1 °C Budapest

Teljes kudarc a hétvégi brüsszeli EU-csúcson - érdekek és ellenérdekek

Pénzcentrum
2005. június 20. 08:50

A múlt csütörtök este kezdődött másfél napos brüsszeli EU-csúcstalálkozón a közösség következő hét éves költségvetésének ügyében kompromisszumkészség hiányában, illetve erős ellenérdekek miatt nem sikerült megegyezni, így "Európa nagyon mély válságba csúszott" - jelentette ki Jean-Claude Juncker, luxemburgi miniszterelnök, az EU soros elnöke. A tanácskozás másik napirendi pontjában - az alkotmányos szerződés jövőbeli kezelésében - sem sikerült igazi megoldást találni: a 2006. november elsejei határidőt - ameddig valamennyi tagállamban dönteni kellett volna az alkotmányról - eltörölték, és minden ország maga döntheti el, hogy jegeli-e a jóváhagyást, vagy folytatja.

A péntek reggel megkezdett költségvetési vitára beterjesztett újabb luxemburgi javaslat különösebb újdonságot nem tartalmazott Magyarország szempontjából, mivel a csatlakozásunk előtti szinten fagyasztotta volna be a brit visszatérítés mértékét. Tony Blair sem ezt, sem a határozott ellenállás miatt megemelt ajánlatot nem fogadta el, kitartott azon álláspontja mellett, hogy a visszatérítés mértékének a jelenlegi 5.3 milliárdról 2013-ra 7.3 milliárd euróra kell emelkednie. Álláspontjával láthatóan elszigetelődött a 25 tagállam között. A vita innentől kezdve a visszatérítés mellett főként a közösségi agrárbüdzsé megreformálásáról szólt - melyet a britek erőltettek, és - legnagyobb haszonélvezőként - elsősorban a franciák védtek.

A hollandok folyamatosan jelezték, hogy nem tartható fenn az a gyakorlat, hogy az egy főre jutó befizetések náluk legyenek a legmagasabbak az egész unióban. A teljes holland uniós hozzájárulás évi mintegy 1.5 milliárd eurós csökkentéséről beszélt Jan-Peter Balkende miniszterelnök. Az olasz fél azt jelezte: az új elnökségi javaslat számukra elfogadhatatlan, mivel ekkor a déli tartományok 8 milliárd eurót veszítenének.

A nap folyamán a francia fél jelezte, hogy mutat némi kompromisszum-készséget az agrárbüdzsé kérdésében (a bolgár és a román csatlakozás agrárköltségei bekerültek a 2002-es agrárköltségvetés keretei közé). A britek az elszigetelődésük fokozódása nyomán a vitát arra terelték, hogy az egész uniós költségvetés szerkezetét meg kell reformálni, hiszen pl. egyáltalán nem korszerű az, hogy a teljes büdzsé mintegy 40%-át teszik ki az agrárjellegű kiadások, holott ezzel a teljes EU-lakosság mindössze 5%-ának érdekeit támogatják.

A teljes büdzsé strukturális átalakításának felvetése semmiképpen sem gyors megegyezést vetített előre, a tárgyalások során számos fél érdekei sérülhetnek. Gyurcsány Ferenc az eredménytelen tanácskozás után jelezte: a további alkudozásoknál alapvető fontosságú, hogy az ország az első öt leendő kedvezményezett között legyen (legtöbb támogatás), azaz megtartsuk ezt a pozíciónkat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Mivel július 1-től Nagy-Britannia veszi át a soros elnöki tisztséget, így nem várható gyors áttörés a költségvetési "gordiuszi csomó" kibogozásában. A mostani csúcstalálkozón bár nem volt létkérdés a megegyezés (az előző hét éves büdzséről: 2000-2006 csak 1999. márciusában született megállapodás), ugyanakkor az elutasított európai alkotmány után kialakult légkörben mindenképpen fontos lépés lett volna az egység, a kompromisszumkészség kimutatása, mely a pénzügyi piacokra is nyugtatólag hathatott volna.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem