-1 °C Budapest

Banki hitelek a megszorítások ellen?

Pénzcentrum
2005. július 28. 14:36

Banki hitelből fedezné a kulturális tárca a megszorítások egy részét - írja a Népszabadság mai számában. A lap értesülései szerint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához (NKÖM) tartozó, a minisztérium tulajdonában vagy résztulajdonában működő gazdasági társaságok egy része azért folyamodna banki hitelhez, mert maradványképzés szabályai miatt a negyedik negyedévben likviditási problémái lehetnek. Megkerestük a Pénzügyminisztériumot is a kérdésben, ahol úgy vélekedtek, hogy a gazdasági társaságok hitelfelvétele teljesen normális része lehet a tevékenységnek, ugyanakkor a minisztériumhoz tartozó társaságok esetében nem feltétlenül van erre szükség, a tárgyalások még nem zárultak le, illetve el sem indultak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A finanszírozási probléma néhány a NKÖM-hoz tartozó gazdasági szervnél abból adódhat, hogy a negyedik negyedévben nem feltétlenül kapják meg a beígért támogatást a minisztériumtól. Ennek oka, hogy a július eleji szigorító intézkedések miatt a tárcáknak az év végére legalább akkora tartalékkal kell rendelkezni mint tavaly év végén. Ez azt jelenti, hogy a tartalékok terhére nem lehet költekezni, meg kell felelni a maradvány képzési kötelezettségnek.

A NKÖM vezetése úgy hidalhatná át érdekeltségeiben a problémákat, hogy nem vagy részben utal támogatást a negyedik negyedévben, a társaságok ekkor bankhitelt vesznek fel. A támogatás azután a jövő év első negyedében megérkezhet, amiből a hitel törleszthető. A megoldás tehát látszatmegoldás, szerkezeti változásokat ez a forma önmagában nem eredményez.

A Pénzügyminisztériumban elmondták, hogy az általános maradványképzési kötelezettség a kulturális tárca mellett maximum egy-két másik tárcánál okozhat problémát. A maradványképzés általános szabályai már megfogalmazásra kerültek. Ha azonban ezen szabályok maradéktalan betartása gondot okoz, akkor a megoldás nem feltétlenül a pénzcsapok elzárása és bizonyos szolgáltatások, támogatások automatikus megszüntetése lesz, hanem a szaktárcák vezetői leülnek a PM-mal tárgyalni, hogy a maradványképzés feltételei hogyan hozhatók összhangba az ellátandó feladatokkal.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.25 11:54
“Egy nap el fogok menni Elméletbe, mert elméletben minden jól megy…” Ha beszélgetve emberekkel, olv...
perfekt  |  2022.01.24 08:37
2021. január 1.-től megváltozott az elengedett osztalék számviteli és adószabálya. Elképzelhető, ho...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?