-1 °C Budapest

Radikális cukorreformra készül az Európai Bizottság - egyelőre mindenki bírál

Pénzcentrum
2005. június 23. 11:26

Az Európai Bizottság tervei szerint 2006-tól kezdve három év alatt 39%-kal csökkenteni kell a cukorreferencia árát, és egyúttal meg kell szüntetni a garantált felvásárlási rendszert. Maga a bizottság is elismeri, hogy a radikális reformok nyomán több országban megszűnhet a cukortermelés. A tervezettel a gyártók, az ipari felhasználók, illetve a fogyasztók sem értenek egyet, míg a bizottság az ágazat versenyképesség-növelésével indokolja a reformokat - írja a Világgazdaság.

A fogyasztók azt sérelmezik, hogy a reform költségeit várhatóan áthárítják majd a termelők, ami azt eredményezi, hogy nem következik be árcsökkenés a piacon. Igen érdekes, hogy az unió jelenleg a világpiaci ár mintegy háromszorosát, 632 eurót fizet ki a cukor tonnájáért a termelőknek, ami évente mintegy 1 milliárd eurót emészt fel. Az európai termelők azért is aggódnak, mert a támogatásra jogosult nemzeti kvóták keretében megtermelt cukor exportja 2012-2013-ra drámai mértékben, 2.3 millió tonnával kétszázezer tonnára eshet vissza.

Az ágazat éles kritikával fogadta a tervezetet. Magyarországon fennáll az esélye annak, hogy nem marad cukorrépa-felvásárló a támogatott gyárbezárási lehetőség miatt. Az európai, köztük a magyar cukorrépa-termesztők közös tiltakozást terveznek a reformtervezet ellen július 18-án.

A bizottság a várt ellenállásra számítva támogatásokat is kilátásba helyezett: a két lépésben megvalósítandó árcsökkentés hatvan százalékáért termeléstől független, a mezőgazdasági üzem egységes támogatásába bevont kifizetésekkel kárpótolná a gyártókat. Emellett a kevésbé versenyképes termelők ágazatváltásának segítésére négyéves programot javasolnak. Ennek keretében termelési kvótáikat az első évben 730, a másodikban 625, a harmadikban 520, a negyedikben pedig 420 eurós tonnánkénti áron vásárolná vissza. Az első évben kárpótolnák azokat a cukorrépa-termelőket is, akiknek szállítási jogaik voltak a bezárt gyárakban; mindkét kifizetést a kvóták jogosultjaira hárított, fokozatosan csökkenő mértékű járulék fedezné, amely három évig maradna érvényben.

A nagy európai cukorvásárlók szervezete ellenzi, ha egyszerű formában is, de fennmaradnának a nemzeti kyóták, mert ez szerintük a legnagyobb termelők piaci dominanciájának megmaradását segítené elő. A költségek áthárításától egyaránt félnek a nagyfogyasztók, mind a fogyasztóvédelmi szervezetek.
A magyar érdekekazt diktálják, hogy a valóban szükséges reformok ellenére is maradjanak meg a nemzeti kvóták. A hazai feldolgozók azt is szorgalmazzák, hogy ha a bizottság már egyszer a 17.4 millió tonnás mai európai kvóta 4-5 millió tonnás csökkentését tervezi, akkor legalább kösse kvótákhoz a fejlődő országok cukorimportját.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm