Jelentős hozamcsökkenések az állampapírpiacon - merre tovább? (2.)

Pénzcentrum
2005. június 30. 16:02

A másodpiaci referenciahozamok jellemzően 15-23 bp-tal csökkentek tegnaphoz képest, mely mögött főként külföldi kötvényvásárlások húzódnak meg - mondta el a porfiolio.hu érdeklődésére egy elsődleges állampapír-kereskedő. A szakértő utalt rá, hogy a tegnapi lengyel kamatcsökkentés miatt a magyar papírok relatív hozamelőnye tovább nőtt, ami a kedvező külső piaci környezet mellett elfedi a magyar költségvetéssel kapcsolatos egyre komolyabb aggodalmakat. Ez erősíti a magyar papírok vásárlási szándékát a piacon.

eurhufcomp
eurhufcomp
Reggel kisebb lengyel kötvény-rally bontakozott ki, mely magával húzta a magyar piacot is. A mai 12 hónapos DKJ-aukció eredményén is látszott, hogy erőteljes kereslet mutatkozik a magyar papírok iránt.

2005.06.30 12:28
Jelentős hozamcsökkenés a mai 12 hónapos aukción

2005.06.30 11:18
Enyhe forinterősödés a makroadatok után

A kereskedő utalt rá, hogy a forint/euró árfolyam az elmúlt mintegy két hétben gyakorlatilag beragadt a 247-248-as sávba, míg az állampapírok másodpiacán dinamikus hozamcsökkenések voltak több hullámban is. A szakértő szerint egyelőre "láthatóan senkit sem érdekel a költségvetés, a piac átmegy a negatívumok felett, a magyar kötvényeket a kamatszint tartja" (illetve teszi vonzóvá).


A kötvényvásárlásokban fontos tényező továbbá, hogy a magyar inflációs kilátások a jövő évi ÁFA-változtatások nyomán még kedvezőbbé váltak (2% alatti éves átlagos inflácó 2006-ban). Járai Zsigmond ma ugyanakkor jelezte, hogy a jegybank egyszeri hatásként tekint a változtatásokra, és ezért ez nem érinti az inflációs célt.

2005.06.30 12:14
Járai az adócsökkentést kritizálja - "veszélyes lépésnek tűnik" - nem módosul az inflációs cél

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő 1 hetes távlatban arra számít, hogy folytatódhat a hozamcsökkenés, de kisebb profitrealizálásokra is van kilátás. "A piac már most beárazott egy 50 bp-os kamatcsökkentést (júliusra), ami szerintem kicsit sok, nem fog ennyivel vágni az MNB, inkább csak 25 bp-tal".

Az elsődleges forgalmazó kiemelte, hogy a lengyel piacon idén összességében még mintegy 75 bp-os kamatcsökkentést várnak (4.25%-ra csökkenne a ráta), ami azt vonja maga után, hogy várhatóan a magyar kamatszintnek is csökkenni kell (elkerülendő a túlzott mértékű tőkebeáramlást a magyar eszközökbe). Amellett, hogy csökken majd a magyar kamatszint, a piac figyelme előbb-utóbb valóban ráirányul a rossz magyar egyensúlyi helyzetre. Mindaddig azonban, amíg kedvező a külső környezet, nem lesz különösebb piaci reakciója a magyar költségvetési helyzetről szóló kedvezőtlen híreknek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?