Az amerikai alapokat keresik a hazai befektetők

Pénzcentrum
2005. június 10. 13:25

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona május végén 2.3 %-os növekedést követően meghaladta az 1.456 milliárd forintot. A május havi 32 milliárd forintos növekedésből több mint 16 milliárd forintnyi volt az új befektetés, míg az alapok hozama hasonló mértékben növelte az alapok összvagyonát.

15 mrd Ft vagyonkivonás

Bár az elmúlt hónapban 1 új alap is indult, ennek ellenére májusban a befektetők 15 milliárd forintnyi vagyont vontak ki a nyilvános nyíltvégű alapokból. A 12 milliárd forintnyi pozitív hozamnak köszönhetően viszont csak, 3 milliárd forinttal csökkent ezen alapok vagyona a hónap során.

Az összes vagyon egyre nagyobb része - május végén mintegy 13%-a - van a 18 magyarországi ingatlanalapban. Az ingatlanalapok száma az elmúlt hónapban eggyel, vagyonuk 18 %-kal, közel 29 milliárd forinttal bővült, ami a legjelentősebb növekedés a hónapban. A növekmény döntő hányada, közel 27 milliárd forint volt az új befektetés, az alapok a hónap során átlagosan 1% körüli hozamot értek el.

A garantált alapok száma is eggyel nőtt május folyamán, az így 26-ra gyarapodott alapok összvagyona pedig 6%-kal, közel 4 milliárd forinttal nőtt e hónapban. Ez a gyarapodás részben az új alap tőkevonzásának eredménye, részben az alapok átlagosan 1 % körüli hozamáé.

Tőkekivonás a kötvényalapokból

A kötvényalapoknál májusban az áprilisban tapasztalt vagyoncsökkenés folytatódott, visszafordult a fél éve, az alapok vagyonának a 2003-as nagy visszaesés óta tartó folyamatos növekedést mutató trend. E hónapban közel 16 milliárd forint tőkekivonás történt a kötvényalapokból. A tőkekivonás ismét nagyobb arányban érintette a BAMOSZ kategorizálás szerinti hosszú kötvényalapokat, de az 520 milliárdnyi vagyon 85 %-át jelentő rövid kötvény alapok esetében is csökkent a vagyon. Az alapok hozama pozitív volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A második legnagyobb csoportot alkotó pénzpiaci alapok idei gyors növekedése is tovább lassult májusban, sőt az új kategória szerinti pénzpiaci alapok esetében idén először vagyoncsökkenést történt. Miközben a pénzpiaci alapokból 7 milliárd forintot vontak ki májusban, a likviditási alapok közel ennyi új befektetést vonzottak.

Tőkeátcsoportosítás az amerikai alapokba

A nyíltvégű értékpapíralapok közül ismét a vegyes alapok vagyona nőtt a leggyorsabban, 5.1 %-kal, 24 milliárd forintra. A növekmény kétharmada az új befektetők által hozott pénznek köszönhető. A részvényalapok április után gyorsabban nőttek, 4.1%-kal. Elsősorban az észak-amerikai és globális alapok mutattak gyors növekedést, aminek oka ezen alapok magasabb hozama, illetve a hazai és európai alapokból történt 600 millió forintnyi tőkeátcsoportosítás.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem