Gyengül a norvég korona

Pénzcentrum
2005. augusztus 23. 12:19

Augusztus elején 7.84 környékén érte el mélypontját az EUR/NOK árfolyama. Ez a szint idén nyáron többször is támaszként jelentkezett. A hónap hátralevő részében ugyanakkor már a norvég korona lassú lemorzsolódása volt tapasztalható.

A norvég fizetőeszköz és az olaj árfolyama között az év első felében még szoros volt a korreláció, nyár óta viszont a norvég deviza már nem tudott profitálni az olaj árfolyamának emelkedéséből, annak ellenére, hogy az ország a világ harmadik legnagyobb olajexportálója, és termelése eléri a napi 3 millió hordót.

A korreláció megszűnése a közelgő választásokban keresendő, a felmérések szerint szoros a mezőny, melyben a jelenleg kormányon lévő közép-jobb koalíciós párt, és az ellenzéket képviselő munkáspárt versenyez a választópolgárok szavazataiért. Az ellenzék legfőbb érvei közé tartozik a magas olajárnak köszönhetően felhalmozódott óriási vagyon kormány általi rossz kezelése, lévén, hogy ilyen árak mellett több pénz kell hogy jusson az egészségügyre, az oktatásra, valamint a nyugdíjakra, a kormány ellenben a magas jövedelemmel rendelkezők adócsökkentését tűzte ki célul.

A rekord szinten járó olajárnak köszönhetően a norvég jegybank által kezelt alap, mely a jövő generációk megélhetésének biztosítására lett létrehozva, és 1996 óta gyarapszik az olajból származó bevételek egy meghatározott részéből, júniusra elérte a 180.9 milliárd dollárt.

A piacon elterjedni látszik viszont az a vélemény, mely szerint a munkáspárt esetleges győzelme után óriási költekezések kezdődnének, melyek a magas olajártól függő bevételeket terhelnék, ezáltal kockáztatva a gazdasági stabilitást. Utóbbi fejleményektől való félelmek nem igazán kedveznek a norvég koronának, így a munkáspárt győzelme után várható kamatemelések, melyek összességében a 75 bázispontot is elérhetik nem ellensúlyozzák ezeket a félelmeket. A norvég devizát jelenleg a friss közvéleménykutatások eredményei befolyásolják, melyek pillanatnyilag a munkáspárt (elenyésző mértékű) vezetéséről szólnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A technikai elemzés szemszögéből a 8.09-es ellenállási szint áttörése eredményezhet komolyabb norvég korona gyengülést, amíg viszont ez alatt a szint alatt tartózkodik az EUR/NOK árfolyama, az augusztustól tartó emelkedés csupán egy korrekciónak felel meg, mely akár a júliusi csúcs közelében kifulladhat.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?