21 °C Budapest

91 mrd Ft az államháztartás márciusi hiánya, éves teljesítés: 47.4%!

Pénzcentrum
2005. április 6. 17:01

91 mrd Ft-ot tett ki az államháztartás márciusi hiánya a Pénzügyminisztérium adatai szerint. A korábbi prognózis szerint a deficit 81 mrd Ft lett volna, az eltérés nem jelentős. Oka a minisztériumi indoklás szerint a központi költségvetés vártnál kisebb többlete.

A központi költségvetés 5,. milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 1.6 milliárd forintos többlettel zártak. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak hiánya 98.5 milliárd forint volt.

A központi költségvetésben némileg a vártnál kevesebb lett márciusban a többlet. Ennek oka, hogy a költségvetési szférában a bérfizetéseket már márciusban el kellett indítani, csak így kaphatták meg az alkalmazottak április elsején. A normális bérfizetési napok ugyanis - április 2-a, 3-a - a hétvégére estek.

Az államháztartás ­helyi önkormányzatok nélküli hiánya márciusban a prognózisnak megfelelően a GDP 0.4 százalékát tette ki.

Az első negyedévben a nominális hiány 484.9 mrd Ft-ot tett ki, ami az egész éves előirányzat 47.4%-a. Tavaly ugyanekkor az egész évre tervezett hiány 33.9%-a halmozódott fel. 2005 első három hónapjában az egész éves bevételi prognózis 25.1%-a, a kiadások 27.3%-a teljesült. Az adatok erősítik a kételyeket, hogy az idei tervszámok (1026 mrd Ft-os deficit) tarthatóak lesznek-e.

Bevételek

A központi költségvetés első negyedévi bevételei 12.8 milliárd forinttal meghaladták a prognosztizáltat. A főbb adóbevételek közül a társasági adó, az egyszerűsített vállalkozói adóból származó befizetések és a személyi jövedelemadó bevételek a várakozásoknak megfelelően alakultak. Az általános forgalmi adóból származó befizetések magasabbak lettek.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjaihoz a vártnál némileg kevesebb járulék és egészségügyi hozzájárulás érkezett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kiadások

A központi költségvetés első negyedévi kiadásai a várakozásoknál 23.5 milliárd forinttal lettek magasabbak, aminek fő oka, hogy áprilisban a fizetési napok a hétvégére estek, s ezért a bérkifizetéseket előfinanszírozni kellett.

Növelte a költségvetési kiadásokat a fejezeteknél az előző évi maradványok felhasználása is, intézményi beruházásoknál időarányosnál magasabb kifizetések történtek.

Az említett kiadási többletek nem növelik az éves összköltést, s így a hiányt sem, az éven belüli ütemezést érintik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?