0 °C Budapest

A nap grafikonja: lassuló GDP-növekedés az egész régióban

Pénzcentrum
2005. május 19. 08:41

A kelet-közép-európai régió négy legnagyobb gazdaságában a korábban gondoltnál nagyobb mértékű a növekedési ütem lassulása. A növekedési ütem lassulása egyrészt külső konjunkturális, másrészt belső tényezőkkel magyarázható.

A magyar GDP az első negyedévben a korábbi elemzői konszenzusban megjelölt 3.5%-kal szemben a kedden napvilágot látott gyorsbecslés szerint 3%-kal bővült, tavaly a negyedik negyedévben még 3.8%-os volt a növekedés. Saját múlt heti felmérésünk eredménye szerint idén átlagosa 3.5%-kal növekedhet a magyar gazdaság a tavalyi 4% után.

A szlovák bővülés 5%-ot tett ki a január márciusi időszakban a várt 5.3%-kal. A lassulás itt 0.8%-pontot tett ki a tavalyi negyedik negyedéves GDP-hez képest. Tavaly az év egészében 5.5%-os GDP-növekedést regisztrált a szlovák intézmény.

A lengyel GDP-növekedés tavaly október-december között éves összehasonlításban 3.9%-ot tett ki, míg a Pénzügyminisztérium legfrissebb elemzésében 2.5%-os idei első negyedéves növekedési adattal számolt. Ez igencsak szembetűnő lassulás. Tavaly átlagosan 5.4%-os volt a lengyel növekedés.

A cseh idei első negyedéves GDP-adatot még nem közölte a statisztikai hivatal, de a tavalyi negyedik negyedéves 4.3%-os növekedéstől várhatóan elmarad az első negyedéves teljesítmény. A cseh jegybank idén az év egészében 4% körüli bővüléssel számol.

Érdemes megjegyezni, hogy bizonyos bázishatások mindenképpen közre játszanak a növekedés lassulásában (kevesebb munkanap az idei első negyedévben, mint tavaly, szökőnap-hatás), ugyanakkor ennél bizonyára nagyobb hatást gyakorol az, hogy az euró-zóna gazdasága érdemben lassult, és a lakossági fogyasztás is visszafogottabb. Ez utóbbiak együttesen az ipari termelés-bővülés számottevő lassulását eredményezték.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2005.02.15 13:55
A nap grafikonja: Korrekció a régiós ipari termelésben decemberben - Mi állhat a háttérben?

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm