22 °C Budapest

Ki lesz Greenspan utódja?

Pénzcentrum
2005. augusztus 26. 11:16

Alan Greenspan 18 éves megbizatása a Fed-nél 2006 januárjában lejár, és annak újabb hosszabbítására már jogilag nincs lehetőség, így felvetődik a kérdés, hogy ki lehet a megfelelő utód. A Jackson Hole-ban ma megrendezésre kerülő szokásos éves konferencián mely idén a "Greenspan korszak: leckék a jövőre" címet viseli, a három lehetséges utód is részt fog venni.

A piacon legesélyesebbnek tartják Ben Bernanke-t, aki jelenleg a Bush kormány gazdasági tanácsának elnöke, míg Martin Feldstein (Harvard Egyetem), valamint Glenn Hubbard (Columbia Egyetem) nagyjából egyenlő eséllyel bír. A piacok aggódnak amiatt, hogy nehéz lesz kellő utódot találni, így a Fehér Ház nagy kihívás elé néz januárban.

Greenspan döntései számtalanszor bizonyultak helyesnek, nem csoda ha egyre többen tartják zseninek és félnek attól, hogy nem lesz meg a kellő helyettes. Alan Blinder, a Fed valamikori elnökhelyettese szerint Greenspan hamarosan távozik, ugyanakkor nem tud róla, hogy a gazdaságra vonatkozó kezelési útmutatóját a Fed elnöke maga mögött hagyná.

A ma kezdődő konferencia egyik legfontosabb eleme az lehet, hogy Greenspan sikerének titkára fény derüljön, és talán így könnyebb lesz megtalálni az utódot. Greenspan kockázatkezelésnek nevezi saját technikáját, amely azon alapszik, hogy felméri a gazdaságra leselkedő összes veszélyt és azok lehetséges következményeit, ugyanakkor nem a legvalószínűbb veszélyre összpontosít, hanem arra amelyik a legnagyobb kárt okozná a gazdaságnak.

2003-ban a Fed alacsony szinten tartotta a kamatlábakat annak érdekében, hogy elhárítsa a kevésbé valószínű, ugyanakkor nagyon költséges kimenetelű deflációt. Idén a fő feladat az infláció kordában tartása, a kamatok folyamatos emelése mellett, ezzel elkerülve egy későbbi időpontban a nagyobb mértékű kamatemelést, ami esetleg az ingatlanok drasztikus árcsökkenéséhez vezetne.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Greenspan gyakran merített ihletet a történelemből, vagy esetleg a fizikából, ahogy ez történt 1999-ben is, amikor egy gazdasági rejtélyt a Plutó felfedezésével magyarázott. A tudósok a Plutó létezésére az Uránusz és a Neptunusz furcsa pályájából következtettek, hasonlóan az infláció és a munkanélküliségi ráta csökkenéséből a termelékenység sokkal magasabb növekedésére lehetett következtetni, mint amekkorával az elemzők akkoriban számoltak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?