37 °C Budapest

Az amerikai alapokat keresik a hazai befektetők

Pénzcentrum
2005. június 10. 13:25

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona május végén 2.3 %-os növekedést követően meghaladta az 1.456 milliárd forintot. A május havi 32 milliárd forintos növekedésből több mint 16 milliárd forintnyi volt az új befektetés, míg az alapok hozama hasonló mértékben növelte az alapok összvagyonát.

15 mrd Ft vagyonkivonás

Bár az elmúlt hónapban 1 új alap is indult, ennek ellenére májusban a befektetők 15 milliárd forintnyi vagyont vontak ki a nyilvános nyíltvégű alapokból. A 12 milliárd forintnyi pozitív hozamnak köszönhetően viszont csak, 3 milliárd forinttal csökkent ezen alapok vagyona a hónap során.

Az összes vagyon egyre nagyobb része - május végén mintegy 13%-a - van a 18 magyarországi ingatlanalapban. Az ingatlanalapok száma az elmúlt hónapban eggyel, vagyonuk 18 %-kal, közel 29 milliárd forinttal bővült, ami a legjelentősebb növekedés a hónapban. A növekmény döntő hányada, közel 27 milliárd forint volt az új befektetés, az alapok a hónap során átlagosan 1% körüli hozamot értek el.

A garantált alapok száma is eggyel nőtt május folyamán, az így 26-ra gyarapodott alapok összvagyona pedig 6%-kal, közel 4 milliárd forinttal nőtt e hónapban. Ez a gyarapodás részben az új alap tőkevonzásának eredménye, részben az alapok átlagosan 1 % körüli hozamáé.

Tőkekivonás a kötvényalapokból

A kötvényalapoknál májusban az áprilisban tapasztalt vagyoncsökkenés folytatódott, visszafordult a fél éve, az alapok vagyonának a 2003-as nagy visszaesés óta tartó folyamatos növekedést mutató trend. E hónapban közel 16 milliárd forint tőkekivonás történt a kötvényalapokból. A tőkekivonás ismét nagyobb arányban érintette a BAMOSZ kategorizálás szerinti hosszú kötvényalapokat, de az 520 milliárdnyi vagyon 85 %-át jelentő rövid kötvény alapok esetében is csökkent a vagyon. Az alapok hozama pozitív volt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A második legnagyobb csoportot alkotó pénzpiaci alapok idei gyors növekedése is tovább lassult májusban, sőt az új kategória szerinti pénzpiaci alapok esetében idén először vagyoncsökkenést történt. Miközben a pénzpiaci alapokból 7 milliárd forintot vontak ki májusban, a likviditási alapok közel ennyi új befektetést vonzottak.

Tőkeátcsoportosítás az amerikai alapokba

A nyíltvégű értékpapíralapok közül ismét a vegyes alapok vagyona nőtt a leggyorsabban, 5.1 %-kal, 24 milliárd forintra. A növekmény kétharmada az új befektetők által hozott pénznek köszönhető. A részvényalapok április után gyorsabban nőttek, 4.1%-kal. Elsősorban az észak-amerikai és globális alapok mutattak gyors növekedést, aminek oka ezen alapok magasabb hozama, illetve a hazai és európai alapokból történt 600 millió forintnyi tőkeátcsoportosítás.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?