Gyengül a norvég korona

Pénzcentrum
2005. augusztus 23. 12:19

Augusztus elején 7.84 környékén érte el mélypontját az EUR/NOK árfolyama. Ez a szint idén nyáron többször is támaszként jelentkezett. A hónap hátralevő részében ugyanakkor már a norvég korona lassú lemorzsolódása volt tapasztalható.

A norvég fizetőeszköz és az olaj árfolyama között az év első felében még szoros volt a korreláció, nyár óta viszont a norvég deviza már nem tudott profitálni az olaj árfolyamának emelkedéséből, annak ellenére, hogy az ország a világ harmadik legnagyobb olajexportálója, és termelése eléri a napi 3 millió hordót.

A korreláció megszűnése a közelgő választásokban keresendő, a felmérések szerint szoros a mezőny, melyben a jelenleg kormányon lévő közép-jobb koalíciós párt, és az ellenzéket képviselő munkáspárt versenyez a választópolgárok szavazataiért. Az ellenzék legfőbb érvei közé tartozik a magas olajárnak köszönhetően felhalmozódott óriási vagyon kormány általi rossz kezelése, lévén, hogy ilyen árak mellett több pénz kell hogy jusson az egészségügyre, az oktatásra, valamint a nyugdíjakra, a kormány ellenben a magas jövedelemmel rendelkezők adócsökkentését tűzte ki célul.

A rekord szinten járó olajárnak köszönhetően a norvég jegybank által kezelt alap, mely a jövő generációk megélhetésének biztosítására lett létrehozva, és 1996 óta gyarapszik az olajból származó bevételek egy meghatározott részéből, júniusra elérte a 180.9 milliárd dollárt.

A piacon elterjedni látszik viszont az a vélemény, mely szerint a munkáspárt esetleges győzelme után óriási költekezések kezdődnének, melyek a magas olajártól függő bevételeket terhelnék, ezáltal kockáztatva a gazdasági stabilitást. Utóbbi fejleményektől való félelmek nem igazán kedveznek a norvég koronának, így a munkáspárt győzelme után várható kamatemelések, melyek összességében a 75 bázispontot is elérhetik nem ellensúlyozzák ezeket a félelmeket. A norvég devizát jelenleg a friss közvéleménykutatások eredményei befolyásolják, melyek pillanatnyilag a munkáspárt (elenyésző mértékű) vezetéséről szólnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A technikai elemzés szemszögéből a 8.09-es ellenállási szint áttörése eredményezhet komolyabb norvég korona gyengülést, amíg viszont ez alatt a szint alatt tartózkodik az EUR/NOK árfolyama, az augusztustól tartó emelkedés csupán egy korrekciónak felel meg, mely akár a júliusi csúcs közelében kifulladhat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem