35 °C Budapest

Kiválasztották az első 25 uniós pénzből támogatható nagyprojektet

Pénzcentrum
2005. április 25. 08:42

Kiválasztotta a 2007-2013-as időszakban uniós forrásból megvalósítandó első nagyberuházásokat a kormány fejlesztéspolitikai kabinetje. E szerint 2007 elején 19 környezetvédelmi és hat közlekedési projekt műszaki kivitelezése indul meg, amelyek azonnal megkezdődő előkészítésére egyúttal 12.5 milliárd forintot el is különített a kormány - írja a Világgazdaság.

Amint azt már korábban megírtuk, a kormány célja az, hogy az uniós pénzcsapok megnyílását követően a lehető leggyorsabban induljanak el a most kijelölt beruházások, illetve finanszírozásuk. A kiválasztásnál "biztosra mentek" az illetékesek: azokra a tervekre összpontosítottak, amelyek minden további nélkül támogathatók közösségi forrásból, és olyan előrehaladott állapotban vannak, hogy 2007-től nyomban elindítható a megvalósításuk.

2005.03.25 12:25
2007-től jönnek a nagyberuházások - mire kérjük a pénzt az EU-tól?

További közlekedési beruházások előkészítéséről egy hónapon belül döntés várható a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, amelyekre újabb 2.5 milliárdot különítettek el. Ezekkel együtt a nagyprojektek előkészítésére fordítandó összeg 7.5-7.5 milliárdos arányban oszlik majd meg a közlekedési és a környezetvédelmi beruházások között.

A fejlesztéspolitikai kabinet további kétmilliárd forintot különített el budapesti közlekedési, tömegközlekedési és környezetvédelmi nagyberuházások előkészítésére, valamint további tízmilliárd forintot költ el a kormány a 2007-ben induló második Nemzeti fejlesztési terv kulcsjelentőségű (de nem feltétlenül az időszak legelején indítandó) ágazati és területi programjainak előkészítésére. Ez tehát azt jelenti, hogy az összesen 27 milliárd forintot kitevő előkészítést a 2005-2006-os költségvetésnek kell állnia.

A szakmai zsűri által felügyelt projektkiválasztás több lépcsőben zajlott és olyan szakmai szempontokon alapultak, mint pl. az előkészítettség, a fejlesztéspolitikai és regionális célokkal való harmonizálás.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 25 nagyprojekt között a környezetvédelmi beruházásoknál található pl. a dél-alföldi ivóvízminőség-javítás, a Tisza hullámtér projekt (Vásárhelyi terv), a Duna project (töltések és mellékágak megerősítése), a Ráckevei Duna-ág vízgazdálkodásának (vízminőségének javítása).

A közlekedéssel összefüggő nagyberuházások között megtalálható pl. az M3 gyorsforgalmi út Nyíregyháza - Vásárosnamény szakasz megépítése, Budapesti elővárosi vasúthálózatának fejlesztése, illetve a Budapest-Székesfehérvár-Boba vasútvonal rekonstrukciója is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50