13 °C Budapest

A nagy szállítók hasznosultak az EU csatlakozás előnyeiből

Pénzcentrum
2005. május 24. 09:00

2005. I. negyedévben bővült a szállítási ágazatokhoz tartozó (közúton az ágazaton kívülieket is magában foglaló) hazai vállalatok által szállított áruk mennyisége és árutonnakilométer-teljesítménye az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. Elsősorban a légi személyszállításnak köszönhetően rendkívüli mértékben növekedett a nemzetközi személyszállítás utasszáma és utaskilométer-teljesítménye is. Budapest/Ferihegyi repülőtér utasforgalma kiemelkedő mértékben bővült. Az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma visszaesett, a forgalomba helyezett autóbuszok és vontatók darabszáma viszont jelentősen nőtt.

A szállítási ágazatokhoz tartozó (közúton az ágazaton kívülieket is magába foglaló) vállalkozások által szállított áruk tömege 10%-kal nőtt. A közúti áruszállítás 15%-os növekedése mellett a vasúti áruszállítás 3%-kal csökkent. Az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 17%-kal nőtt, ezen belül közúton 30%-os, vasúton 1%-os volt a növekedés. Az ágazaton kívüli vállalkozásokat is magába foglaló közúti áruszállítás részesedése 56%-os, a vasúté 19%-os volt.

Belföldi viszonylatban a szállított árutömeg 11%-kal, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 3%-kal nőtt.A nemzetközi áruszállításban a szállított áruk mennyisége 8%-kal, az árutonnakilométer-teljesítmény 23%-kal bővült.
Az EU-csatlakozással járó előnyöket feltehetően a nagy teherbírású járműveknek sikerült jobban kihasználniuk: a vontatók futásteljesítménye 38%-kal, a 10 tonnánál nagyobb tehergépjárműké 5%-kal nőtt, míg a 3.5-5 tonna közötti tehergépjárműveké 25%-kal csökkent.

A belvízi áruszállításban a magyar és a külföldi hajók közel 2 millió tonna árut szállítottak, ami 21%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az árutonnakilométer-teljesítmény 485 millió volt, 20%-kal nagyobb, mint 2004 I. negyedévében.

A távolsági személyszállításban az utasok száma 1%-kal csökkent, az utaskilométer-teljesítmény 4%-kal nőtt. Az utaskilométer-teljesítmény belföldön 4%-kal visszaesett, nemzetközi viszonylatban viszont - a légi személyszállítási teljesítmények növekedésének köszönhetően - 48%-kal emelkedett. A légi személyszállítás részesedése 19% fölé emelkedett, a közúti személyszállításé 45%, a vasúté 35% volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Budapest/Ferihegyi repülőtérre összesen 27.5 ezer járat érkezett, illetve indult, ami 26%-os növekedést jelez az előző évhez képest. Az összes gépforgalomból a kereskedelmi le- és felszállások száma 25.9 ezer volt, ennek 41%-át nemzeti légitársaságunk bonyolította le. A repülőtér utasforgalma 1.5 millió fő volt (ebből 558 ezer MALÉV-utas), 36%-kal több, mint 2004 I. negyedévében. A külföldi légitársaságok közül kiemelten nagy utasforgalmat bonyolított le az easyJet, a Lufthansa, a Wizzair, a SkyEurope, az Air Berlin, a British Airways, a Travel Service, a Germanwings az Air France és az Alitalia.

Idén az első negyedévben a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma nem érte el a 48 ezer db-ot, ami 24%-os visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel szemben a forgalomba helyezett autóbuszok és vontatók száma több mint kétszeresére nőtt. A legnépszerűbb személygépkocsi-gyártmányok: Suzuki, Opel és Ford.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem