35 °C Budapest

Madárinfluenza: retteg Európa?

Pénzcentrum
2005. augusztus 26. 09:49

Az uniós szakértők szerint egyelőre kicsi a madárinfluenza-vírus elterjedésének veszélye az EU-ban. A vizsgálatok szerint az eddigi intézkedések mellett nem valószínű, hogy a költöző madarak a vírus elterjedését okoznák az unióban.

Hollandia kivételével a tagállamok úgy vélik, hogy helytelen döntés lenne, ha az összes szárnyas importját egy általános rendelkezéssel megtiltanák az EU-ba. A vándormadarak útját vizsgálva bizonyos kockázat létezik, hogy a keletről érkező állatok vírushordozók, de egyelőre ennek esélye minimálisra tehető a szakértői becslések alapján. Ennek ellenére célszerűnek tartanák a különböző vész esetén alkalmazandó cselekvési tervek áttekintését. Az Európai Bizottság szerint bizonyos esetekben célszerű a szárnyasok beoltása és a határok fokozott ellenőrzése. Ez utóbbi jelentheti pl., hogy az importált szárnyasokat a fogyasztók számára megjelölnék, hogy milyen területről származnak.

Az EU szorosan figyelemmel követi a madárinfluenza oroszországi terjedését. A Bizottság eddig 9 délkelet-ázsiai országból tiltotta meg a szárnyasok importját, melyet legutóbb kiterjesztett Oroszországra és Kazahsztánra is. A hollandok erősen tartanak a 2003-as események megismétlődésétől, amikor a madárinfluenza miatt kb. 30 millió szárnyast kellett levágni. A németek a hollandhoz hasonló, az uniónál szigorúbb intézkedések bevezetését ígérik, ha szeptember közepéig a vírus tovább terjedne. A mostani vírusváltozat egyik komoly kockázata, hogy az vagy mutánsa az emberi életre is veszélyt jelenthet. Ázsiából eddig kb. 50 halálos áldozatról szóltak a jelentések.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50