24 °C Budapest

Radikális cukorreformra készül az Európai Bizottság - egyelőre mindenki bírál

Pénzcentrum
2005. június 23. 11:26

Az Európai Bizottság tervei szerint 2006-tól kezdve három év alatt 39%-kal csökkenteni kell a cukorreferencia árát, és egyúttal meg kell szüntetni a garantált felvásárlási rendszert. Maga a bizottság is elismeri, hogy a radikális reformok nyomán több országban megszűnhet a cukortermelés. A tervezettel a gyártók, az ipari felhasználók, illetve a fogyasztók sem értenek egyet, míg a bizottság az ágazat versenyképesség-növelésével indokolja a reformokat - írja a Világgazdaság.

A fogyasztók azt sérelmezik, hogy a reform költségeit várhatóan áthárítják majd a termelők, ami azt eredményezi, hogy nem következik be árcsökkenés a piacon. Igen érdekes, hogy az unió jelenleg a világpiaci ár mintegy háromszorosát, 632 eurót fizet ki a cukor tonnájáért a termelőknek, ami évente mintegy 1 milliárd eurót emészt fel. Az európai termelők azért is aggódnak, mert a támogatásra jogosult nemzeti kvóták keretében megtermelt cukor exportja 2012-2013-ra drámai mértékben, 2.3 millió tonnával kétszázezer tonnára eshet vissza.

Az ágazat éles kritikával fogadta a tervezetet. Magyarországon fennáll az esélye annak, hogy nem marad cukorrépa-felvásárló a támogatott gyárbezárási lehetőség miatt. Az európai, köztük a magyar cukorrépa-termesztők közös tiltakozást terveznek a reformtervezet ellen július 18-án.

A bizottság a várt ellenállásra számítva támogatásokat is kilátásba helyezett: a két lépésben megvalósítandó árcsökkentés hatvan százalékáért termeléstől független, a mezőgazdasági üzem egységes támogatásába bevont kifizetésekkel kárpótolná a gyártókat. Emellett a kevésbé versenyképes termelők ágazatváltásának segítésére négyéves programot javasolnak. Ennek keretében termelési kvótáikat az első évben 730, a másodikban 625, a harmadikban 520, a negyedikben pedig 420 eurós tonnánkénti áron vásárolná vissza. Az első évben kárpótolnák azokat a cukorrépa-termelőket is, akiknek szállítási jogaik voltak a bezárt gyárakban; mindkét kifizetést a kvóták jogosultjaira hárított, fokozatosan csökkenő mértékű járulék fedezné, amely három évig maradna érvényben.

A nagy európai cukorvásárlók szervezete ellenzi, ha egyszerű formában is, de fennmaradnának a nemzeti kyóták, mert ez szerintük a legnagyobb termelők piaci dominanciájának megmaradását segítené elő. A költségek áthárításától egyaránt félnek a nagyfogyasztók, mind a fogyasztóvédelmi szervezetek.
A magyar érdekekazt diktálják, hogy a valóban szükséges reformok ellenére is maradjanak meg a nemzeti kvóták. A hazai feldolgozók azt is szorgalmazzák, hogy ha a bizottság már egyszer a 17.4 millió tonnás mai európai kvóta 4-5 millió tonnás csökkentését tervezi, akkor legalább kösse kvótákhoz a fejlődő országok cukorimportját.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15