-1 °C Budapest

Alacsony inflációs környezetre számítunk, melyek a "reális" GDP számok?

Pénzcentrum
2005. május 23. 15:25

Alacsony inflációs környezetre számítunk - kezdte az inflációs jelentés ismertetését Ferenczy Barnabás a konjunktúra kutatási osztály vezetője. A jegybank szakértői szerint a februári kép, melyet a szakértők akkor elképzeltek biztosabbá vált.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Összességében megállapítható, hogy az inflációs környezet alacsonyabb lett - állították a szakértők. A jegybank maginflációs előrejelzése a korábbiaknál kedvezőbbé vált.

A költséginflációs nyomás enyhült, mely a munkaerőpiaci folyamatoknak köszönhető. Ez az inflációt is mérsékli. A munkanélküliség emelkedik, a bérnövekedés mérséklődik. A jegybank szerint a jövőben is várható, hogy a bérnövekedés mérsékelt marad és lassul. A jegybank hosszú távú előrejelzésében a béregységköltség alapján számol, ahol 2-3%-os növekedést várnak. Ez tartósan alacsony inflációs szint fenntartását teszi már lehetővé. A vállalati béremelések fokozatosan közelednek egy alacsonyabb inflációs környezethez.

Keresleti oldalról inflációs szempontból kedvező, hogy a fogyasztás növekedési üteme lassul. Idén a fogyasztás 2% körül alakulhat a jegybanki szakértők szerint.

Az infláció szempontjából kockázatot jelentenek a maginflációs termékkörön kívüli tényezők. A nyers élelmiszerek árának prognosztizálása nehéz, másrészt az üzemanyagárak is érezhetően emelkedtek a magas olajárak miatt. Itt nagy az ingadozás.

Az MNB elemzői szerint a GDP a következő években 3-4% között bővülhet, a növekedés hosszú távon stabilizálódhat. A tavalyi és az idei növekedéssel kapcsolatosan a jagybanki szakértők kihangsúlyozták, hogy a szőkőnaphatás a 2004-es GDP-t felvitte, a bázishatás miatt az idei évbben viszont negatívan hat. A fő számokra adott előrejelzések illetve a tényadatok közötti különbségek konjunkturális szempontból lényegesen kisebbek. A 2004-es bővülés 4% volt, mely szökőnap hatással korrigálva csak 3.8% lett volna. Az idei növekedés 3.3% lesz az MNB szerint, ugyanakkor ha a bázisból a szökőnapot kivesszük, akkor már 3.5%. A különbség a fő számoknál 0.7% pont, a konjunkturális szempontból értelmezett számoknál 0.3%pont.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.25 11:54
“Egy nap el fogok menni Elméletbe, mert elméletben minden jól megy…” Ha beszélgetve emberekkel, olv...
perfekt  |  2022.01.24 08:37
2021. január 1.-től megváltozott az elengedett osztalék számviteli és adószabálya. Elképzelhető, ho...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?