25 °C Budapest

Gyengül a norvég korona

Pénzcentrum
2005. augusztus 23. 12:19

Augusztus elején 7.84 környékén érte el mélypontját az EUR/NOK árfolyama. Ez a szint idén nyáron többször is támaszként jelentkezett. A hónap hátralevő részében ugyanakkor már a norvég korona lassú lemorzsolódása volt tapasztalható.

A norvég fizetőeszköz és az olaj árfolyama között az év első felében még szoros volt a korreláció, nyár óta viszont a norvég deviza már nem tudott profitálni az olaj árfolyamának emelkedéséből, annak ellenére, hogy az ország a világ harmadik legnagyobb olajexportálója, és termelése eléri a napi 3 millió hordót.

A korreláció megszűnése a közelgő választásokban keresendő, a felmérések szerint szoros a mezőny, melyben a jelenleg kormányon lévő közép-jobb koalíciós párt, és az ellenzéket képviselő munkáspárt versenyez a választópolgárok szavazataiért. Az ellenzék legfőbb érvei közé tartozik a magas olajárnak köszönhetően felhalmozódott óriási vagyon kormány általi rossz kezelése, lévén, hogy ilyen árak mellett több pénz kell hogy jusson az egészségügyre, az oktatásra, valamint a nyugdíjakra, a kormány ellenben a magas jövedelemmel rendelkezők adócsökkentését tűzte ki célul.

A rekord szinten járó olajárnak köszönhetően a norvég jegybank által kezelt alap, mely a jövő generációk megélhetésének biztosítására lett létrehozva, és 1996 óta gyarapszik az olajból származó bevételek egy meghatározott részéből, júniusra elérte a 180.9 milliárd dollárt.

A piacon elterjedni látszik viszont az a vélemény, mely szerint a munkáspárt esetleges győzelme után óriási költekezések kezdődnének, melyek a magas olajártól függő bevételeket terhelnék, ezáltal kockáztatva a gazdasági stabilitást. Utóbbi fejleményektől való félelmek nem igazán kedveznek a norvég koronának, így a munkáspárt győzelme után várható kamatemelések, melyek összességében a 75 bázispontot is elérhetik nem ellensúlyozzák ezeket a félelmeket. A norvég devizát jelenleg a friss közvéleménykutatások eredményei befolyásolják, melyek pillanatnyilag a munkáspárt (elenyésző mértékű) vezetéséről szólnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A technikai elemzés szemszögéből a 8.09-es ellenállási szint áttörése eredményezhet komolyabb norvég korona gyengülést, amíg viszont ez alatt a szint alatt tartózkodik az EUR/NOK árfolyama, az augusztustól tartó emelkedés csupán egy korrekciónak felel meg, mely akár a júliusi csúcs közelében kifulladhat.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 1. 19:41