24 °C Budapest

Kiválasztották az első 25 uniós pénzből támogatható nagyprojektet

Pénzcentrum
2005. április 25. 08:42

Kiválasztotta a 2007-2013-as időszakban uniós forrásból megvalósítandó első nagyberuházásokat a kormány fejlesztéspolitikai kabinetje. E szerint 2007 elején 19 környezetvédelmi és hat közlekedési projekt műszaki kivitelezése indul meg, amelyek azonnal megkezdődő előkészítésére egyúttal 12.5 milliárd forintot el is különített a kormány - írja a Világgazdaság.

Amint azt már korábban megírtuk, a kormány célja az, hogy az uniós pénzcsapok megnyílását követően a lehető leggyorsabban induljanak el a most kijelölt beruházások, illetve finanszírozásuk. A kiválasztásnál "biztosra mentek" az illetékesek: azokra a tervekre összpontosítottak, amelyek minden további nélkül támogathatók közösségi forrásból, és olyan előrehaladott állapotban vannak, hogy 2007-től nyomban elindítható a megvalósításuk.

2005.03.25 12:25
2007-től jönnek a nagyberuházások - mire kérjük a pénzt az EU-tól?

További közlekedési beruházások előkészítéséről egy hónapon belül döntés várható a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, amelyekre újabb 2.5 milliárdot különítettek el. Ezekkel együtt a nagyprojektek előkészítésére fordítandó összeg 7.5-7.5 milliárdos arányban oszlik majd meg a közlekedési és a környezetvédelmi beruházások között.

A fejlesztéspolitikai kabinet további kétmilliárd forintot különített el budapesti közlekedési, tömegközlekedési és környezetvédelmi nagyberuházások előkészítésére, valamint további tízmilliárd forintot költ el a kormány a 2007-ben induló második Nemzeti fejlesztési terv kulcsjelentőségű (de nem feltétlenül az időszak legelején indítandó) ágazati és területi programjainak előkészítésére. Ez tehát azt jelenti, hogy az összesen 27 milliárd forintot kitevő előkészítést a 2005-2006-os költségvetésnek kell állnia.

A szakmai zsűri által felügyelt projektkiválasztás több lépcsőben zajlott és olyan szakmai szempontokon alapultak, mint pl. az előkészítettség, a fejlesztéspolitikai és regionális célokkal való harmonizálás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 25 nagyprojekt között a környezetvédelmi beruházásoknál található pl. a dél-alföldi ivóvízminőség-javítás, a Tisza hullámtér projekt (Vásárhelyi terv), a Duna project (töltések és mellékágak megerősítése), a Ráckevei Duna-ág vízgazdálkodásának (vízminőségének javítása).

A közlekedéssel összefüggő nagyberuházások között megtalálható pl. az M3 gyorsforgalmi út Nyíregyháza - Vásárosnamény szakasz megépítése, Budapesti elővárosi vasúthálózatának fejlesztése, illetve a Budapest-Székesfehérvár-Boba vasútvonal rekonstrukciója is.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM