Jelentős hozamcsökkenések az állampapírpiacon - merre tovább? (2.)

Pénzcentrum
2005. június 30. 16:02

A másodpiaci referenciahozamok jellemzően 15-23 bp-tal csökkentek tegnaphoz képest, mely mögött főként külföldi kötvényvásárlások húzódnak meg - mondta el a porfiolio.hu érdeklődésére egy elsődleges állampapír-kereskedő. A szakértő utalt rá, hogy a tegnapi lengyel kamatcsökkentés miatt a magyar papírok relatív hozamelőnye tovább nőtt, ami a kedvező külső piaci környezet mellett elfedi a magyar költségvetéssel kapcsolatos egyre komolyabb aggodalmakat. Ez erősíti a magyar papírok vásárlási szándékát a piacon.

eurhufcomp
eurhufcomp
Reggel kisebb lengyel kötvény-rally bontakozott ki, mely magával húzta a magyar piacot is. A mai 12 hónapos DKJ-aukció eredményén is látszott, hogy erőteljes kereslet mutatkozik a magyar papírok iránt.

2005.06.30 12:28
Jelentős hozamcsökkenés a mai 12 hónapos aukción

2005.06.30 11:18
Enyhe forinterősödés a makroadatok után

A kereskedő utalt rá, hogy a forint/euró árfolyam az elmúlt mintegy két hétben gyakorlatilag beragadt a 247-248-as sávba, míg az állampapírok másodpiacán dinamikus hozamcsökkenések voltak több hullámban is. A szakértő szerint egyelőre "láthatóan senkit sem érdekel a költségvetés, a piac átmegy a negatívumok felett, a magyar kötvényeket a kamatszint tartja" (illetve teszi vonzóvá).


A kötvényvásárlásokban fontos tényező továbbá, hogy a magyar inflációs kilátások a jövő évi ÁFA-változtatások nyomán még kedvezőbbé váltak (2% alatti éves átlagos inflácó 2006-ban). Járai Zsigmond ma ugyanakkor jelezte, hogy a jegybank egyszeri hatásként tekint a változtatásokra, és ezért ez nem érinti az inflációs célt.

2005.06.30 12:14
Járai az adócsökkentést kritizálja - "veszélyes lépésnek tűnik" - nem módosul az inflációs cél

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértő 1 hetes távlatban arra számít, hogy folytatódhat a hozamcsökkenés, de kisebb profitrealizálásokra is van kilátás. "A piac már most beárazott egy 50 bp-os kamatcsökkentést (júliusra), ami szerintem kicsit sok, nem fog ennyivel vágni az MNB, inkább csak 25 bp-tal".

Az elsődleges forgalmazó kiemelte, hogy a lengyel piacon idén összességében még mintegy 75 bp-os kamatcsökkentést várnak (4.25%-ra csökkenne a ráta), ami azt vonja maga után, hogy várhatóan a magyar kamatszintnek is csökkenni kell (elkerülendő a túlzott mértékű tőkebeáramlást a magyar eszközökbe). Amellett, hogy csökken majd a magyar kamatszint, a piac figyelme előbb-utóbb valóban ráirányul a rossz magyar egyensúlyi helyzetre. Mindaddig azonban, amíg kedvező a külső környezet, nem lesz különösebb piaci reakciója a magyar költségvetési helyzetről szóló kedvezőtlen híreknek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07