21 °C Budapest

Az amerikai alapokat keresik a hazai befektetők

Pénzcentrum
2005. június 10. 13:25

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona május végén 2.3 %-os növekedést követően meghaladta az 1.456 milliárd forintot. A május havi 32 milliárd forintos növekedésből több mint 16 milliárd forintnyi volt az új befektetés, míg az alapok hozama hasonló mértékben növelte az alapok összvagyonát.

15 mrd Ft vagyonkivonás

Bár az elmúlt hónapban 1 új alap is indult, ennek ellenére májusban a befektetők 15 milliárd forintnyi vagyont vontak ki a nyilvános nyíltvégű alapokból. A 12 milliárd forintnyi pozitív hozamnak köszönhetően viszont csak, 3 milliárd forinttal csökkent ezen alapok vagyona a hónap során.

Az összes vagyon egyre nagyobb része - május végén mintegy 13%-a - van a 18 magyarországi ingatlanalapban. Az ingatlanalapok száma az elmúlt hónapban eggyel, vagyonuk 18 %-kal, közel 29 milliárd forinttal bővült, ami a legjelentősebb növekedés a hónapban. A növekmény döntő hányada, közel 27 milliárd forint volt az új befektetés, az alapok a hónap során átlagosan 1% körüli hozamot értek el.

A garantált alapok száma is eggyel nőtt május folyamán, az így 26-ra gyarapodott alapok összvagyona pedig 6%-kal, közel 4 milliárd forinttal nőtt e hónapban. Ez a gyarapodás részben az új alap tőkevonzásának eredménye, részben az alapok átlagosan 1 % körüli hozamáé.

Tőkekivonás a kötvényalapokból

A kötvényalapoknál májusban az áprilisban tapasztalt vagyoncsökkenés folytatódott, visszafordult a fél éve, az alapok vagyonának a 2003-as nagy visszaesés óta tartó folyamatos növekedést mutató trend. E hónapban közel 16 milliárd forint tőkekivonás történt a kötvényalapokból. A tőkekivonás ismét nagyobb arányban érintette a BAMOSZ kategorizálás szerinti hosszú kötvényalapokat, de az 520 milliárdnyi vagyon 85 %-át jelentő rövid kötvény alapok esetében is csökkent a vagyon. Az alapok hozama pozitív volt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A második legnagyobb csoportot alkotó pénzpiaci alapok idei gyors növekedése is tovább lassult májusban, sőt az új kategória szerinti pénzpiaci alapok esetében idén először vagyoncsökkenést történt. Miközben a pénzpiaci alapokból 7 milliárd forintot vontak ki májusban, a likviditási alapok közel ennyi új befektetést vonzottak.

Tőkeátcsoportosítás az amerikai alapokba

A nyíltvégű értékpapíralapok közül ismét a vegyes alapok vagyona nőtt a leggyorsabban, 5.1 %-kal, 24 milliárd forintra. A növekmény kétharmada az új befektetők által hozott pénznek köszönhető. A részvényalapok április után gyorsabban nőttek, 4.1%-kal. Elsősorban az észak-amerikai és globális alapok mutattak gyors növekedést, aminek oka ezen alapok magasabb hozama, illetve a hazai és európai alapokból történt 600 millió forintnyi tőkeátcsoportosítás.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35