8 °C Budapest

Kiválasztották az első 25 uniós pénzből támogatható nagyprojektet

Pénzcentrum
2005. április 25. 08:42

Kiválasztotta a 2007-2013-as időszakban uniós forrásból megvalósítandó első nagyberuházásokat a kormány fejlesztéspolitikai kabinetje. E szerint 2007 elején 19 környezetvédelmi és hat közlekedési projekt műszaki kivitelezése indul meg, amelyek azonnal megkezdődő előkészítésére egyúttal 12.5 milliárd forintot el is különített a kormány - írja a Világgazdaság.

Amint azt már korábban megírtuk, a kormány célja az, hogy az uniós pénzcsapok megnyílását követően a lehető leggyorsabban induljanak el a most kijelölt beruházások, illetve finanszírozásuk. A kiválasztásnál "biztosra mentek" az illetékesek: azokra a tervekre összpontosítottak, amelyek minden további nélkül támogathatók közösségi forrásból, és olyan előrehaladott állapotban vannak, hogy 2007-től nyomban elindítható a megvalósításuk.

2005.03.25 12:25
2007-től jönnek a nagyberuházások - mire kérjük a pénzt az EU-tól?

További közlekedési beruházások előkészítéséről egy hónapon belül döntés várható a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, amelyekre újabb 2.5 milliárdot különítettek el. Ezekkel együtt a nagyprojektek előkészítésére fordítandó összeg 7.5-7.5 milliárdos arányban oszlik majd meg a közlekedési és a környezetvédelmi beruházások között.

A fejlesztéspolitikai kabinet további kétmilliárd forintot különített el budapesti közlekedési, tömegközlekedési és környezetvédelmi nagyberuházások előkészítésére, valamint további tízmilliárd forintot költ el a kormány a 2007-ben induló második Nemzeti fejlesztési terv kulcsjelentőségű (de nem feltétlenül az időszak legelején indítandó) ágazati és területi programjainak előkészítésére. Ez tehát azt jelenti, hogy az összesen 27 milliárd forintot kitevő előkészítést a 2005-2006-os költségvetésnek kell állnia.

A szakmai zsűri által felügyelt projektkiválasztás több lépcsőben zajlott és olyan szakmai szempontokon alapultak, mint pl. az előkészítettség, a fejlesztéspolitikai és regionális célokkal való harmonizálás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 25 nagyprojekt között a környezetvédelmi beruházásoknál található pl. a dél-alföldi ivóvízminőség-javítás, a Tisza hullámtér projekt (Vásárhelyi terv), a Duna project (töltések és mellékágak megerősítése), a Ráckevei Duna-ág vízgazdálkodásának (vízminőségének javítása).

A közlekedéssel összefüggő nagyberuházások között megtalálható pl. az M3 gyorsforgalmi út Nyíregyháza - Vásárosnamény szakasz megépítése, Budapesti elővárosi vasúthálózatának fejlesztése, illetve a Budapest-Székesfehérvár-Boba vasútvonal rekonstrukciója is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem