33 °C Budapest

Ki lesz Greenspan utódja?

Pénzcentrum
2005. augusztus 26. 11:16

Alan Greenspan 18 éves megbizatása a Fed-nél 2006 januárjában lejár, és annak újabb hosszabbítására már jogilag nincs lehetőség, így felvetődik a kérdés, hogy ki lehet a megfelelő utód. A Jackson Hole-ban ma megrendezésre kerülő szokásos éves konferencián mely idén a "Greenspan korszak: leckék a jövőre" címet viseli, a három lehetséges utód is részt fog venni.

A piacon legesélyesebbnek tartják Ben Bernanke-t, aki jelenleg a Bush kormány gazdasági tanácsának elnöke, míg Martin Feldstein (Harvard Egyetem), valamint Glenn Hubbard (Columbia Egyetem) nagyjából egyenlő eséllyel bír. A piacok aggódnak amiatt, hogy nehéz lesz kellő utódot találni, így a Fehér Ház nagy kihívás elé néz januárban.

Greenspan döntései számtalanszor bizonyultak helyesnek, nem csoda ha egyre többen tartják zseninek és félnek attól, hogy nem lesz meg a kellő helyettes. Alan Blinder, a Fed valamikori elnökhelyettese szerint Greenspan hamarosan távozik, ugyanakkor nem tud róla, hogy a gazdaságra vonatkozó kezelési útmutatóját a Fed elnöke maga mögött hagyná.

A ma kezdődő konferencia egyik legfontosabb eleme az lehet, hogy Greenspan sikerének titkára fény derüljön, és talán így könnyebb lesz megtalálni az utódot. Greenspan kockázatkezelésnek nevezi saját technikáját, amely azon alapszik, hogy felméri a gazdaságra leselkedő összes veszélyt és azok lehetséges következményeit, ugyanakkor nem a legvalószínűbb veszélyre összpontosít, hanem arra amelyik a legnagyobb kárt okozná a gazdaságnak.

2003-ban a Fed alacsony szinten tartotta a kamatlábakat annak érdekében, hogy elhárítsa a kevésbé valószínű, ugyanakkor nagyon költséges kimenetelű deflációt. Idén a fő feladat az infláció kordában tartása, a kamatok folyamatos emelése mellett, ezzel elkerülve egy későbbi időpontban a nagyobb mértékű kamatemelést, ami esetleg az ingatlanok drasztikus árcsökkenéséhez vezetne.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Greenspan gyakran merített ihletet a történelemből, vagy esetleg a fizikából, ahogy ez történt 1999-ben is, amikor egy gazdasági rejtélyt a Plutó felfedezésével magyarázott. A tudósok a Plutó létezésére az Uránusz és a Neptunusz furcsa pályájából következtettek, hasonlóan az infláció és a munkanélküliségi ráta csökkenéséből a termelékenység sokkal magasabb növekedésére lehetett következtetni, mint amekkorával az elemzők akkoriban számoltak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem