22 °C Budapest

A tervezettnél nagyobb, de a tavalyinál kisebb deficit - 2005-ös prognózisok a GKI-tól

Pénzcentrum
2005. június 6. 07:11

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a magyar gazdaság tavalyhoz képest kissé fékeződik. Ugyanakkor a reálkeresetek dinamikusan, s a lakosság megtakarításai is a korábbinál sokkal jobban nőnek. Az államháztartás hiánya kisebb lesz a 2004. évinél, de nagyobb az előirányzottnál.


A magyar gazdaság a 2004. IV. negyedévi 4.1% után az idei I. negyedévben 2.9%-kal bővült. Az eurózónában is csökkent a növekedés üteme, 1.5%-ról 1.3%-ra. A viszonylag szerény hazai teljesítmény is nagyobbrészt a szolgáltatásoknak - ezen belül részben a közszolgáltatásoknak - köszönhető. Az építőipar kivételével minden árutermelő ágazat érezhetően lelassult. Az iparban - régóta nem tapasztalt módon - az I. negyedévben a kivitel dinamikája még a belföldi értékesítéstől is elmaradt, s ez utóbbi is főleg az energiatermelés révén emelkedett.

A beruházások viszont a tavalyi IV. negyedévi stagnálás után idén nekilendültek, igaz döntően az autópálya-építésekkel összefüggésben. Ha lassan is, de a múlt év végi visszaesés után mégis újra nőttek a feldolgozóipar beruházásai. Az I. negyedévben az építési beruházások összességében 12, a gépberuházások 3% alatti mértékben emelkedtek.

A foglalkoztatottak száma az év elején lényegében stagnált, a versenyszférában emelkedett, a költségvetésiben csökkent. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 1.2 százalékponttal, 7.2%-ra emelkedett. Az év hátralevő részében - szezonális okokból is - csökkenés valószínű, azonban a várhatóan 6.5%-os éves átlag magasabb lesz a tavalyi 6.1%-nál, bár továbbra is jobb az EU átlagánál.

A bruttó átlagkereset 2005-ben a versenyszférában 7%-kal, a költségvetési területen 9.5-10%-kal emelkedik. (Ez utóbbi a tavalyról az idei évre áttolt 13. havi bérek idei kifizetését figyelmen kívül hagyva 8% körül lesz.) Idén a reálkeresetek 5%-kal bővülnek.

Az infláció az év eleji nagy csökkenés után némi hullámzás mellett stagnál. Májusban valószínűleg csökkent, majd a következő hónapokban - többek között a kőolaj árától függően - kissé emelkedhet. Éves átlagban 3,8% körüli infláció várható. A márciusban rendkívül erős forint azóta mintegy 5%-kal gyengült, az év során ismét erősödés várható.. A jegybanki alapkamat május végén 7.25%-ra csökkent. Ez az Európai Központi Bank 2%-os irányadó kamata és az infláció kedvező alakulása alapján további kamatcsökkentést tesz lehetővé.

Az államháztartás hiánya az első négy hónapban elérte az éves előirányzat 70%-át. Ez részben egyszeri kiadások következménye, de a tervezett deficitcél túllépése nagyon valószínű. Ez azt jelenti, hogy az EU által elfogadott számítás szerint a deficit 2005-ben GDP 4%-a lesz, nagyobb az előirányzott 3.6%-nál, de kisebb a 2004. évi 4.5%-nál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A GKI az idei évre vonatkozó GDP-növekedési prognózisát az eddigi 3.8%-ról 3.5%-ra csökkentette, az ipari termelésbővülési előrejelzés 8-ról 5%-ra csökkent. A beruházási prognózis még ennél is jelentősebb mértékben, 10%-ról 6%-ra csökkent. Az export-, illetve az importbővülési prognózis 13-13%-ról 12, illetve 11%-ra csökkent. Az államháztartás pénzforgalmi szemléletű deficitjére vonatkozó erlőrejelzést az év egészére 100 milliárd forintttal emelte a kutatóintézet. A 2005. decemberi inflációs prognózis 3.6%-ról 3.9%-ra emelkedett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem