25 °C Budapest

3.6%-os volt májusban az infláció - vártnál kissé magasabb

Pénzcentrum
2005. június 14. 09:00

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint májusban 3.6%-os volt a pénzromlás üteme az előző év azonos időszakához képest. A portfolio.hu elemzői konszenzusa 3.5%-os pénzromlási ütemet valószínűsített. Jó hír, hogy a maginfláció 2.6%-ról 2.2%-ra csökkent.

2005. májusban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0.6% volt, 2004. májushoz viszonyítva pedig 3.6%-kal növekedtek az árak a KSH számításai szerint. Idén az első öt hónapban átlagosan 3.6%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Áprilisan még gyorsabb, 3.9%-os dinamika volt jellemző.


1 hónap alatt - 2005. áprilishoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 2.%-kal emelkedtek. Ez az átlagot meghaladó növekedés az idényáras élelmiszerek árának - májusban szokás szerint átlagon felüli - 20.3%-os emelkedésének következménye. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0.4%-kal csökkentek.

A ruházkodási cikkek körében az átlagossal közel megegyező mértékű áremelkedés volt megfigyelhető. A szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások áremelkedése az átlagosnál alacsonyabb volt. A tartós fogyasztási cikkeknél és az egyéb cikkek, üzemanyagoknál árcsökkenés következett be. Ez utóbbin belül a járműüzemanyag-árak 1.0%-kal csökkentek.


12 hónap alatt, 2004. májushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 2.7%-kal emelkedtek, a sertéshús 12, a munkahelyi étkezés 8 százalékkal drágult. Csökkent viszont az elmúlt 12 hónap alatt a liszt (27%), az idényáras élelmiszerek (8%), az étolaj (7%), a tojás, a tej és a péksütemény (4%) ára. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1.9%-kal, a ruházkodási termékekért átlagosan 0.2%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint 2004. májusban.

A szolgáltatások átlagot meghaladó, 5.6%-os áremelkedésén belül a szerencsejáték 16, a helyi tömegközlekedés 14, a szemétszállítás és a csatornadíj egyaránt 13%-kal drágult.

A háztartási energia és az egyéb cikkek, üzemanyagok árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt. A palackos gáz 12, a gyógyszerek, gyógyáruk 11 százalékkal kerültek többe, mint 2004. májusban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2005. májusban a szezonálisan kiigazított "alapdrágulás" (maginfláció) az előző hónaphoz képest 0.1%, 2004. májushoz viszonyítva pedig 2.2% volt. Ez alacsonyabb az elemzők által valószínűsített 2.4-2.5%-nál.

2005. májusban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz 0.9%, az előző év májushoz viszonyítva pedig 4.0% volt.

A következő hónapokban az elemzők az infláció stagnálásra, mérsékelt lessulására számítanak, mely az év vége felé ismét emelkedik. Az üzemanyagok drágulása a júniusi árindexben feltehetően meghatározó lesz. Az olajárak emelkedése duplán is érződik a hazai árakban. Egyrészt emelkedik a dollárban mért árszint, másrészt a dollár is erősödött az euróval (ill. a forinttal) szemben. Ilyen körülmények között más energiaforrások, így a gáz ára is emelkedhet.

Az adatok nyomán a jegybank Monetáris Tanácsának következő kamatmeghatározó ülésén várhatóan 25 bp-os kamatvágás mellett dönt, ugyanakkor a szkeptikusabb elemzők száma a vártnál magasabb inflációs adat miatt emelkedhet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?