0 °C Budapest

Milyen nagyságrendű módosítások történtek a folyó fizetési mérleg adataiban?

Pénzcentrum
2005. március 31. 09:57

A Magyar Nemzeti Bank ma tette közzé a tavalyi negyedik negyedéves folyó fizetési mérleg statisztikákat, a folyó mérleg hiánya az október-decemberi időszakban 1.71 milliárd eurót, míg az év összességében 7.12 milliárd eurót tett ki, ami a GDP 8.9%-ának felel meg. A szokásoknak megfelelően új adatok közzétételekor a korábbi negyedévek adatai is felülvizsgálatra kerülnek. A szolgáltatások és jövedelmek mérleg tételeket az új adatgyűjtési módszertan miatt egészen 2000-ig visszamenően felülvizsgálta az MNB, melyek az utalásoknak megfelelően nem módosították érdemben sem a szolgáltatások és jövedelmek egyenlegét, és ezen keresztül a folyó mérleg deficitjét sem. Érdemes azonban röviden áttekinteni a folyamatokat.

Az alábbi ábrán jól látható, hogy a folyó mérleg deficitje a mostani felülvizsgálatkor 2003. második negyedévétől kimutatható mértékű módosításokat hozott. A 2003-as felülvizsgált adatok jellemzően 50-100 millió euróval kisebbek lettek az eredetileg közölteknél. 2004-es első negyedévi deficit több mint 350 millió euróval kisebb lett az eredeti adatközlésnél, míg a második és harmadik negyedéves hiány 400, illetve 120 millió euróval meghaladja az eddig ismert számokat.


Az EU-csatlakozáskor vámraktárakban lévő áruk közösségi áruk elszámolásának kérdésére a mai adatközléssel pontot tett az MNB, az elszámolás döntő részben a 2004. második negyedévi deficitet érintette: mintegy 460 millió euróval nőtt a deficit, a harmadik negyedévben 240 millió euróval. 2000-2003 között az eddig ismert, és a most közzétett adatok teljes mértékben megegyeztek egymással.


Amint arra a Magyar Nemzeti Bank néhány hete egy sajtótájékoztató keretében külön felhívta a figyelmet, a KSH-val korábban elkezdett együttműködés eredményeként a mostani adatközléskor már új módszer szerint gyűjtött adatokat fog szerepeltetni a szolgáltatás és jövedelemmérlegekben.

2005.03.07 16:11
Módosul a fizetési mérleg-statisztika módszertana - mi a változás lényege?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2005.03.07 16:43
Módosulnak a 2000 óta publikált fizetési mérleg adatok - mekkora változás várható?

Amint látjuk, az új és a valós gazdasági folyamatokról jobb képet adó adatgyűjtési módszer 2003. II. negyedévétől észrevehető eltéréseket mutat. Az új módszer szerinti adatok rendre kisebb deficitet mutatnak ki, az eltérések nagyságrendje 50 és 400 millió euró közötti.

HR BLOGGER
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrbonbon  |  2023.12.05 00:01
HOT DESKING It is an office organization system that involves multiple workers using and sharing a...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
A Linkedin-re ezzel a commenttel postoltam (és mivel az is jó lett szerintem, idemásolom, hátha vala...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 5. kedd
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem