32 °C Budapest

Gyorsuló növekedés mutatkozik a feldolgozóiparban - 52.7 pontra emelkedett a BMI

Pénzcentrum
2005. június 1. 13:00

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 52.7 pontra emelkedett az áprilisi 50.6 pontról, ami a feldolgozóipari teljesítmény gyorsuló növekedését jelzi az év ötödik hónapjában - tette közzé a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Az index 50 pont felett a feldolgozóipar bővülését, míg az alatt annak zsugorodását jelzi.

A társaság üzleti jelentése szerint az idei év májusi növekedése enyhén meghaladja az egy évvel korábban mért index értékét (52,6). Emellett kiemelendő, hogy a 2002-2004 időszak azonos hónapjainak átlagos indexértékéhez képest (53,5) a májusi növekedés kisebb ütemű. A január-májusi időszak teljesítményét tekintve megállapítható, hogy az év első öt hónapjának átlagos növekedési üteme 2000 óta folyamatosan csökken. A tavalyi enyhe növekedést (50,5) az idén csökkenés követi (48,8). Az előző évek tapasztalatai alapján valószínűsíthető, hogy a májusi növekedést tovább folytatódik június hónapbanis, de az idei év tendenciáit figyelembe véve a növekedés várhatóan kisebb ütemű lesz, mint az a korábbi évekre jellemző volt.


A felmérés részindexei közül legnagyobb növekedést az új megrendelések (55,6) indexe mutatja. A tavaly májusi rendelésnövekedést az idei 2,1 százalékponttal meghaladja. Ennek hatására nőtt a beszerzési mennyiség (55,2).

A fejlődés gyorsulását támasztja alá, hogy a részindexek közül, a beszerzési vezetők optimizmusát jellemző beszerzési index értéke nőtt a legjobban (4,8 százalékponttal) előző havi értékéhez képest. Ezzel párhuzamosan nagyobb ütemű növekedést jelez a termelési index (54,5) is, mint egy hónappal korábban. Hatékonyságra utal a szállítási átfutási idő index 0,6 százalékpontos növekedése, ami a kiszállítások gyorsulását jelzi május hónapban (50,6).

Január óta folyamatosan csökken a beszerzési árak (53,6) növekedési üteme. A növekedés további 1,2 százalékponttal csökkent áprilishoz viszonyítva. Az index értéke közel 10,0 százalékponttal kisebb áremelkedésről tanúskodik, mint egy évvel korábban (63,1).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Előző havi értékéhez képest a legnagyobb csökkenést a részindexek közül a késztermékkészletek indexe (49,9) mutatja. Emellett csökkent a vásárolt készletek növekedési üteme is (51,0). A múlt havi lassuló csökkenést követően viszont ismét gyorsult a foglalkoztatás (45,0) visszaesése a feldolgozóiparban.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?