A nagy szállítók hasznosultak az EU csatlakozás előnyeiből

Pénzcentrum
2005. május 24. 09:00

2005. I. negyedévben bővült a szállítási ágazatokhoz tartozó (közúton az ágazaton kívülieket is magában foglaló) hazai vállalatok által szállított áruk mennyisége és árutonnakilométer-teljesítménye az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. Elsősorban a légi személyszállításnak köszönhetően rendkívüli mértékben növekedett a nemzetközi személyszállítás utasszáma és utaskilométer-teljesítménye is. Budapest/Ferihegyi repülőtér utasforgalma kiemelkedő mértékben bővült. Az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma visszaesett, a forgalomba helyezett autóbuszok és vontatók darabszáma viszont jelentősen nőtt.

A szállítási ágazatokhoz tartozó (közúton az ágazaton kívülieket is magába foglaló) vállalkozások által szállított áruk tömege 10%-kal nőtt. A közúti áruszállítás 15%-os növekedése mellett a vasúti áruszállítás 3%-kal csökkent. Az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 17%-kal nőtt, ezen belül közúton 30%-os, vasúton 1%-os volt a növekedés. Az ágazaton kívüli vállalkozásokat is magába foglaló közúti áruszállítás részesedése 56%-os, a vasúté 19%-os volt.

Belföldi viszonylatban a szállított árutömeg 11%-kal, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 3%-kal nőtt.A nemzetközi áruszállításban a szállított áruk mennyisége 8%-kal, az árutonnakilométer-teljesítmény 23%-kal bővült.
Az EU-csatlakozással járó előnyöket feltehetően a nagy teherbírású járműveknek sikerült jobban kihasználniuk: a vontatók futásteljesítménye 38%-kal, a 10 tonnánál nagyobb tehergépjárműké 5%-kal nőtt, míg a 3.5-5 tonna közötti tehergépjárműveké 25%-kal csökkent.

A belvízi áruszállításban a magyar és a külföldi hajók közel 2 millió tonna árut szállítottak, ami 21%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az árutonnakilométer-teljesítmény 485 millió volt, 20%-kal nagyobb, mint 2004 I. negyedévében.

A távolsági személyszállításban az utasok száma 1%-kal csökkent, az utaskilométer-teljesítmény 4%-kal nőtt. Az utaskilométer-teljesítmény belföldön 4%-kal visszaesett, nemzetközi viszonylatban viszont - a légi személyszállítási teljesítmények növekedésének köszönhetően - 48%-kal emelkedett. A légi személyszállítás részesedése 19% fölé emelkedett, a közúti személyszállításé 45%, a vasúté 35% volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Budapest/Ferihegyi repülőtérre összesen 27.5 ezer járat érkezett, illetve indult, ami 26%-os növekedést jelez az előző évhez képest. Az összes gépforgalomból a kereskedelmi le- és felszállások száma 25.9 ezer volt, ennek 41%-át nemzeti légitársaságunk bonyolította le. A repülőtér utasforgalma 1.5 millió fő volt (ebből 558 ezer MALÉV-utas), 36%-kal több, mint 2004 I. negyedévében. A külföldi légitársaságok közül kiemelten nagy utasforgalmat bonyolított le az easyJet, a Lufthansa, a Wizzair, a SkyEurope, az Air Berlin, a British Airways, a Travel Service, a Germanwings az Air France és az Alitalia.

Idén az első negyedévben a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma nem érte el a 48 ezer db-ot, ami 24%-os visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel szemben a forgalomba helyezett autóbuszok és vontatók száma több mint kétszeresére nőtt. A legnépszerűbb személygépkocsi-gyártmányok: Suzuki, Opel és Ford.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?