25 °C Budapest

Kiválasztották az első 25 uniós pénzből támogatható nagyprojektet

Pénzcentrum
2005. április 25. 08:42

Kiválasztotta a 2007-2013-as időszakban uniós forrásból megvalósítandó első nagyberuházásokat a kormány fejlesztéspolitikai kabinetje. E szerint 2007 elején 19 környezetvédelmi és hat közlekedési projekt műszaki kivitelezése indul meg, amelyek azonnal megkezdődő előkészítésére egyúttal 12.5 milliárd forintot el is különített a kormány - írja a Világgazdaság.

Amint azt már korábban megírtuk, a kormány célja az, hogy az uniós pénzcsapok megnyílását követően a lehető leggyorsabban induljanak el a most kijelölt beruházások, illetve finanszírozásuk. A kiválasztásnál "biztosra mentek" az illetékesek: azokra a tervekre összpontosítottak, amelyek minden további nélkül támogathatók közösségi forrásból, és olyan előrehaladott állapotban vannak, hogy 2007-től nyomban elindítható a megvalósításuk.

2005.03.25 12:25
2007-től jönnek a nagyberuházások - mire kérjük a pénzt az EU-tól?

További közlekedési beruházások előkészítéséről egy hónapon belül döntés várható a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, amelyekre újabb 2.5 milliárdot különítettek el. Ezekkel együtt a nagyprojektek előkészítésére fordítandó összeg 7.5-7.5 milliárdos arányban oszlik majd meg a közlekedési és a környezetvédelmi beruházások között.

A fejlesztéspolitikai kabinet további kétmilliárd forintot különített el budapesti közlekedési, tömegközlekedési és környezetvédelmi nagyberuházások előkészítésére, valamint további tízmilliárd forintot költ el a kormány a 2007-ben induló második Nemzeti fejlesztési terv kulcsjelentőségű (de nem feltétlenül az időszak legelején indítandó) ágazati és területi programjainak előkészítésére. Ez tehát azt jelenti, hogy az összesen 27 milliárd forintot kitevő előkészítést a 2005-2006-os költségvetésnek kell állnia.

A szakmai zsűri által felügyelt projektkiválasztás több lépcsőben zajlott és olyan szakmai szempontokon alapultak, mint pl. az előkészítettség, a fejlesztéspolitikai és regionális célokkal való harmonizálás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 25 nagyprojekt között a környezetvédelmi beruházásoknál található pl. a dél-alföldi ivóvízminőség-javítás, a Tisza hullámtér projekt (Vásárhelyi terv), a Duna project (töltések és mellékágak megerősítése), a Ráckevei Duna-ág vízgazdálkodásának (vízminőségének javítása).

A közlekedéssel összefüggő nagyberuházások között megtalálható pl. az M3 gyorsforgalmi út Nyíregyháza - Vásárosnamény szakasz megépítése, Budapesti elővárosi vasúthálózatának fejlesztése, illetve a Budapest-Székesfehérvár-Boba vasútvonal rekonstrukciója is.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 10:30