1 °C Budapest

Alacsony inflációs környezetre számítunk, melyek a "reális" GDP számok?

Pénzcentrum
2005. május 23. 15:25

Alacsony inflációs környezetre számítunk - kezdte az inflációs jelentés ismertetését Ferenczy Barnabás a konjunktúra kutatási osztály vezetője. A jegybank szakértői szerint a februári kép, melyet a szakértők akkor elképzeltek biztosabbá vált.

Összességében megállapítható, hogy az inflációs környezet alacsonyabb lett - állították a szakértők. A jegybank maginflációs előrejelzése a korábbiaknál kedvezőbbé vált.

A költséginflációs nyomás enyhült, mely a munkaerőpiaci folyamatoknak köszönhető. Ez az inflációt is mérsékli. A munkanélküliség emelkedik, a bérnövekedés mérséklődik. A jegybank szerint a jövőben is várható, hogy a bérnövekedés mérsékelt marad és lassul. A jegybank hosszú távú előrejelzésében a béregységköltség alapján számol, ahol 2-3%-os növekedést várnak. Ez tartósan alacsony inflációs szint fenntartását teszi már lehetővé. A vállalati béremelések fokozatosan közelednek egy alacsonyabb inflációs környezethez.

Keresleti oldalról inflációs szempontból kedvező, hogy a fogyasztás növekedési üteme lassul. Idén a fogyasztás 2% körül alakulhat a jegybanki szakértők szerint.

Az infláció szempontjából kockázatot jelentenek a maginflációs termékkörön kívüli tényezők. A nyers élelmiszerek árának prognosztizálása nehéz, másrészt az üzemanyagárak is érezhetően emelkedtek a magas olajárak miatt. Itt nagy az ingadozás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MNB elemzői szerint a GDP a következő években 3-4% között bővülhet, a növekedés hosszú távon stabilizálódhat. A tavalyi és az idei növekedéssel kapcsolatosan a jagybanki szakértők kihangsúlyozták, hogy a szőkőnaphatás a 2004-es GDP-t felvitte, a bázishatás miatt az idei évbben viszont negatívan hat. A fő számokra adott előrejelzések illetve a tényadatok közötti különbségek konjunkturális szempontból lényegesen kisebbek. A 2004-es bővülés 4% volt, mely szökőnap hatással korrigálva csak 3.8% lett volna. Az idei növekedés 3.3% lesz az MNB szerint, ugyanakkor ha a bázisból a szökőnapot kivesszük, akkor már 3.5%. A különbség a fő számoknál 0.7% pont, a konjunkturális szempontból értelmezett számoknál 0.3%pont.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?