11 °C Budapest

Ki nyerte a régiós jegybankversenyt? - 26 elemző megmondja

Pénzcentrum
2005. augusztus 30. 16:38

A régióban a legegyértelműbb kommunikációt, a leghatékonyabb működést és a leginkább érthető stratégiát a cseh jegybank képviseli - derül ki a Reuters 26 feltörekvő piaci elemző körében végzett ma közzétett felmérésből. A Magyar Nemzeti Bank a kommunikációban a második legjobb, míg tevékenységének hatékonysága és az alkalmazott stratégiája érthetősége megosztva a harmadik helyre volt jó a román jegybankkal "karöltve". Az értékelésekben 10 pont jelentette a legjobb teljesítményt: a cseh jegybankra adott válaszok mediánja mindhárom kérdésben 8-at eredményezett, míg az MNB-nél 7-es, illetve 6-os válaszok adódtak. Figyelemre méltó, hogy a kommunikáció érthetőségénél a piaci szereplők között volt, aki egyest adott az MNB-nek. Érdemes megjegyezni, hogy még a szlovák, illetve a román jegybankok kommunikációjánál is csak kettes volt a leggyengébb osztályzat.

A kommunikációra vonatkozó kérdésbe beletartozik az inflációs jelentések minősége és elérhetősége, a monetáris tanács tagok nyilatkozatainak konzisztenciája, a monetáris döntések bejelentésének módja és magyarázatai. A monetáris politikai stratégiák érthetősége azt jelenti, hogy mennyire jól vannak definiálva az egyes kitűzött célok, és az azok elérésére megfogalmazott út, illetve hogy mennyire konzisztensek a jegybankok lépései az általuk bejelentett célokkal. Az eredményeket alábbi táblázatban foglaltuk össze:


Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a cseh jegybank végzi a legjobban a dolgát a régióban, ez összefüggésben állhat azzal is, hogy mind az infláció, mind az irányadó kamatszint Csehországban a legalacsonyabb a vizsgált öt ország közül.

A felmérésben egyes elemzők kiemelték, hogy az MNB a múlt hibái után az utóbbi időszakban kifejezetten jól végzi a munkáját, külön megemlítve, hogy a magyar jegybank adja a legrészletesebb makrogazdasági előrejelzéseket, illetve egyéb speciális prognózisokat az inflációs jelentésében. Emellett a kamatdöntésekről kiadott rövidített jegyzőkönyvek tartalma (szavazási arányok) is kifejezetten hasznos a befektetőknek. Ennek ellenére a befektetők a magyar jegybank tevékenységének hatékonyságát csak 6-osra értékelték a 10-es skálán, szemben a cseh 8-as, illetve a lengyel és szlovák 7-es minősítésekkel.

Az elemzők közül többen kritikusan megjegyezték, hogy a lengyel jegybankárok egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat is tesznek, és láthatóan különváltak az alacsonyabb, és a magasabb kamatokat helyeslő személyek, ahelyett, hogy viszonylag egységes képet sugároznának a jegybanki nyilatkozatok. Egy másik kritika a lengyel jegybankkal szemben az volt, hogy nem világos: a monetáris politika irányultságára utaló jelzők (pl. enyhítési kilátás) mennyire jelzik jól előre a jegybank szándékát a várható lépésekkel kapcsolatban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A román jegybankkal szemben többen kritikusan megjegyezték, hogy a napokban meghirdetett inflációs célkitűzés rendszerére áttérve továbbra is fenn kívánja tartani az irányított lebegtetést a lej esetében, ami a stratégia egyértelműségét csorbítja.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem