Év eleji áremelések az ipari termékeknél

Pénzcentrum
2005. március 31. 09:01

A KSH adatai szerint 3.1%-kal emelkedtek az ipari termelői árak januárban az előző év azonos időszakához képest. A tavalyi átlagos drágulás az ipari termékeknél 3.5% volt, januárban a ráta 3.8%-ot tett ki. Az ipari belföldi értékesítés árai februárban 1.1%-kal emelkedtek az előző hónaphoz viszonyítva és 10%-kal 2004 februárjával összehasonlítva. Az exportértékesítés havi termelői árai 0.9%-kal voltak alacsonyabbak a januárinál és 2%-kal az egy évvel korábbinál. Az erős forint hatását a termelők az adatok szerint nem igazán tudják érvényesíteni értékesítési áraikban.

A belföldi értékesítési árak februári, az előző hónaphoz viszonyított alakulását elsősorban a döntően hatósági ármegállapítás körébe tartozó energiaágazat áremelkedése (3.6%) határozta meg: a villamosenergia-elosztás, -kereskedelem áremelése (8.8%) február 1-jén lépett életbe; érvényesült a földgáz közüzemi díjainak január 15-i emelkedésének áthúzódó hatása (4%); a gőz-, melegvízellátás ágazatba tartozó szolgáltatók egy része csak februártól emelte árait (1.1%); valamint a víztermelés-, kezelés-, elosztás ágazatban is néhány szolgáltató februárra halasztotta az áremelést (0.8%).

Átlag feletti áremelkedést regisztrált a KSH a vegyi anyagok, termékek körében (1.9%) a festék, bevonóanyag gyártása (16%) és az ipari gáz gyártása (3.9%) ágazatokban mért áremelkedések következtében.

A kőolaj-feldolgozás értékesítési ára az elmúlt hónapok csökkenése, illetve stagnálása után kismértékben növekedett (1.3%).


A 12 hónappal korábbi árszinthez viszonyítva továbbra is a kőolaj-feldolgozás (28.6%), a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása (23.9%), a vegyi anyagok, termékek gyártása (12.4%), valamint az év eleji hatósági áremelkedések következtében a villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás (11.5%) árszintnövekedése a legmagasabb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A forintban mért exportértékesítési árak havi összehasonlításban 0.9%-kal, éves szinten 2%-kal csökkentek februárban, elsősorban a forintárfolyam mozgásának köszönhetően: az euróhoz mérten 1.1%-kal, a dollárhoz képest 0.3%-kal erősödött a hazai fizetőeszköz egy hónap alatt. 2004 februárjához viszonyítva ugyanez az euróhoz 7.3%, a dollárhoz viszonyítva 10% volt.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08