1 °C Budapest

Év eleji áremelések az ipari termékeknél

Pénzcentrum
2005. március 31. 09:01

A KSH adatai szerint 3.1%-kal emelkedtek az ipari termelői árak januárban az előző év azonos időszakához képest. A tavalyi átlagos drágulás az ipari termékeknél 3.5% volt, januárban a ráta 3.8%-ot tett ki. Az ipari belföldi értékesítés árai februárban 1.1%-kal emelkedtek az előző hónaphoz viszonyítva és 10%-kal 2004 februárjával összehasonlítva. Az exportértékesítés havi termelői árai 0.9%-kal voltak alacsonyabbak a januárinál és 2%-kal az egy évvel korábbinál. Az erős forint hatását a termelők az adatok szerint nem igazán tudják érvényesíteni értékesítési áraikban.

A belföldi értékesítési árak februári, az előző hónaphoz viszonyított alakulását elsősorban a döntően hatósági ármegállapítás körébe tartozó energiaágazat áremelkedése (3.6%) határozta meg: a villamosenergia-elosztás, -kereskedelem áremelése (8.8%) február 1-jén lépett életbe; érvényesült a földgáz közüzemi díjainak január 15-i emelkedésének áthúzódó hatása (4%); a gőz-, melegvízellátás ágazatba tartozó szolgáltatók egy része csak februártól emelte árait (1.1%); valamint a víztermelés-, kezelés-, elosztás ágazatban is néhány szolgáltató februárra halasztotta az áremelést (0.8%).

Átlag feletti áremelkedést regisztrált a KSH a vegyi anyagok, termékek körében (1.9%) a festék, bevonóanyag gyártása (16%) és az ipari gáz gyártása (3.9%) ágazatokban mért áremelkedések következtében.

A kőolaj-feldolgozás értékesítési ára az elmúlt hónapok csökkenése, illetve stagnálása után kismértékben növekedett (1.3%).


A 12 hónappal korábbi árszinthez viszonyítva továbbra is a kőolaj-feldolgozás (28.6%), a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása (23.9%), a vegyi anyagok, termékek gyártása (12.4%), valamint az év eleji hatósági áremelkedések következtében a villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás (11.5%) árszintnövekedése a legmagasabb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A forintban mért exportértékesítési árak havi összehasonlításban 0.9%-kal, éves szinten 2%-kal csökkentek februárban, elsősorban a forintárfolyam mozgásának köszönhetően: az euróhoz mérten 1.1%-kal, a dollárhoz képest 0.3%-kal erősödött a hazai fizetőeszköz egy hónap alatt. 2004 februárjához viszonyítva ugyanez az euróhoz 7.3%, a dollárhoz viszonyítva 10% volt.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.10 00:01
FLEXIDUS After the Great Resignation, a new term has entered the workplace lexicon, 'flexidus', ref...
perfekt  |  2023.12.08 14:05
A kormány új rendeletet adott ki a mérlegképes könyvelők, adótanácsadók és okleveles adószakértők ké...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem