25 °C Budapest

Teljes kudarc a hétvégi brüsszeli EU-csúcson - érdekek és ellenérdekek

Pénzcentrum
2005. június 20. 08:50

A múlt csütörtök este kezdődött másfél napos brüsszeli EU-csúcstalálkozón a közösség következő hét éves költségvetésének ügyében kompromisszumkészség hiányában, illetve erős ellenérdekek miatt nem sikerült megegyezni, így "Európa nagyon mély válságba csúszott" - jelentette ki Jean-Claude Juncker, luxemburgi miniszterelnök, az EU soros elnöke. A tanácskozás másik napirendi pontjában - az alkotmányos szerződés jövőbeli kezelésében - sem sikerült igazi megoldást találni: a 2006. november elsejei határidőt - ameddig valamennyi tagállamban dönteni kellett volna az alkotmányról - eltörölték, és minden ország maga döntheti el, hogy jegeli-e a jóváhagyást, vagy folytatja.

A péntek reggel megkezdett költségvetési vitára beterjesztett újabb luxemburgi javaslat különösebb újdonságot nem tartalmazott Magyarország szempontjából, mivel a csatlakozásunk előtti szinten fagyasztotta volna be a brit visszatérítés mértékét. Tony Blair sem ezt, sem a határozott ellenállás miatt megemelt ajánlatot nem fogadta el, kitartott azon álláspontja mellett, hogy a visszatérítés mértékének a jelenlegi 5.3 milliárdról 2013-ra 7.3 milliárd euróra kell emelkednie. Álláspontjával láthatóan elszigetelődött a 25 tagállam között. A vita innentől kezdve a visszatérítés mellett főként a közösségi agrárbüdzsé megreformálásáról szólt - melyet a britek erőltettek, és - legnagyobb haszonélvezőként - elsősorban a franciák védtek.

A hollandok folyamatosan jelezték, hogy nem tartható fenn az a gyakorlat, hogy az egy főre jutó befizetések náluk legyenek a legmagasabbak az egész unióban. A teljes holland uniós hozzájárulás évi mintegy 1.5 milliárd eurós csökkentéséről beszélt Jan-Peter Balkende miniszterelnök. Az olasz fél azt jelezte: az új elnökségi javaslat számukra elfogadhatatlan, mivel ekkor a déli tartományok 8 milliárd eurót veszítenének.

A nap folyamán a francia fél jelezte, hogy mutat némi kompromisszum-készséget az agrárbüdzsé kérdésében (a bolgár és a román csatlakozás agrárköltségei bekerültek a 2002-es agrárköltségvetés keretei közé). A britek az elszigetelődésük fokozódása nyomán a vitát arra terelték, hogy az egész uniós költségvetés szerkezetét meg kell reformálni, hiszen pl. egyáltalán nem korszerű az, hogy a teljes büdzsé mintegy 40%-át teszik ki az agrárjellegű kiadások, holott ezzel a teljes EU-lakosság mindössze 5%-ának érdekeit támogatják.

A teljes büdzsé strukturális átalakításának felvetése semmiképpen sem gyors megegyezést vetített előre, a tárgyalások során számos fél érdekei sérülhetnek. Gyurcsány Ferenc az eredménytelen tanácskozás után jelezte: a további alkudozásoknál alapvető fontosságú, hogy az ország az első öt leendő kedvezményezett között legyen (legtöbb támogatás), azaz megtartsuk ezt a pozíciónkat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mivel július 1-től Nagy-Britannia veszi át a soros elnöki tisztséget, így nem várható gyors áttörés a költségvetési "gordiuszi csomó" kibogozásában. A mostani csúcstalálkozón bár nem volt létkérdés a megegyezés (az előző hét éves büdzséről: 2000-2006 csak 1999. márciusában született megállapodás), ugyanakkor az elutasított európai alkotmány után kialakult légkörben mindenképpen fontos lépés lett volna az egység, a kompromisszumkészség kimutatása, mely a pénzügyi piacokra is nyugtatólag hathatott volna.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 27. 15:15