális prognózisokat az inflációs jelentésében. Emellett a kamatdöntésekről kiadott rövidített jegyzőkönyvek tartalma (szavazási arányok) is kifejezetten hasznos a befektetőknek. Ennek ellenére a befektetők a magyar jegybank tevékenységének hatékonyságát csak 6-osra értékelték a 10-es skálán, szemben a cseh 8-as, illetve a lengyel és szlovák 7-es minősítésekkel.

Az elemzők közül többen kritikusan megjegyezték, hogy a lengyel jegybankárok egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat is tesznek, és láthatóan különváltak az alacsonyabb, és a magasabb kamatokat helyeslő személyek, ahelyett, hogy viszonylag egységes képet sugároznának a jegybanki nyilatkozatok. Egy másik kritika a lengyel jegybankkal szemben az volt, hogy nem világos: a monetáris politika irányultságára utaló jelzők (pl. enyhítési kilátás) mennyire jelzik jól előre a jegybank szándékát a várható lépésekkel kapcsolatban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A román jegybankkal szemben többen kritikusan megjegyezték, hogy a napokban meghirdetett inflációs célkitűzés rendszerére áttérve továbbra is fenn kívánja tartani az irányított lebegtetést a lej esetében, ami a stratégia egyértelműségét csorbítja.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08