14 °C Budapest

Jelentős hozamcsökkenések az állampapírpiacon - merre tovább? (2.)

Pénzcentrum
2005. június 30. 16:02

A másodpiaci referenciahozamok jellemzően 15-23 bp-tal csökkentek tegnaphoz képest, mely mögött főként külföldi kötvényvásárlások húzódnak meg - mondta el a porfiolio.hu érdeklődésére egy elsődleges állampapír-kereskedő. A szakértő utalt rá, hogy a tegnapi lengyel kamatcsökkentés miatt a magyar papírok relatív hozamelőnye tovább nőtt, ami a kedvező külső piaci környezet mellett elfedi a magyar költségvetéssel kapcsolatos egyre komolyabb aggodalmakat. Ez erősíti a magyar papírok vásárlási szándékát a piacon.

eurhufcomp
eurhufcomp
Reggel kisebb lengyel kötvény-rally bontakozott ki, mely magával húzta a magyar piacot is. A mai 12 hónapos DKJ-aukció eredményén is látszott, hogy erőteljes kereslet mutatkozik a magyar papírok iránt.

2005.06.30 12:28
Jelentős hozamcsökkenés a mai 12 hónapos aukción

2005.06.30 11:18
Enyhe forinterősödés a makroadatok után

A kereskedő utalt rá, hogy a forint/euró árfolyam az elmúlt mintegy két hétben gyakorlatilag beragadt a 247-248-as sávba, míg az állampapírok másodpiacán dinamikus hozamcsökkenések voltak több hullámban is. A szakértő szerint egyelőre "láthatóan senkit sem érdekel a költségvetés, a piac átmegy a negatívumok felett, a magyar kötvényeket a kamatszint tartja" (illetve teszi vonzóvá).


A kötvényvásárlásokban fontos tényező továbbá, hogy a magyar inflációs kilátások a jövő évi ÁFA-változtatások nyomán még kedvezőbbé váltak (2% alatti éves átlagos inflácó 2006-ban). Járai Zsigmond ma ugyanakkor jelezte, hogy a jegybank egyszeri hatásként tekint a változtatásokra, és ezért ez nem érinti az inflációs célt.

2005.06.30 12:14
Járai az adócsökkentést kritizálja - "veszélyes lépésnek tűnik" - nem módosul az inflációs cél

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakértő 1 hetes távlatban arra számít, hogy folytatódhat a hozamcsökkenés, de kisebb profitrealizálásokra is van kilátás. "A piac már most beárazott egy 50 bp-os kamatcsökkentést (júliusra), ami szerintem kicsit sok, nem fog ennyivel vágni az MNB, inkább csak 25 bp-tal".

Az elsődleges forgalmazó kiemelte, hogy a lengyel piacon idén összességében még mintegy 75 bp-os kamatcsökkentést várnak (4.25%-ra csökkenne a ráta), ami azt vonja maga után, hogy várhatóan a magyar kamatszintnek is csökkenni kell (elkerülendő a túlzott mértékű tőkebeáramlást a magyar eszközökbe). Amellett, hogy csökken majd a magyar kamatszint, a piac figyelme előbb-utóbb valóban ráirányul a rossz magyar egyensúlyi helyzetre. Mindaddig azonban, amíg kedvező a külső környezet, nem lesz különösebb piaci reakciója a magyar költségvetési helyzetről szóló kedvezőtlen híreknek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem