18%-kal több külföldi turista az első negyedévben

Pénzcentrum
2005. május 12. 09:08

A kereskedelmi szálláshelyekre érkező külföldi vendégek száma jelentősen, a belföldi vendégek száma kisebb mértékben emelkedett az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

2005 első negyedévében a kereskedelmi szálláshelyekre 493 ezer külföldi vendég érkezett, akik 1.4 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldivendég-forgalom nagymértékben fellendült, a vendégek száma 18, az éjszakák száma 14%-kal nőtt. Az Európai Unió országaiból érkezett a külföldi vendégek 70%-a, akik több mint egy millió éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken.

A külföldivendég-forgalom - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján - jelentősen bővült a Közép-Dunántúl és a Közép-Magyarország tervezési-statisztikai régiókban, míg a Nyugat-Dunántúl, az Észak-Alföld és az Észak-Magyarország régiókat csökkenés jellemezte. Az üdülőházak kivételével a szállástípusok mindegyikében több éjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok, mint az előző év azonos időszakában. A szállodák forgalma az átlagos kereskedelmi szálláshelyi értékhez hasonlóan emelkedett. A gyógy- és wellness-szállodák 9-19%-kal több külföldi vendégéjszakát regisztráltak, mint 2004 január-márciusában. A többi szállástípus közül a panziókat és az ifjúsági szállókat erőteljes, a turistaszállókat és a kempingeket kisebb mértékű fellendülés jellemezte a vendégéjszakák száma alapján.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 561 ezer belföldi vendéget fogadtak, akik közel 1.3 millió vendégéjszakát töltöttek el ott. A vendégek száma 9, a vendégéjszakák száma 7%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben emelkedett az átlagosnál, 14%-os volt a vendégek, illetve 10%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A többi szállástípus belföldivendég-forgalmát eltérő tendenciák jellemezték. Az ifjúsági és turistaszállók 6-19%-kal kevesebb eltöltött éjszakát jelentettek, a panziók, az üdülőházak és a kempingek a belföldi forgalom bővüléséről számoltak be. A tervezési-statisztikai régiókban - Észak- és Dél-Alföld kivételével - a vendéglátogatottság 5-14%-os növekedése figyelhető meg.

A szállodák átlagosan 36%-os szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 35% volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kereskedelmi szálláshelyek összesen több mint 35 milliárd forint bevételt realizáltak a vizsgált időszakban, ami folyó áron 17%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szállásdíjbe-vétel 16, a szálláshelyi vendéglátás 6, az egyéb szolgáltatások bevétele 34%-kal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág (H) együttes fogyasztóiár-indexe január-márciusban 7%-os növekedést jelzett.

A vizsgált hónapokban 7.1 millió külföldi határátlépését jelentette a Határőrség. A magyar állampolgárokközel 3.8 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 21%-kal haladta meg az előző évit. A Ferihegyi repülőtér külföldiutas-forgalma 37, magyar forgalma 25%-kal nőtt viszonyítva az előző év január-március időszakához.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem