1 °C Budapest

Az új MT tagok megjelenése felszínre hozott új megközelítéseket is - Járai

Pénzcentrum
2005. április 21. 09:34

Jellemzően a kormányt illetve költségvetést érintő kritikát tartalmaz Járai Zsigmondnak, az MNB elnökénet interjúja a Heti Válasz legutóbbi számában. Járai szerint ha nem lesznek reformok és kiigazítás, akkor a román lejből hamarabb lehet euró, mint a forintból. Ami nálunk leginkább hiányzik, az a politikai elhatározottság. Az MNB elnöke szerint az erős fizetőeszköz segít alacsonyan tartani az inflációt, és kikényszerít olyan szerkezeti változásokat a gazdaságban, melyek a hosszú távú versenyképességet növelik.

Járai ismét hangot adott nemtetszésének a Monetáris Tanács kibővítésével kapcsolatban. Szerinte a létszám növelése alkotmányellenes, a magasabb létszámtól a hatékonyság nem fog javulni. A legutóbbi ülésről elmondta, hogy ott az új tagok részéről tisztán szakmai érvelés hallatszott, de elismerte, hogy megjelenésük felszínre hozott új megközelítéseket is.

Az MNB elnöke szerint továbbra is alapvető egy ország gazdasága számára az alacsony infláció, mely kiszámíthatóságot, tervezhetőséget jelent. A magasabb infláció előreláthatatlanná teszi a gazdasági döntéseket, visszafogja a beruházásokat. A gyengébb valuta nem ösztönzi a versenyképességet, az erős fizetőeszköz keményebb feltételek támasztásán keresztül a vállalatokat saját tartalékaik feltárására, költségeik csökkentésére ösztönzi - állítja Járai Zsigmond. Az erős forint mögött a jegybanknak nem húzódik meg politikai érdeke, nem akarja ezzel a kormányt megbuktatni - véli az elnök. Ha a kamatokat hirtelen levágnák és a forint jelentősebb gyengülést szenvedne el, az lenne igazán rossz a kormánynak. A jegybank nem kormány-, hanem inflációellenes tevékenységet folytat.

Járai szerint a versenyképességet a kormány oldaláról nem a valuta gyengítésével, hanem reformokkal kellene elérni. A kiadások mérséklésével párhuzamosan csökkenhetnének az adók, egészségügyi, oktatási reformra van szükség, támogatni kell a fejlesztéseket, bővíteni kell az infrastruktúrát.

Járai megerősítette azon feltételezését, miszerint megfelelő politikai szándék és fiskális reformok nélkül Romániában hamarabb lehet euró, mint hazánkban. Keleti szomszédunk 2007-ben lép be az Európai Unióba, a célkitűzések szerint pedig ezután 2-3 évvel már a GMU tagja is kíván lenni. A GMU-hoz később csatlakozott országok esetében (Spanyolország, Portugália, Görögország) elmondható volt, hogy 4-5 évvel a csatlakozás előtt nem mutattak jobb képet mint mi, viszont akkor kemény elhatározásra jutottak, és elkezdtek jó irányba menni. Nálunk még az elhatározás sem született meg.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem