Kiválasztották az első 25 uniós pénzből támogatható nagyprojektet

Pénzcentrum
2005. április 25. 08:42

Kiválasztotta a 2007-2013-as időszakban uniós forrásból megvalósítandó első nagyberuházásokat a kormány fejlesztéspolitikai kabinetje. E szerint 2007 elején 19 környezetvédelmi és hat közlekedési projekt műszaki kivitelezése indul meg, amelyek azonnal megkezdődő előkészítésére egyúttal 12.5 milliárd forintot el is különített a kormány - írja a Világgazdaság.

Amint azt már korábban megírtuk, a kormány célja az, hogy az uniós pénzcsapok megnyílását követően a lehető leggyorsabban induljanak el a most kijelölt beruházások, illetve finanszírozásuk. A kiválasztásnál "biztosra mentek" az illetékesek: azokra a tervekre összpontosítottak, amelyek minden további nélkül támogathatók közösségi forrásból, és olyan előrehaladott állapotban vannak, hogy 2007-től nyomban elindítható a megvalósításuk.

2005.03.25 12:25
2007-től jönnek a nagyberuházások - mire kérjük a pénzt az EU-tól?

További közlekedési beruházások előkészítéséről egy hónapon belül döntés várható a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, amelyekre újabb 2.5 milliárdot különítettek el. Ezekkel együtt a nagyprojektek előkészítésére fordítandó összeg 7.5-7.5 milliárdos arányban oszlik majd meg a közlekedési és a környezetvédelmi beruházások között.

A fejlesztéspolitikai kabinet további kétmilliárd forintot különített el budapesti közlekedési, tömegközlekedési és környezetvédelmi nagyberuházások előkészítésére, valamint további tízmilliárd forintot költ el a kormány a 2007-ben induló második Nemzeti fejlesztési terv kulcsjelentőségű (de nem feltétlenül az időszak legelején indítandó) ágazati és területi programjainak előkészítésére. Ez tehát azt jelenti, hogy az összesen 27 milliárd forintot kitevő előkészítést a 2005-2006-os költségvetésnek kell állnia.

A szakmai zsűri által felügyelt projektkiválasztás több lépcsőben zajlott és olyan szakmai szempontokon alapultak, mint pl. az előkészítettség, a fejlesztéspolitikai és regionális célokkal való harmonizálás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 25 nagyprojekt között a környezetvédelmi beruházásoknál található pl. a dél-alföldi ivóvízminőség-javítás, a Tisza hullámtér projekt (Vásárhelyi terv), a Duna project (töltések és mellékágak megerősítése), a Ráckevei Duna-ág vízgazdálkodásának (vízminőségének javítása).

A közlekedéssel összefüggő nagyberuházások között megtalálható pl. az M3 gyorsforgalmi út Nyíregyháza - Vásárosnamény szakasz megépítése, Budapesti elővárosi vasúthálózatának fejlesztése, illetve a Budapest-Székesfehérvár-Boba vasútvonal rekonstrukciója is.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem