20 °C Budapest

3.6%-os volt májusban az infláció - vártnál kissé magasabb

Pénzcentrum
2005. június 14. 09:00

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint májusban 3.6%-os volt a pénzromlás üteme az előző év azonos időszakához képest. A portfolio.hu elemzői konszenzusa 3.5%-os pénzromlási ütemet valószínűsített. Jó hír, hogy a maginfláció 2.6%-ról 2.2%-ra csökkent.

2005. májusban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 0.6% volt, 2004. májushoz viszonyítva pedig 3.6%-kal növekedtek az árak a KSH számításai szerint. Idén az első öt hónapban átlagosan 3.6%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. Áprilisan még gyorsabb, 3.9%-os dinamika volt jellemző.


1 hónap alatt - 2005. áprilishoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 2.%-kal emelkedtek. Ez az átlagot meghaladó növekedés az idényáras élelmiszerek árának - májusban szokás szerint átlagon felüli - 20.3%-os emelkedésének következménye. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0.4%-kal csökkentek.

A ruházkodási cikkek körében az átlagossal közel megegyező mértékű áremelkedés volt megfigyelhető. A szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások áremelkedése az átlagosnál alacsonyabb volt. A tartós fogyasztási cikkeknél és az egyéb cikkek, üzemanyagoknál árcsökkenés következett be. Ez utóbbin belül a járműüzemanyag-árak 1.0%-kal csökkentek.


12 hónap alatt, 2004. májushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 2.7%-kal emelkedtek, a sertéshús 12, a munkahelyi étkezés 8 százalékkal drágult. Csökkent viszont az elmúlt 12 hónap alatt a liszt (27%), az idényáras élelmiszerek (8%), az étolaj (7%), a tojás, a tej és a péksütemény (4%) ára. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1.9%-kal, a ruházkodási termékekért átlagosan 0.2%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint 2004. májusban.

A szolgáltatások átlagot meghaladó, 5.6%-os áremelkedésén belül a szerencsejáték 16, a helyi tömegközlekedés 14, a szemétszállítás és a csatornadíj egyaránt 13%-kal drágult.

A háztartási energia és az egyéb cikkek, üzemanyagok árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt. A palackos gáz 12, a gyógyszerek, gyógyáruk 11 százalékkal kerültek többe, mint 2004. májusban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2005. májusban a szezonálisan kiigazított "alapdrágulás" (maginfláció) az előző hónaphoz képest 0.1%, 2004. májushoz viszonyítva pedig 2.2% volt. Ez alacsonyabb az elemzők által valószínűsített 2.4-2.5%-nál.

2005. májusban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz 0.9%, az előző év májushoz viszonyítva pedig 4.0% volt.

A következő hónapokban az elemzők az infláció stagnálásra, mérsékelt lessulására számítanak, mely az év vége felé ismét emelkedik. Az üzemanyagok drágulása a júniusi árindexben feltehetően meghatározó lesz. Az olajárak emelkedése duplán is érződik a hazai árakban. Egyrészt emelkedik a dollárban mért árszint, másrészt a dollár is erősödött az euróval (ill. a forinttal) szemben. Ilyen körülmények között más energiaforrások, így a gáz ára is emelkedhet.

Az adatok nyomán a jegybank Monetáris Tanácsának következő kamatmeghatározó ülésén várhatóan 25 bp-os kamatvágás mellett dönt, ugyanakkor a szkeptikusabb elemzők száma a vártnál magasabb inflációs adat miatt emelkedhet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem