22 °C Budapest

A tervezettnél nagyobb, de a tavalyinál kisebb deficit - 2005-ös prognózisok a GKI-tól

Pénzcentrum
2005. június 6. 07:11

A GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a magyar gazdaság tavalyhoz képest kissé fékeződik. Ugyanakkor a reálkeresetek dinamikusan, s a lakosság megtakarításai is a korábbinál sokkal jobban nőnek. Az államháztartás hiánya kisebb lesz a 2004. évinél, de nagyobb az előirányzottnál.


A magyar gazdaság a 2004. IV. negyedévi 4.1% után az idei I. negyedévben 2.9%-kal bővült. Az eurózónában is csökkent a növekedés üteme, 1.5%-ról 1.3%-ra. A viszonylag szerény hazai teljesítmény is nagyobbrészt a szolgáltatásoknak - ezen belül részben a közszolgáltatásoknak - köszönhető. Az építőipar kivételével minden árutermelő ágazat érezhetően lelassult. Az iparban - régóta nem tapasztalt módon - az I. negyedévben a kivitel dinamikája még a belföldi értékesítéstől is elmaradt, s ez utóbbi is főleg az energiatermelés révén emelkedett.

A beruházások viszont a tavalyi IV. negyedévi stagnálás után idén nekilendültek, igaz döntően az autópálya-építésekkel összefüggésben. Ha lassan is, de a múlt év végi visszaesés után mégis újra nőttek a feldolgozóipar beruházásai. Az I. negyedévben az építési beruházások összességében 12, a gépberuházások 3% alatti mértékben emelkedtek.

A foglalkoztatottak száma az év elején lényegében stagnált, a versenyszférában emelkedett, a költségvetésiben csökkent. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 1.2 százalékponttal, 7.2%-ra emelkedett. Az év hátralevő részében - szezonális okokból is - csökkenés valószínű, azonban a várhatóan 6.5%-os éves átlag magasabb lesz a tavalyi 6.1%-nál, bár továbbra is jobb az EU átlagánál.

A bruttó átlagkereset 2005-ben a versenyszférában 7%-kal, a költségvetési területen 9.5-10%-kal emelkedik. (Ez utóbbi a tavalyról az idei évre áttolt 13. havi bérek idei kifizetését figyelmen kívül hagyva 8% körül lesz.) Idén a reálkeresetek 5%-kal bővülnek.

Az infláció az év eleji nagy csökkenés után némi hullámzás mellett stagnál. Májusban valószínűleg csökkent, majd a következő hónapokban - többek között a kőolaj árától függően - kissé emelkedhet. Éves átlagban 3,8% körüli infláció várható. A márciusban rendkívül erős forint azóta mintegy 5%-kal gyengült, az év során ismét erősödés várható.. A jegybanki alapkamat május végén 7.25%-ra csökkent. Ez az Európai Központi Bank 2%-os irányadó kamata és az infláció kedvező alakulása alapján további kamatcsökkentést tesz lehetővé.

Az államháztartás hiánya az első négy hónapban elérte az éves előirányzat 70%-át. Ez részben egyszeri kiadások következménye, de a tervezett deficitcél túllépése nagyon valószínű. Ez azt jelenti, hogy az EU által elfogadott számítás szerint a deficit 2005-ben GDP 4%-a lesz, nagyobb az előirányzott 3.6%-nál, de kisebb a 2004. évi 4.5%-nál.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A GKI az idei évre vonatkozó GDP-növekedési prognózisát az eddigi 3.8%-ról 3.5%-ra csökkentette, az ipari termelésbővülési előrejelzés 8-ról 5%-ra csökkent. A beruházási prognózis még ennél is jelentősebb mértékben, 10%-ról 6%-ra csökkent. Az export-, illetve az importbővülési prognózis 13-13%-ról 12, illetve 11%-ra csökkent. Az államháztartás pénzforgalmi szemléletű deficitjére vonatkozó erlőrejelzést az év egészére 100 milliárd forintttal emelte a kutatóintézet. A 2005. decemberi inflációs prognózis 3.6%-ról 3.9%-ra emelkedett.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24