21 °C Budapest

18%-kal több külföldi turista az első negyedévben

Pénzcentrum
2005. május 12. 09:08

A kereskedelmi szálláshelyekre érkező külföldi vendégek száma jelentősen, a belföldi vendégek száma kisebb mértékben emelkedett az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

2005 első negyedévében a kereskedelmi szálláshelyekre 493 ezer külföldi vendég érkezett, akik 1.4 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldivendég-forgalom nagymértékben fellendült, a vendégek száma 18, az éjszakák száma 14%-kal nőtt. Az Európai Unió országaiból érkezett a külföldi vendégek 70%-a, akik több mint egy millió éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken.

A külföldivendég-forgalom - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján - jelentősen bővült a Közép-Dunántúl és a Közép-Magyarország tervezési-statisztikai régiókban, míg a Nyugat-Dunántúl, az Észak-Alföld és az Észak-Magyarország régiókat csökkenés jellemezte. Az üdülőházak kivételével a szállástípusok mindegyikében több éjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok, mint az előző év azonos időszakában. A szállodák forgalma az átlagos kereskedelmi szálláshelyi értékhez hasonlóan emelkedett. A gyógy- és wellness-szállodák 9-19%-kal több külföldi vendégéjszakát regisztráltak, mint 2004 január-márciusában. A többi szállástípus közül a panziókat és az ifjúsági szállókat erőteljes, a turistaszállókat és a kempingeket kisebb mértékű fellendülés jellemezte a vendégéjszakák száma alapján.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 561 ezer belföldi vendéget fogadtak, akik közel 1.3 millió vendégéjszakát töltöttek el ott. A vendégek száma 9, a vendégéjszakák száma 7%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben emelkedett az átlagosnál, 14%-os volt a vendégek, illetve 10%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A többi szállástípus belföldivendég-forgalmát eltérő tendenciák jellemezték. Az ifjúsági és turistaszállók 6-19%-kal kevesebb eltöltött éjszakát jelentettek, a panziók, az üdülőházak és a kempingek a belföldi forgalom bővüléséről számoltak be. A tervezési-statisztikai régiókban - Észak- és Dél-Alföld kivételével - a vendéglátogatottság 5-14%-os növekedése figyelhető meg.

A szállodák átlagosan 36%-os szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 35% volt.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kereskedelmi szálláshelyek összesen több mint 35 milliárd forint bevételt realizáltak a vizsgált időszakban, ami folyó áron 17%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szállásdíjbe-vétel 16, a szálláshelyi vendéglátás 6, az egyéb szolgáltatások bevétele 34%-kal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág (H) együttes fogyasztóiár-indexe január-márciusban 7%-os növekedést jelzett.

A vizsgált hónapokban 7.1 millió külföldi határátlépését jelentette a Határőrség. A magyar állampolgárokközel 3.8 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 21%-kal haladta meg az előző évit. A Ferihegyi repülőtér külföldiutas-forgalma 37, magyar forgalma 25%-kal nőtt viszonyítva az előző év január-március időszakához.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?