Felfüggesztik Románia és Bulgária csatlakozási folyamatát?

Pénzcentrum
2005. május 27. 09:30

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egy esetleges negatív kimenetelű francia népszavazás után azt sürgetné, hogy függesszék fel Románia és Bulgária csatlakozási folyamatát - jelentette a Bloomberg a Világgazdaság beszámolója szerint. A párt parlamenti szóvivőjének véleménye szerint egyértelmű, hogy ha a franciák elutasítják az alkotmányt, akkor el kell halasztani két ország csatlakozását. A kijelentésnek azért van súlya, mert a hétvégi események után várhatóan szeptemberben előrehozott választásokat tartanak Németországban és a közvélemény-kutatások alapján a CDU az esélyesebb.

Szakértők szerint valószínűleg csak politikai megfontolások vezérelték a pártot a kijelentésben, a csatlakozási folyamat pontosan rögzíti, hogy a román és a bolgár belépési időpontok azt eredetileg tervezett 2007. január 1-ről egy évvel halaszthatók el, tovább semmilyen más jogi eszközzel nem lehet húzni a taggá válást.

A kijelentés politikai jellegét erősíti az is, hogy Németország is aláírta Románia és Bulgária csatlakozási szerződéseit, azaz annak jelét adta, hogy elfogadja a két ország felvételét. Amennyiben a CDU terve mégis komoly lenne, akkor várhatóan csak belátható időn belülre halasztanák a két ország csatlakozását. A távoli homályba helyezett csatlakozási időpont amellett, hogy komoly hitelesség-vesztést okozna az EU-nak, a gazdasági vonatkozásai is komolyak lennének. Az utóbbi években a két ország egyre bizonyosabbá váló EU-tagsága érezhető mértékben emelte a tőkeáramlásokat a két országba, mely a gazdasági növekedési ütemekben is megmutatkozott.

Tavaly közel 17%-kal emelkedett a magyar befektetések értéke Bulgáriában (398.5 millió dollárról 465 millió dollárra), míg 2003-ban hatalmas ugrás következett be (2002-es befektetés mindössze 9.5 millió dollár volt) - írja a Napi Gazdasaság. A magyar befektetők jellemzően a szállodákra és az ingatlanvásárolásokra fókuszáltak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?