14 °C Budapest

A nap grafikonja: lassuló GDP-növekedés az egész régióban

Pénzcentrum
2005. május 19. 08:41

A kelet-közép-európai régió négy legnagyobb gazdaságában a korábban gondoltnál nagyobb mértékű a növekedési ütem lassulása. A növekedési ütem lassulása egyrészt külső konjunkturális, másrészt belső tényezőkkel magyarázható.

A magyar GDP az első negyedévben a korábbi elemzői konszenzusban megjelölt 3.5%-kal szemben a kedden napvilágot látott gyorsbecslés szerint 3%-kal bővült, tavaly a negyedik negyedévben még 3.8%-os volt a növekedés. Saját múlt heti felmérésünk eredménye szerint idén átlagosa 3.5%-kal növekedhet a magyar gazdaság a tavalyi 4% után.

A szlovák bővülés 5%-ot tett ki a január márciusi időszakban a várt 5.3%-kal. A lassulás itt 0.8%-pontot tett ki a tavalyi negyedik negyedéves GDP-hez képest. Tavaly az év egészében 5.5%-os GDP-növekedést regisztrált a szlovák intézmény.

A lengyel GDP-növekedés tavaly október-december között éves összehasonlításban 3.9%-ot tett ki, míg a Pénzügyminisztérium legfrissebb elemzésében 2.5%-os idei első negyedéves növekedési adattal számolt. Ez igencsak szembetűnő lassulás. Tavaly átlagosan 5.4%-os volt a lengyel növekedés.

A cseh idei első negyedéves GDP-adatot még nem közölte a statisztikai hivatal, de a tavalyi negyedik negyedéves 4.3%-os növekedéstől várhatóan elmarad az első negyedéves teljesítmény. A cseh jegybank idén az év egészében 4% körüli bővüléssel számol.

Érdemes megjegyezni, hogy bizonyos bázishatások mindenképpen közre játszanak a növekedés lassulásában (kevesebb munkanap az idei első negyedévben, mint tavaly, szökőnap-hatás), ugyanakkor ennél bizonyára nagyobb hatást gyakorol az, hogy az euró-zóna gazdasága érdemben lassult, és a lakossági fogyasztás is visszafogottabb. Ez utóbbiak együttesen az ipari termelés-bővülés számottevő lassulását eredményezték.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2005.02.15 13:55
A nap grafikonja: Korrekció a régiós ipari termelésben decemberben - Mi állhat a háttérben?

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?