11 °C Budapest

Az új MT tagok megjelenése felszínre hozott új megközelítéseket is - Járai

Pénzcentrum
2005. április 21. 09:34

Jellemzően a kormányt illetve költségvetést érintő kritikát tartalmaz Járai Zsigmondnak, az MNB elnökénet interjúja a Heti Válasz legutóbbi számában. Járai szerint ha nem lesznek reformok és kiigazítás, akkor a román lejből hamarabb lehet euró, mint a forintból. Ami nálunk leginkább hiányzik, az a politikai elhatározottság. Az MNB elnöke szerint az erős fizetőeszköz segít alacsonyan tartani az inflációt, és kikényszerít olyan szerkezeti változásokat a gazdaságban, melyek a hosszú távú versenyképességet növelik.

Járai ismét hangot adott nemtetszésének a Monetáris Tanács kibővítésével kapcsolatban. Szerinte a létszám növelése alkotmányellenes, a magasabb létszámtól a hatékonyság nem fog javulni. A legutóbbi ülésről elmondta, hogy ott az új tagok részéről tisztán szakmai érvelés hallatszott, de elismerte, hogy megjelenésük felszínre hozott új megközelítéseket is.

Az MNB elnöke szerint továbbra is alapvető egy ország gazdasága számára az alacsony infláció, mely kiszámíthatóságot, tervezhetőséget jelent. A magasabb infláció előreláthatatlanná teszi a gazdasági döntéseket, visszafogja a beruházásokat. A gyengébb valuta nem ösztönzi a versenyképességet, az erős fizetőeszköz keményebb feltételek támasztásán keresztül a vállalatokat saját tartalékaik feltárására, költségeik csökkentésére ösztönzi - állítja Járai Zsigmond. Az erős forint mögött a jegybanknak nem húzódik meg politikai érdeke, nem akarja ezzel a kormányt megbuktatni - véli az elnök. Ha a kamatokat hirtelen levágnák és a forint jelentősebb gyengülést szenvedne el, az lenne igazán rossz a kormánynak. A jegybank nem kormány-, hanem inflációellenes tevékenységet folytat.

Járai szerint a versenyképességet a kormány oldaláról nem a valuta gyengítésével, hanem reformokkal kellene elérni. A kiadások mérséklésével párhuzamosan csökkenhetnének az adók, egészségügyi, oktatási reformra van szükség, támogatni kell a fejlesztéseket, bővíteni kell az infrastruktúrát.

Járai megerősítette azon feltételezését, miszerint megfelelő politikai szándék és fiskális reformok nélkül Romániában hamarabb lehet euró, mint hazánkban. Keleti szomszédunk 2007-ben lép be az Európai Unióba, a célkitűzések szerint pedig ezután 2-3 évvel már a GMU tagja is kíván lenni. A GMU-hoz később csatlakozott országok esetében (Spanyolország, Portugália, Görögország) elmondható volt, hogy 4-5 évvel a csatlakozás előtt nem mutattak jobb képet mint mi, viszont akkor kemény elhatározásra jutottak, és elkezdtek jó irányba menni. Nálunk még az elhatározás sem született meg.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm