25 °C Budapest

Teljes kudarc a hétvégi brüsszeli EU-csúcson - érdekek és ellenérdekek

Pénzcentrum
2005. június 20. 08:50

A múlt csütörtök este kezdődött másfél napos brüsszeli EU-csúcstalálkozón a közösség következő hét éves költségvetésének ügyében kompromisszumkészség hiányában, illetve erős ellenérdekek miatt nem sikerült megegyezni, így "Európa nagyon mély válságba csúszott" - jelentette ki Jean-Claude Juncker, luxemburgi miniszterelnök, az EU soros elnöke. A tanácskozás másik napirendi pontjában - az alkotmányos szerződés jövőbeli kezelésében - sem sikerült igazi megoldást találni: a 2006. november elsejei határidőt - ameddig valamennyi tagállamban dönteni kellett volna az alkotmányról - eltörölték, és minden ország maga döntheti el, hogy jegeli-e a jóváhagyást, vagy folytatja.

A péntek reggel megkezdett költségvetési vitára beterjesztett újabb luxemburgi javaslat különösebb újdonságot nem tartalmazott Magyarország szempontjából, mivel a csatlakozásunk előtti szinten fagyasztotta volna be a brit visszatérítés mértékét. Tony Blair sem ezt, sem a határozott ellenállás miatt megemelt ajánlatot nem fogadta el, kitartott azon álláspontja mellett, hogy a visszatérítés mértékének a jelenlegi 5.3 milliárdról 2013-ra 7.3 milliárd euróra kell emelkednie. Álláspontjával láthatóan elszigetelődött a 25 tagállam között. A vita innentől kezdve a visszatérítés mellett főként a közösségi agrárbüdzsé megreformálásáról szólt - melyet a britek erőltettek, és - legnagyobb haszonélvezőként - elsősorban a franciák védtek.

A hollandok folyamatosan jelezték, hogy nem tartható fenn az a gyakorlat, hogy az egy főre jutó befizetések náluk legyenek a legmagasabbak az egész unióban. A teljes holland uniós hozzájárulás évi mintegy 1.5 milliárd eurós csökkentéséről beszélt Jan-Peter Balkende miniszterelnök. Az olasz fél azt jelezte: az új elnökségi javaslat számukra elfogadhatatlan, mivel ekkor a déli tartományok 8 milliárd eurót veszítenének.

A nap folyamán a francia fél jelezte, hogy mutat némi kompromisszum-készséget az agrárbüdzsé kérdésében (a bolgár és a román csatlakozás agrárköltségei bekerültek a 2002-es agrárköltségvetés keretei közé). A britek az elszigetelődésük fokozódása nyomán a vitát arra terelték, hogy az egész uniós költségvetés szerkezetét meg kell reformálni, hiszen pl. egyáltalán nem korszerű az, hogy a teljes büdzsé mintegy 40%-át teszik ki az agrárjellegű kiadások, holott ezzel a teljes EU-lakosság mindössze 5%-ának érdekeit támogatják.

A teljes büdzsé strukturális átalakításának felvetése semmiképpen sem gyors megegyezést vetített előre, a tárgyalások során számos fél érdekei sérülhetnek. Gyurcsány Ferenc az eredménytelen tanácskozás után jelezte: a további alkudozásoknál alapvető fontosságú, hogy az ország az első öt leendő kedvezményezett között legyen (legtöbb támogatás), azaz megtartsuk ezt a pozíciónkat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel július 1-től Nagy-Britannia veszi át a soros elnöki tisztséget, így nem várható gyors áttörés a költségvetési "gordiuszi csomó" kibogozásában. A mostani csúcstalálkozón bár nem volt létkérdés a megegyezés (az előző hét éves büdzséről: 2000-2006 csak 1999. márciusában született megállapodás), ugyanakkor az elutasított európai alkotmány után kialakult légkörben mindenképpen fontos lépés lett volna az egység, a kompromisszumkészség kimutatása, mely a pénzügyi piacokra is nyugtatólag hathatott volna.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?