7 °C Budapest

Draskovics búcsúja: a vártnál kedvezőbb lehet az áprilisi deficitadat és az áfabevétel

Pénzcentrum
2005. május 6. 09:07

Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter a Magyar Hírlapnak adott búcsúinterjújában arra utalt, hogy az áprilisi kincstári folyamatok jobbak lettek a tárca várakozásainál, és az igaz az áfabevételekre is. A Pénzügyminisztérium korábban közzétett prognózisai szerint az év negyedik hónapjában 244.5 milliárd forint lehet a deficit, és 51 milliárd forintot érhet el a nettó áfabevétel. A tényadatokat ma 17 órakor teszi közzé a tárca.

A tárca várakozásai szerint az idei első négy hónap kumulált államháztartási hiánya 729.2 milliárd forint, ami a teljes évi hiány-előirányzatnak (1,023.4 mrd Ft) 71.2%-át tenné ki. Az áfasoron a nettó 51 milliárdos bevételt (mely érdemben kisebb az előző hónapok adatánál) azzal indokolta a minisztérium, hogy áprilisban végleg rendezni kívánta a tavalyi importáfa-befizetésekhez kapcsolódó visszautalási kötelezettségét - ennek nagyságrendje mintegy 160-18 milliárd forint lehetett (kiutalás).

A tárca a márciusi adatok ismertetésekor külön kihangsúlyozta, hogy az időarányost jóval meghaladó hiányteljesítettségért elsősorban az év eleji nagyobb kifizetések tehetők felelőssé (illetve bizonyos bevételi tételek is lemaradtak a várakozásoktól). Amennyiben ezen nagyobb egyszeri kifizetések torzító hatását kiszűrjük (csak az időarányos kiadást vesszük figyelembe), akkor a hiányteljesítettség 47% közelében áll négy hónap elteltével. Ez a tárca megítélése szerint nem hordoz magában különösebb kockázatokat, tartható az idei évi hiányelőirányzat. Ezt maga Veres János is megerősítette pénzügyminiszterré való jelölésekor, illetve kinevezésekor az első nyilatkozataiban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem