Alacsony inflációs környezetre számítunk, melyek a "reális" GDP számok?

Pénzcentrum
2005. május 23. 15:25

Alacsony inflációs környezetre számítunk - kezdte az inflációs jelentés ismertetését Ferenczy Barnabás a konjunktúra kutatási osztály vezetője. A jegybank szakértői szerint a februári kép, melyet a szakértők akkor elképzeltek biztosabbá vált.

Összességében megállapítható, hogy az inflációs környezet alacsonyabb lett - állították a szakértők. A jegybank maginflációs előrejelzése a korábbiaknál kedvezőbbé vált.

A költséginflációs nyomás enyhült, mely a munkaerőpiaci folyamatoknak köszönhető. Ez az inflációt is mérsékli. A munkanélküliség emelkedik, a bérnövekedés mérséklődik. A jegybank szerint a jövőben is várható, hogy a bérnövekedés mérsékelt marad és lassul. A jegybank hosszú távú előrejelzésében a béregységköltség alapján számol, ahol 2-3%-os növekedést várnak. Ez tartósan alacsony inflációs szint fenntartását teszi már lehetővé. A vállalati béremelések fokozatosan közelednek egy alacsonyabb inflációs környezethez.

Keresleti oldalról inflációs szempontból kedvező, hogy a fogyasztás növekedési üteme lassul. Idén a fogyasztás 2% körül alakulhat a jegybanki szakértők szerint.

Az infláció szempontjából kockázatot jelentenek a maginflációs termékkörön kívüli tényezők. A nyers élelmiszerek árának prognosztizálása nehéz, másrészt az üzemanyagárak is érezhetően emelkedtek a magas olajárak miatt. Itt nagy az ingadozás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MNB elemzői szerint a GDP a következő években 3-4% között bővülhet, a növekedés hosszú távon stabilizálódhat. A tavalyi és az idei növekedéssel kapcsolatosan a jagybanki szakértők kihangsúlyozták, hogy a szőkőnaphatás a 2004-es GDP-t felvitte, a bázishatás miatt az idei évbben viszont negatívan hat. A fő számokra adott előrejelzések illetve a tényadatok közötti különbségek konjunkturális szempontból lényegesen kisebbek. A 2004-es bővülés 4% volt, mely szökőnap hatással korrigálva csak 3.8% lett volna. Az idei növekedés 3.3% lesz az MNB szerint, ugyanakkor ha a bázisból a szökőnapot kivesszük, akkor már 3.5%. A különbség a fő számoknál 0.7% pont, a konjunkturális szempontból értelmezett számoknál 0.3%pont.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm