37 °C Budapest

Több pénz az ingatlan- mint részvényalapokban

Pénzcentrum
2005. május 11. 16:04

Áprilisban az elmúlt hónapokban tapasztalható gyors növekedés némileg lassult, de így is 4.6 %-kal nőtt a befektetési alapok összvagyona. A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona április végén meghaladta az 1,424 milliárd forintot. A 62 milliárd forintos havi növekedésben a márciusinál hangsúlyosabb volt az alapok hozamnövekedése (a növekmény 30 %-a), de meghatározó volt az alapokba áramló több mint 42.5 milliárd forintnyi új befektetés.

Az összes vagyon mintegy 11 %-a van 17 ingatlanalapban. Az ingatlanalapok áprilisban 18.3 %-kal, közel 25 milliárd forinttal bővültek, és ezzel megelőzték a részvényalapokat. Az ingatlanalapokban kezelt vagyon meghaladta a 160 milliárd forintot. Az alapok a hónap során átlagosan 0.5 % körüli hozamot hoztak.

Még az ingatlanalapoknál is gyorsabban nőttek a garantált alapok - április folyamán öt új garantált alap is indult, az így 25-re gyarapodott alapok összvagyona pedig 31 %-kal, 15 milliárd forinttal nőtt a hónap során. Ez a gyarapodás az öt új alap tőkevonzásának eredménye.

Áprilisban ismét visszafordult az a fél éve tartó, a kötvényalapok vagyonának folyamatosan növekedését mutató trend, mely a 2003-as nagy visszaesés óta tartott. Áprilisban 0.5 %-kal csökkent a kötvényalapokban kezelt vagyon, mivel közel 5 milliárd forint tőkekivonás történt a kötvényalapokból. A tőkekivonás nagyobb részben az új BAMOSZ kategorizálás szerinti hosszú kötvényalapokat érintette, a nagyobb csoportot jelentő rövid kötvény alapok (az 532 milliárdnyi vagyon 84 %-a) esetében a vagyon csekély mértékben nőtt (0.1 %-kal, szemben a hosszú kötvény alapok 3.9 %-os csökkenésével).

A pénzpiaci alapok idei gyors növekedése is lassult áprilisban, összvagyonuk több mint 23 milliárd forinttal, 4.8 %-kal nőtt. A 23 pénzpiaci alapban összesen 499 milliárd forintot kezelnek - elsősorban hagyományos pénzpiaci alapokban, de áprilisban gyorsabban nőttek a likviditási alapok, melyekben közel 124 milliárd forint volt a hónap végén.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A részvényalapok áprilisban ismét nőni tudtak, 1 %-kal. Ez az 1 milliárd forintnyi vagyonnövekmény az új befektetők hatása, mivel az alapok követték a részvényindexek havi csökkenését, és összességében több mint 1 milliárd forintnyi hozamveszteséget szenvedtek el. A hazai részvény alapok átlagosan 1 % körüli hozamveszteséget értek el áprilisban, de elmúlt egy éves teljesítményük még így is 30 % feletti.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?