Ki nyerte a régiós jegybankversenyt? - 26 elemző megmondja

Pénzcentrum
2005. augusztus 30. 16:38

A régióban a legegyértelműbb kommunikációt, a leghatékonyabb működést és a leginkább érthető stratégiát a cseh jegybank képviseli - derül ki a Reuters 26 feltörekvő piaci elemző körében végzett ma közzétett felmérésből. A Magyar Nemzeti Bank a kommunikációban a második legjobb, míg tevékenységének hatékonysága és az alkalmazott stratégiája érthetősége megosztva a harmadik helyre volt jó a román jegybankkal "karöltve". Az értékelésekben 10 pont jelentette a legjobb teljesítményt: a cseh jegybankra adott válaszok mediánja mindhárom kérdésben 8-at eredményezett, míg az MNB-nél 7-es, illetve 6-os válaszok adódtak. Figyelemre méltó, hogy a kommunikáció érthetőségénél a piaci szereplők között volt, aki egyest adott az MNB-nek. Érdemes megjegyezni, hogy még a szlovák, illetve a román jegybankok kommunikációjánál is csak kettes volt a leggyengébb osztályzat.

A kommunikációra vonatkozó kérdésbe beletartozik az inflációs jelentések minősége és elérhetősége, a monetáris tanács tagok nyilatkozatainak konzisztenciája, a monetáris döntések bejelentésének módja és magyarázatai. A monetáris politikai stratégiák érthetősége azt jelenti, hogy mennyire jól vannak definiálva az egyes kitűzött célok, és az azok elérésére megfogalmazott út, illetve hogy mennyire konzisztensek a jegybankok lépései az általuk bejelentett célokkal. Az eredményeket alábbi táblázatban foglaltuk össze:


Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a cseh jegybank végzi a legjobban a dolgát a régióban, ez összefüggésben állhat azzal is, hogy mind az infláció, mind az irányadó kamatszint Csehországban a legalacsonyabb a vizsgált öt ország közül.

A felmérésben egyes elemzők kiemelték, hogy az MNB a múlt hibái után az utóbbi időszakban kifejezetten jól végzi a munkáját, külön megemlítve, hogy a magyar jegybank adja a legrészletesebb makrogazdasági előrejelzéseket, illetve egyéb speciális prognózisokat az inflációs jelentésében. Emellett a kamatdöntésekről kiadott rövidített jegyzőkönyvek tartalma (szavazási arányok) is kifejezetten hasznos a befektetőknek. Ennek ellenére a befektetők a magyar jegybank tevékenységének hatékonyságát csak 6-osra értékelték a 10-es skálán, szemben a cseh 8-as, illetve a lengyel és szlovák 7-es minősítésekkel.

Az elemzők közül többen kritikusan megjegyezték, hogy a lengyel jegybankárok egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat is tesznek, és láthatóan különváltak az alacsonyabb, és a magasabb kamatokat helyeslő személyek, ahelyett, hogy viszonylag egységes képet sugároznának a jegybanki nyilatkozatok. Egy másik kritika a lengyel jegybankkal szemben az volt, hogy nem világos: a monetáris politika irányultságára utaló jelzők (pl. enyhítési kilátás) mennyire jelzik jól előre a jegybank szándékát a várható lépésekkel kapcsolatban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A román jegybankkal szemben többen kritikusan megjegyezték, hogy a napokban meghirdetett inflációs célkitűzés rendszerére áttérve továbbra is fenn kívánja tartani az irányított lebegtetést a lej esetében, ami a stratégia egyértelműségét csorbítja.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?