12 °C Budapest

Ki lesz Greenspan utódja?

Pénzcentrum
2005. augusztus 26. 11:16

Alan Greenspan 18 éves megbizatása a Fed-nél 2006 januárjában lejár, és annak újabb hosszabbítására már jogilag nincs lehetőség, így felvetődik a kérdés, hogy ki lehet a megfelelő utód. A Jackson Hole-ban ma megrendezésre kerülő szokásos éves konferencián mely idén a "Greenspan korszak: leckék a jövőre" címet viseli, a három lehetséges utód is részt fog venni.

A piacon legesélyesebbnek tartják Ben Bernanke-t, aki jelenleg a Bush kormány gazdasági tanácsának elnöke, míg Martin Feldstein (Harvard Egyetem), valamint Glenn Hubbard (Columbia Egyetem) nagyjából egyenlő eséllyel bír. A piacok aggódnak amiatt, hogy nehéz lesz kellő utódot találni, így a Fehér Ház nagy kihívás elé néz januárban.

Greenspan döntései számtalanszor bizonyultak helyesnek, nem csoda ha egyre többen tartják zseninek és félnek attól, hogy nem lesz meg a kellő helyettes. Alan Blinder, a Fed valamikori elnökhelyettese szerint Greenspan hamarosan távozik, ugyanakkor nem tud róla, hogy a gazdaságra vonatkozó kezelési útmutatóját a Fed elnöke maga mögött hagyná.

A ma kezdődő konferencia egyik legfontosabb eleme az lehet, hogy Greenspan sikerének titkára fény derüljön, és talán így könnyebb lesz megtalálni az utódot. Greenspan kockázatkezelésnek nevezi saját technikáját, amely azon alapszik, hogy felméri a gazdaságra leselkedő összes veszélyt és azok lehetséges következményeit, ugyanakkor nem a legvalószínűbb veszélyre összpontosít, hanem arra amelyik a legnagyobb kárt okozná a gazdaságnak.

2003-ban a Fed alacsony szinten tartotta a kamatlábakat annak érdekében, hogy elhárítsa a kevésbé valószínű, ugyanakkor nagyon költséges kimenetelű deflációt. Idén a fő feladat az infláció kordában tartása, a kamatok folyamatos emelése mellett, ezzel elkerülve egy későbbi időpontban a nagyobb mértékű kamatemelést, ami esetleg az ingatlanok drasztikus árcsökkenéséhez vezetne.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Greenspan gyakran merített ihletet a történelemből, vagy esetleg a fizikából, ahogy ez történt 1999-ben is, amikor egy gazdasági rejtélyt a Plutó felfedezésével magyarázott. A tudósok a Plutó létezésére az Uránusz és a Neptunusz furcsa pályájából következtettek, hasonlóan az infláció és a munkanélküliségi ráta csökkenéséből a termelékenység sokkal magasabb növekedésére lehetett következtetni, mint amekkorával az elemzők akkoriban számoltak.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06