A tervezettnél nagyobb, de a tavalyinál kisebb deficit - 2005-ös prognózisok a GKI-tól

Pénzcentrum
2005. június 6. 07:11

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a magyar gazdaság tavalyhoz képest kissé fékeződik. Ugyanakkor a reálkeresetek dinamikusan, s a lakosság megtakarításai is a korábbinál sokkal jobban nőnek. Az államháztartás hiánya kisebb lesz a 2004. évinél, de nagyobb az előirányzottnál.


A magyar gazdaság a 2004. IV. negyedévi 4.1% után az idei I. negyedévben 2.9%-kal bővült. Az eurózónában is csökkent a növekedés üteme, 1.5%-ról 1.3%-ra. A viszonylag szerény hazai teljesítmény is nagyobbrészt a szolgáltatásoknak - ezen belül részben a közszolgáltatásoknak - köszönhető. Az építőipar kivételével minden árutermelő ágazat érezhetően lelassult. Az iparban - régóta nem tapasztalt módon - az I. negyedévben a kivitel dinamikája még a belföldi értékesítéstől is elmaradt, s ez utóbbi is főleg az energiatermelés révén emelkedett.

A beruházások viszont a tavalyi IV. negyedévi stagnálás után idén nekilendültek, igaz döntően az autópálya-építésekkel összefüggésben. Ha lassan is, de a múlt év végi visszaesés után mégis újra nőttek a feldolgozóipar beruházásai. Az I. negyedévben az építési beruházások összességében 12, a gépberuházások 3% alatti mértékben emelkedtek.

A foglalkoztatottak száma az év elején lényegében stagnált, a versenyszférában emelkedett, a költségvetésiben csökkent. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 1.2 százalékponttal, 7.2%-ra emelkedett. Az év hátralevő részében - szezonális okokból is - csökkenés valószínű, azonban a várhatóan 6.5%-os éves átlag magasabb lesz a tavalyi 6.1%-nál, bár továbbra is jobb az EU átlagánál.

A bruttó átlagkereset 2005-ben a versenyszférában 7%-kal, a költségvetési területen 9.5-10%-kal emelkedik. (Ez utóbbi a tavalyról az idei évre áttolt 13. havi bérek idei kifizetését figyelmen kívül hagyva 8% körül lesz.) Idén a reálkeresetek 5%-kal bővülnek.

Az infláció az év eleji nagy csökkenés után némi hullámzás mellett stagnál. Májusban valószínűleg csökkent, majd a következő hónapokban - többek között a kőolaj árától függően - kissé emelkedhet. Éves átlagban 3,8% körüli infláció várható. A márciusban rendkívül erős forint azóta mintegy 5%-kal gyengült, az év során ismét erősödés várható.. A jegybanki alapkamat május végén 7.25%-ra csökkent. Ez az Európai Központi Bank 2%-os irányadó kamata és az infláció kedvező alakulása alapján további kamatcsökkentést tesz lehetővé.

Az államháztartás hiánya az első négy hónapban elérte az éves előirányzat 70%-át. Ez részben egyszeri kiadások következménye, de a tervezett deficitcél túllépése nagyon valószínű. Ez azt jelenti, hogy az EU által elfogadott számítás szerint a deficit 2005-ben GDP 4%-a lesz, nagyobb az előirányzott 3.6%-nál, de kisebb a 2004. évi 4.5%-nál.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A GKI az idei évre vonatkozó GDP-növekedési prognózisát az eddigi 3.8%-ról 3.5%-ra csökkentette, az ipari termelésbővülési előrejelzés 8-ról 5%-ra csökkent. A beruházási prognózis még ennél is jelentősebb mértékben, 10%-ról 6%-ra csökkent. Az export-, illetve az importbővülési prognózis 13-13%-ról 12, illetve 11%-ra csökkent. Az államháztartás pénzforgalmi szemléletű deficitjére vonatkozó erlőrejelzést az év egészére 100 milliárd forintttal emelte a kutatóintézet. A 2005. decemberi inflációs prognózis 3.6%-ról 3.9%-ra emelkedett.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?