22 °C Budapest

A nap grafikonja: lassuló GDP-növekedés az egész régióban

Pénzcentrum
2005. május 19. 08:41

A kelet-közép-európai régió négy legnagyobb gazdaságában a korábban gondoltnál nagyobb mértékű a növekedési ütem lassulása. A növekedési ütem lassulása egyrészt külső konjunkturális, másrészt belső tényezőkkel magyarázható.

A magyar GDP az első negyedévben a korábbi elemzői konszenzusban megjelölt 3.5%-kal szemben a kedden napvilágot látott gyorsbecslés szerint 3%-kal bővült, tavaly a negyedik negyedévben még 3.8%-os volt a növekedés. Saját múlt heti felmérésünk eredménye szerint idén átlagosa 3.5%-kal növekedhet a magyar gazdaság a tavalyi 4% után.

A szlovák bővülés 5%-ot tett ki a január márciusi időszakban a várt 5.3%-kal. A lassulás itt 0.8%-pontot tett ki a tavalyi negyedik negyedéves GDP-hez képest. Tavaly az év egészében 5.5%-os GDP-növekedést regisztrált a szlovák intézmény.

A lengyel GDP-növekedés tavaly október-december között éves összehasonlításban 3.9%-ot tett ki, míg a Pénzügyminisztérium legfrissebb elemzésében 2.5%-os idei első negyedéves növekedési adattal számolt. Ez igencsak szembetűnő lassulás. Tavaly átlagosan 5.4%-os volt a lengyel növekedés.

A cseh idei első negyedéves GDP-adatot még nem közölte a statisztikai hivatal, de a tavalyi negyedik negyedéves 4.3%-os növekedéstől várhatóan elmarad az első negyedéves teljesítmény. A cseh jegybank idén az év egészében 4% körüli bővüléssel számol.

Érdemes megjegyezni, hogy bizonyos bázishatások mindenképpen közre játszanak a növekedés lassulásában (kevesebb munkanap az idei első negyedévben, mint tavaly, szökőnap-hatás), ugyanakkor ennél bizonyára nagyobb hatást gyakorol az, hogy az euró-zóna gazdasága érdemben lassult, és a lakossági fogyasztás is visszafogottabb. Ez utóbbiak együttesen az ipari termelés-bővülés számottevő lassulását eredményezték.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2005.02.15 13:55
A nap grafikonja: Korrekció a régiós ipari termelésben decemberben - Mi állhat a háttérben?

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?