18%-kal több külföldi turista az első negyedévben

Pénzcentrum
2005. május 12. 09:08

A kereskedelmi szálláshelyekre érkező külföldi vendégek száma jelentősen, a belföldi vendégek száma kisebb mértékben emelkedett az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2005 első negyedévében a kereskedelmi szálláshelyekre 493 ezer külföldi vendég érkezett, akik 1.4 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldivendég-forgalom nagymértékben fellendült, a vendégek száma 18, az éjszakák száma 14%-kal nőtt. Az Európai Unió országaiból érkezett a külföldi vendégek 70%-a, akik több mint egy millió éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken.

A külföldivendég-forgalom - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján - jelentősen bővült a Közép-Dunántúl és a Közép-Magyarország tervezési-statisztikai régiókban, míg a Nyugat-Dunántúl, az Észak-Alföld és az Észak-Magyarország régiókat csökkenés jellemezte. Az üdülőházak kivételével a szállástípusok mindegyikében több éjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok, mint az előző év azonos időszakában. A szállodák forgalma az átlagos kereskedelmi szálláshelyi értékhez hasonlóan emelkedett. A gyógy- és wellness-szállodák 9-19%-kal több külföldi vendégéjszakát regisztráltak, mint 2004 január-márciusában. A többi szállástípus közül a panziókat és az ifjúsági szállókat erőteljes, a turistaszállókat és a kempingeket kisebb mértékű fellendülés jellemezte a vendégéjszakák száma alapján.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 561 ezer belföldi vendéget fogadtak, akik közel 1.3 millió vendégéjszakát töltöttek el ott. A vendégek száma 9, a vendégéjszakák száma 7%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben emelkedett az átlagosnál, 14%-os volt a vendégek, illetve 10%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A többi szállástípus belföldivendég-forgalmát eltérő tendenciák jellemezték. Az ifjúsági és turistaszállók 6-19%-kal kevesebb eltöltött éjszakát jelentettek, a panziók, az üdülőházak és a kempingek a belföldi forgalom bővüléséről számoltak be. A tervezési-statisztikai régiókban - Észak- és Dél-Alföld kivételével - a vendéglátogatottság 5-14%-os növekedése figyelhető meg.

A szállodák átlagosan 36%-os szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 35% volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen több mint 35 milliárd forint bevételt realizáltak a vizsgált időszakban, ami folyó áron 17%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szállásdíjbe-vétel 16, a szálláshelyi vendéglátás 6, az egyéb szolgáltatások bevétele 34%-kal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág (H) együttes fogyasztóiár-indexe január-márciusban 7%-os növekedést jelzett.

A vizsgált hónapokban 7.1 millió külföldi határátlépését jelentette a Határőrség. A magyar állampolgárokközel 3.8 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 21%-kal haladta meg az előző évit. A Ferihegyi repülőtér külföldiutas-forgalma 37, magyar forgalma 25%-kal nőtt viszonyítva az előző év január-március időszakához.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 16:07