Több pénz az ingatlan- mint részvényalapokban

Pénzcentrum
2005. május 11. 16:04

Áprilisban az elmúlt hónapokban tapasztalható gyors növekedés némileg lassult, de így is 4.6 %-kal nőtt a befektetési alapok összvagyona. A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona április végén meghaladta az 1,424 milliárd forintot. A 62 milliárd forintos havi növekedésben a márciusinál hangsúlyosabb volt az alapok hozamnövekedése (a növekmény 30 %-a), de meghatározó volt az alapokba áramló több mint 42.5 milliárd forintnyi új befektetés.

Az összes vagyon mintegy 11 %-a van 17 ingatlanalapban. Az ingatlanalapok áprilisban 18.3 %-kal, közel 25 milliárd forinttal bővültek, és ezzel megelőzték a részvényalapokat. Az ingatlanalapokban kezelt vagyon meghaladta a 160 milliárd forintot. Az alapok a hónap során átlagosan 0.5 % körüli hozamot hoztak.

Még az ingatlanalapoknál is gyorsabban nőttek a garantált alapok - április folyamán öt új garantált alap is indult, az így 25-re gyarapodott alapok összvagyona pedig 31 %-kal, 15 milliárd forinttal nőtt a hónap során. Ez a gyarapodás az öt új alap tőkevonzásának eredménye.

Áprilisban ismét visszafordult az a fél éve tartó, a kötvényalapok vagyonának folyamatosan növekedését mutató trend, mely a 2003-as nagy visszaesés óta tartott. Áprilisban 0.5 %-kal csökkent a kötvényalapokban kezelt vagyon, mivel közel 5 milliárd forint tőkekivonás történt a kötvényalapokból. A tőkekivonás nagyobb részben az új BAMOSZ kategorizálás szerinti hosszú kötvényalapokat érintette, a nagyobb csoportot jelentő rövid kötvény alapok (az 532 milliárdnyi vagyon 84 %-a) esetében a vagyon csekély mértékben nőtt (0.1 %-kal, szemben a hosszú kötvény alapok 3.9 %-os csökkenésével).

A pénzpiaci alapok idei gyors növekedése is lassult áprilisban, összvagyonuk több mint 23 milliárd forinttal, 4.8 %-kal nőtt. A 23 pénzpiaci alapban összesen 499 milliárd forintot kezelnek - elsősorban hagyományos pénzpiaci alapokban, de áprilisban gyorsabban nőttek a likviditási alapok, melyekben közel 124 milliárd forint volt a hónap végén.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A részvényalapok áprilisban ismét nőni tudtak, 1 %-kal. Ez az 1 milliárd forintnyi vagyonnövekmény az új befektetők hatása, mivel az alapok követték a részvényindexek havi csökkenését, és összességében több mint 1 milliárd forintnyi hozamveszteséget szenvedtek el. A hazai részvény alapok átlagosan 1 % körüli hozamveszteséget értek el áprilisban, de elmúlt egy éves teljesítményük még így is 30 % feletti.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
hrdoktor  |  2024.07.04 07:30
Sokan szeretik, de vannak, akik csak nehezen viselik el: a klíma használata évtizedek óta heves vitá...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm