Radikális cukorreformra készül az Európai Bizottság - egyelőre mindenki bírál

Pénzcentrum
2005. június 23. 11:26

Az Európai Bizottság tervei szerint 2006-tól kezdve három év alatt 39%-kal csökkenteni kell a cukorreferencia árát, és egyúttal meg kell szüntetni a garantált felvásárlási rendszert. Maga a bizottság is elismeri, hogy a radikális reformok nyomán több országban megszűnhet a cukortermelés. A tervezettel a gyártók, az ipari felhasználók, illetve a fogyasztók sem értenek egyet, míg a bizottság az ágazat versenyképesség-növelésével indokolja a reformokat - írja a Világgazdaság.

A fogyasztók azt sérelmezik, hogy a reform költségeit várhatóan áthárítják majd a termelők, ami azt eredményezi, hogy nem következik be árcsökkenés a piacon. Igen érdekes, hogy az unió jelenleg a világpiaci ár mintegy háromszorosát, 632 eurót fizet ki a cukor tonnájáért a termelőknek, ami évente mintegy 1 milliárd eurót emészt fel. Az európai termelők azért is aggódnak, mert a támogatásra jogosult nemzeti kvóták keretében megtermelt cukor exportja 2012-2013-ra drámai mértékben, 2.3 millió tonnával kétszázezer tonnára eshet vissza.

Az ágazat éles kritikával fogadta a tervezetet. Magyarországon fennáll az esélye annak, hogy nem marad cukorrépa-felvásárló a támogatott gyárbezárási lehetőség miatt. Az európai, köztük a magyar cukorrépa-termesztők közös tiltakozást terveznek a reformtervezet ellen július 18-án.

A bizottság a várt ellenállásra számítva támogatásokat is kilátásba helyezett: a két lépésben megvalósítandó árcsökkentés hatvan százalékáért termeléstől független, a mezőgazdasági üzem egységes támogatásába bevont kifizetésekkel kárpótolná a gyártókat. Emellett a kevésbé versenyképes termelők ágazatváltásának segítésére négyéves programot javasolnak. Ennek keretében termelési kvótáikat az első évben 730, a másodikban 625, a harmadikban 520, a negyedikben pedig 420 eurós tonnánkénti áron vásárolná vissza. Az első évben kárpótolnák azokat a cukorrépa-termelőket is, akiknek szállítási jogaik voltak a bezárt gyárakban; mindkét kifizetést a kvóták jogosultjaira hárított, fokozatosan csökkenő mértékű járulék fedezné, amely három évig maradna érvényben.

A nagy európai cukorvásárlók szervezete ellenzi, ha egyszerű formában is, de fennmaradnának a nemzeti kyóták, mert ez szerintük a legnagyobb termelők piaci dominanciájának megmaradását segítené elő. A költségek áthárításától egyaránt félnek a nagyfogyasztók, mind a fogyasztóvédelmi szervezetek.
A magyar érdekekazt diktálják, hogy a valóban szükséges reformok ellenére is maradjanak meg a nemzeti kvóták. A hazai feldolgozók azt is szorgalmazzák, hogy ha a bizottság már egyszer a 17.4 millió tonnás mai európai kvóta 4-5 millió tonnás csökkentését tervezi, akkor legalább kösse kvótákhoz a fejlődő országok cukorimportját.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?