27 °C Budapest

A nagy szállítók hasznosultak az EU csatlakozás előnyeiből

Pénzcentrum
2005. május 24. 09:00

2005. I. negyedévben bővült a szállítási ágazatokhoz tartozó (közúton az ágazaton kívülieket is magában foglaló) hazai vállalatok által szállított áruk mennyisége és árutonnakilométer-teljesítménye az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. Elsősorban a légi személyszállításnak köszönhetően rendkívüli mértékben növekedett a nemzetközi személyszállítás utasszáma és utaskilométer-teljesítménye is. Budapest/Ferihegyi repülőtér utasforgalma kiemelkedő mértékben bővült. Az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma visszaesett, a forgalomba helyezett autóbuszok és vontatók darabszáma viszont jelentősen nőtt.

A szállítási ágazatokhoz tartozó (közúton az ágazaton kívülieket is magába foglaló) vállalkozások által szállított áruk tömege 10%-kal nőtt. A közúti áruszállítás 15%-os növekedése mellett a vasúti áruszállítás 3%-kal csökkent. Az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 17%-kal nőtt, ezen belül közúton 30%-os, vasúton 1%-os volt a növekedés. Az ágazaton kívüli vállalkozásokat is magába foglaló közúti áruszállítás részesedése 56%-os, a vasúté 19%-os volt.

Belföldi viszonylatban a szállított árutömeg 11%-kal, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 3%-kal nőtt.A nemzetközi áruszállításban a szállított áruk mennyisége 8%-kal, az árutonnakilométer-teljesítmény 23%-kal bővült.
Az EU-csatlakozással járó előnyöket feltehetően a nagy teherbírású járműveknek sikerült jobban kihasználniuk: a vontatók futásteljesítménye 38%-kal, a 10 tonnánál nagyobb tehergépjárműké 5%-kal nőtt, míg a 3.5-5 tonna közötti tehergépjárműveké 25%-kal csökkent.

A belvízi áruszállításban a magyar és a külföldi hajók közel 2 millió tonna árut szállítottak, ami 21%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az árutonnakilométer-teljesítmény 485 millió volt, 20%-kal nagyobb, mint 2004 I. negyedévében.

A távolsági személyszállításban az utasok száma 1%-kal csökkent, az utaskilométer-teljesítmény 4%-kal nőtt. Az utaskilométer-teljesítmény belföldön 4%-kal visszaesett, nemzetközi viszonylatban viszont - a légi személyszállítási teljesítmények növekedésének köszönhetően - 48%-kal emelkedett. A légi személyszállítás részesedése 19% fölé emelkedett, a közúti személyszállításé 45%, a vasúté 35% volt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Budapest/Ferihegyi repülőtérre összesen 27.5 ezer járat érkezett, illetve indult, ami 26%-os növekedést jelez az előző évhez képest. Az összes gépforgalomból a kereskedelmi le- és felszállások száma 25.9 ezer volt, ennek 41%-át nemzeti légitársaságunk bonyolította le. A repülőtér utasforgalma 1.5 millió fő volt (ebből 558 ezer MALÉV-utas), 36%-kal több, mint 2004 I. negyedévében. A külföldi légitársaságok közül kiemelten nagy utasforgalmat bonyolított le az easyJet, a Lufthansa, a Wizzair, a SkyEurope, az Air Berlin, a British Airways, a Travel Service, a Germanwings az Air France és az Alitalia.

Idén az első negyedévben a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma nem érte el a 48 ezer db-ot, ami 24%-os visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel szemben a forgalomba helyezett autóbuszok és vontatók száma több mint kétszeresére nőtt. A legnépszerűbb személygépkocsi-gyártmányok: Suzuki, Opel és Ford.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?