20 °C Budapest

Ki lesz Greenspan utódja?

Pénzcentrum
2005. augusztus 26. 11:16

Alan Greenspan 18 éves megbizatása a Fed-nél 2006 januárjában lejár, és annak újabb hosszabbítására már jogilag nincs lehetőség, így felvetődik a kérdés, hogy ki lehet a megfelelő utód. A Jackson Hole-ban ma megrendezésre kerülő szokásos éves konferencián mely idén a "Greenspan korszak: leckék a jövőre" címet viseli, a három lehetséges utód is részt fog venni.

A piacon legesélyesebbnek tartják Ben Bernanke-t, aki jelenleg a Bush kormány gazdasági tanácsának elnöke, míg Martin Feldstein (Harvard Egyetem), valamint Glenn Hubbard (Columbia Egyetem) nagyjából egyenlő eséllyel bír. A piacok aggódnak amiatt, hogy nehéz lesz kellő utódot találni, így a Fehér Ház nagy kihívás elé néz januárban.

Greenspan döntései számtalanszor bizonyultak helyesnek, nem csoda ha egyre többen tartják zseninek és félnek attól, hogy nem lesz meg a kellő helyettes. Alan Blinder, a Fed valamikori elnökhelyettese szerint Greenspan hamarosan távozik, ugyanakkor nem tud róla, hogy a gazdaságra vonatkozó kezelési útmutatóját a Fed elnöke maga mögött hagyná.

A ma kezdődő konferencia egyik legfontosabb eleme az lehet, hogy Greenspan sikerének titkára fény derüljön, és talán így könnyebb lesz megtalálni az utódot. Greenspan kockázatkezelésnek nevezi saját technikáját, amely azon alapszik, hogy felméri a gazdaságra leselkedő összes veszélyt és azok lehetséges következményeit, ugyanakkor nem a legvalószínűbb veszélyre összpontosít, hanem arra amelyik a legnagyobb kárt okozná a gazdaságnak.

2003-ban a Fed alacsony szinten tartotta a kamatlábakat annak érdekében, hogy elhárítsa a kevésbé valószínű, ugyanakkor nagyon költséges kimenetelű deflációt. Idén a fő feladat az infláció kordában tartása, a kamatok folyamatos emelése mellett, ezzel elkerülve egy későbbi időpontban a nagyobb mértékű kamatemelést, ami esetleg az ingatlanok drasztikus árcsökkenéséhez vezetne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Greenspan gyakran merített ihletet a történelemből, vagy esetleg a fizikából, ahogy ez történt 1999-ben is, amikor egy gazdasági rejtélyt a Plutó felfedezésével magyarázott. A tudósok a Plutó létezésére az Uránusz és a Neptunusz furcsa pályájából következtettek, hasonlóan az infláció és a munkanélküliségi ráta csökkenéséből a termelékenység sokkal magasabb növekedésére lehetett következtetni, mint amekkorával az elemzők akkoriban számoltak.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?