Gyengül a norvég korona

Pénzcentrum
2005. augusztus 23. 12:19

Augusztus elején 7.84 környékén érte el mélypontját az EUR/NOK árfolyama. Ez a szint idén nyáron többször is támaszként jelentkezett. A hónap hátralevő részében ugyanakkor már a norvég korona lassú lemorzsolódása volt tapasztalható.

A norvég fizetőeszköz és az olaj árfolyama között az év első felében még szoros volt a korreláció, nyár óta viszont a norvég deviza már nem tudott profitálni az olaj árfolyamának emelkedéséből, annak ellenére, hogy az ország a világ harmadik legnagyobb olajexportálója, és termelése eléri a napi 3 millió hordót.

A korreláció megszűnése a közelgő választásokban keresendő, a felmérések szerint szoros a mezőny, melyben a jelenleg kormányon lévő közép-jobb koalíciós párt, és az ellenzéket képviselő munkáspárt versenyez a választópolgárok szavazataiért. Az ellenzék legfőbb érvei közé tartozik a magas olajárnak köszönhetően felhalmozódott óriási vagyon kormány általi rossz kezelése, lévén, hogy ilyen árak mellett több pénz kell hogy jusson az egészségügyre, az oktatásra, valamint a nyugdíjakra, a kormány ellenben a magas jövedelemmel rendelkezők adócsökkentését tűzte ki célul.

A rekord szinten járó olajárnak köszönhetően a norvég jegybank által kezelt alap, mely a jövő generációk megélhetésének biztosítására lett létrehozva, és 1996 óta gyarapszik az olajból származó bevételek egy meghatározott részéből, júniusra elérte a 180.9 milliárd dollárt.

A piacon elterjedni látszik viszont az a vélemény, mely szerint a munkáspárt esetleges győzelme után óriási költekezések kezdődnének, melyek a magas olajártól függő bevételeket terhelnék, ezáltal kockáztatva a gazdasági stabilitást. Utóbbi fejleményektől való félelmek nem igazán kedveznek a norvég koronának, így a munkáspárt győzelme után várható kamatemelések, melyek összességében a 75 bázispontot is elérhetik nem ellensúlyozzák ezeket a félelmeket. A norvég devizát jelenleg a friss közvéleménykutatások eredményei befolyásolják, melyek pillanatnyilag a munkáspárt (elenyésző mértékű) vezetéséről szólnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A technikai elemzés szemszögéből a 8.09-es ellenállási szint áttörése eredményezhet komolyabb norvég korona gyengülést, amíg viszont ez alatt a szint alatt tartózkodik az EUR/NOK árfolyama, az augusztustól tartó emelkedés csupán egy korrekciónak felel meg, mely akár a júliusi csúcs közelében kifulladhat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 22. csütörtök
Gerzson
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm