0 °C Budapest

Gyorsuló növekedés mutatkozik a feldolgozóiparban - 52.7 pontra emelkedett a BMI

Pénzcentrum
2005. június 1. 13:00

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 52.7 pontra emelkedett az áprilisi 50.6 pontról, ami a feldolgozóipari teljesítmény gyorsuló növekedését jelzi az év ötödik hónapjában - tette közzé a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Az index 50 pont felett a feldolgozóipar bővülését, míg az alatt annak zsugorodását jelzi.

A társaság üzleti jelentése szerint az idei év májusi növekedése enyhén meghaladja az egy évvel korábban mért index értékét (52,6). Emellett kiemelendő, hogy a 2002-2004 időszak azonos hónapjainak átlagos indexértékéhez képest (53,5) a májusi növekedés kisebb ütemű. A január-májusi időszak teljesítményét tekintve megállapítható, hogy az év első öt hónapjának átlagos növekedési üteme 2000 óta folyamatosan csökken. A tavalyi enyhe növekedést (50,5) az idén csökkenés követi (48,8). Az előző évek tapasztalatai alapján valószínűsíthető, hogy a májusi növekedést tovább folytatódik június hónapbanis, de az idei év tendenciáit figyelembe véve a növekedés várhatóan kisebb ütemű lesz, mint az a korábbi évekre jellemző volt.


A felmérés részindexei közül legnagyobb növekedést az új megrendelések (55,6) indexe mutatja. A tavaly májusi rendelésnövekedést az idei 2,1 százalékponttal meghaladja. Ennek hatására nőtt a beszerzési mennyiség (55,2).

A fejlődés gyorsulását támasztja alá, hogy a részindexek közül, a beszerzési vezetők optimizmusát jellemző beszerzési index értéke nőtt a legjobban (4,8 százalékponttal) előző havi értékéhez képest. Ezzel párhuzamosan nagyobb ütemű növekedést jelez a termelési index (54,5) is, mint egy hónappal korábban. Hatékonyságra utal a szállítási átfutási idő index 0,6 százalékpontos növekedése, ami a kiszállítások gyorsulását jelzi május hónapban (50,6).

Január óta folyamatosan csökken a beszerzési árak (53,6) növekedési üteme. A növekedés további 1,2 százalékponttal csökkent áprilishoz viszonyítva. Az index értéke közel 10,0 százalékponttal kisebb áremelkedésről tanúskodik, mint egy évvel korábban (63,1).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Előző havi értékéhez képest a legnagyobb csökkenést a részindexek közül a késztermékkészletek indexe (49,9) mutatja. Emellett csökkent a vásárolt készletek növekedési üteme is (51,0). A múlt havi lassuló csökkenést követően viszont ismét gyorsult a foglalkoztatás (45,0) visszaesése a feldolgozóiparban.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 00:56
DISTRIBUTED COMPANY A distributed company is an organization where most, if not all of the workforc...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 6. szerda
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem