5 °C Budapest

91 mrd Ft az államháztartás márciusi hiánya, éves teljesítés: 47.4%!

Pénzcentrum
2005. április 6. 17:01

91 mrd Ft-ot tett ki az államháztartás márciusi hiánya a Pénzügyminisztérium adatai szerint. A korábbi prognózis szerint a deficit 81 mrd Ft lett volna, az eltérés nem jelentős. Oka a minisztériumi indoklás szerint a központi költségvetés vártnál kisebb többlete.

A központi költségvetés 5,. milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 1.6 milliárd forintos többlettel zártak. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak hiánya 98.5 milliárd forint volt.

A központi költségvetésben némileg a vártnál kevesebb lett márciusban a többlet. Ennek oka, hogy a költségvetési szférában a bérfizetéseket már márciusban el kellett indítani, csak így kaphatták meg az alkalmazottak április elsején. A normális bérfizetési napok ugyanis - április 2-a, 3-a - a hétvégére estek.

Az államháztartás ­helyi önkormányzatok nélküli hiánya márciusban a prognózisnak megfelelően a GDP 0.4 százalékát tette ki.

Az első negyedévben a nominális hiány 484.9 mrd Ft-ot tett ki, ami az egész éves előirányzat 47.4%-a. Tavaly ugyanekkor az egész évre tervezett hiány 33.9%-a halmozódott fel. 2005 első három hónapjában az egész éves bevételi prognózis 25.1%-a, a kiadások 27.3%-a teljesült. Az adatok erősítik a kételyeket, hogy az idei tervszámok (1026 mrd Ft-os deficit) tarthatóak lesznek-e.

Bevételek

A központi költségvetés első negyedévi bevételei 12.8 milliárd forinttal meghaladták a prognosztizáltat. A főbb adóbevételek közül a társasági adó, az egyszerűsített vállalkozói adóból származó befizetések és a személyi jövedelemadó bevételek a várakozásoknak megfelelően alakultak. Az általános forgalmi adóból származó befizetések magasabbak lettek.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjaihoz a vártnál némileg kevesebb járulék és egészségügyi hozzájárulás érkezett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Kiadások

A központi költségvetés első negyedévi kiadásai a várakozásoknál 23.5 milliárd forinttal lettek magasabbak, aminek fő oka, hogy áprilisban a fizetési napok a hétvégére estek, s ezért a bérkifizetéseket előfinanszírozni kellett.

Növelte a költségvetési kiadásokat a fejezeteknél az előző évi maradványok felhasználása is, intézményi beruházásoknál időarányosnál magasabb kifizetések történtek.

Az említett kiadási többletek nem növelik az éves összköltést, s így a hiányt sem, az éven belüli ütemezést érintik.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
perfekt  |  2023.11.22 15:25
A digitális korban a vizuális tartalom tervezése elengedhetetlen része a marketing és a kommunikáció...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem