Felügyeleti felszólítás az ING Alapkezelőnek

Pénzcentrum
2005. március 22. 09:00

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felszólította az ING Befektetési Alapkezelőt, hogy a továbbiakban maradéktalanul biztosítsa az alapkezelési tevékenységére vonatkozó jelenleg hatályos irányadó jogszabályok és engedélyek által elrendelt követelmények érvényesülését, különös tekintettel az általa kezelt portfoliók egymás közötti ügyletei során a piaci ár dokumentálására, a nettó eszközérték megállapítására, az adatvédelmi előírások érvényre juttatására, a rendszeres tájékoztatási kötelezettségnek való folyamatos megfelelésre, valamint a vagyonkezelési szerződésekben foglalt vagyonkezelési irányelvek betartására vonatkozólag.

A Felügyelet 2004. szeptember 9. és 22. napja között átfogó helyszíni ellenőrzést folytatott az Alapkezelő székhelyén abból a célból, hogy meggyőződjön az Alapkezelő tevékenysége gyakorlásának jogszerűségéről, valamint, hogy biztosítva lássa azt, hogy az Alapkezelő a működése során a részére kiadott engedélyekben előírt feltételeknek, továbbá az általa kezelt befektetési alapok kezelési szabályzataiban, valamint portfoliókezelési és pénztári vagyonkezelési szerződéseiben foglaltaknak megfelelően jár el.

Az ellenőrzés alá vont időszak 2003. március hó 31. napjától 2004. szeptember hó 22. napjáig terjedt.

A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy az Alapkezelő az általa kezelt alapok (ING Globális Részvény Befektetési Alap, ING Pénzpiaci Befektetési Alap, ING Kötvény Befektetési Alap, ING Indexkövető Részvény Befektetési Alap, továbbiakban: Alapok) egymás közötti ügyletei során alkalmazandó árfolyam-meghatározási módot nem definiálta az etárgyban releváns szabályzataiban, illetve a nevezett ügyletek során alkalmazott ár kiszámításának alapjául szolgáló adatok forrását nem rögzítette. Az Alapkezelő az ügyletkötés időpontjában érvényes OTC középárfolyamon (tőzsdén kívüli kereskedelemben kialakult átlagár) kötötte meg a kezelt portfóliók közötti ügyleteket, viszont szabályzataiban ezen árfolyam-meghatározási módot nem deklarálta.

A tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (a továbbiakban: Tpt.) 270/A. § (4) bekezdése az alapkezelő által kezelt alapok, portfóliók egymás közötti ügyleteire vonatkozóan előírja, hogy az ügylet kötésekor érvényben lévő piaci árat dokumentálni kell, amely kötelezettségnek a fentiekben kifejtettek értelmében az Alapkezelő nem tett eleget.

A vizsgált időszakra vonatkozóan a Felügyelet ellenőrizte az Alapkezelő által kezelt Alapok letétkezelésével megbízott ING Bank Magyarország Rt. nettó eszközértékének számítását. Ennek során megállapítást nyert, hogy a Letétkezelő nem a Forgalmazótól - a forgalmazói feladatokkal is megbízott ING Bank Magyarország Rt.-től - származó adatokat, hanem az Alapkezelő által közölt adatokat vette figyelembe a befektetési jegyek darabszámának rögzítésekor, így a nettó eszközérték meghatározásakor is. A nettó eszközérték kiszámításánál 2003. november 13-án az Alapkezelő az előző napon visszaváltott 5,087,937 db ING Globális Befektetési Alap befektetési jegyet hibásan, darabszám növekedésként rögzítette a rendszerében, és ezen hibás adatokat küldte meg a Letétkezelő részére. Mindennek következményeként az ING Globális Részvény Befektetési Alap esetében 2003. november 13. és december 31. közötti időszakra vonatkozóan tévesen került kiszámításra az összesített és az egy befektetési jegyre jutó nettó eszközérték.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felügyeleti jelentésben - a nettó eszközérték megállapításával kapcsolatban - foglaltakat sem a Letétkezelő, sem az Alapkezelő nem cáfolta.

Az ING Magánnyugdíjpénztár és az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár vagyonkezelési irányelvei 2004. június 3-án, illetve 30-án megváltoztak. A vagyonkezelési szerződés részét képező vagyonkezelési irányelvek megváltozása után azonban az Alapkezelő nem tudta a portfólió-átstrukturálást azonnal elvégezni. Így a magánnyugdíjpéntár portfóliója 2004. június 3-28. között, az önkéntes nyugdíjpénztáré 2004. június 30 - július 2. között nem felelt meg maradéktalanul a vagyonkezelési irányelveknek.

Az Alapkezelő által kötött vagyonkezelési szerződésekben a külföldi részvények arányát 6-9 %-ban maximalizálták oly módon, hogy amennyiben a külföldi részvénybefektetés befektetési jegyeken keresztül valósul meg, akkor a kibocsátási tájékoztatóban szereplő maximális részvénykitettséget kell figyelembe venni. A vagyonkezelő a korlátozást a Fehér Arany Nyugdíjpénztár, az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár és az ING Magánnyugdíjpénztár esetében sértette meg. Az ezzel kapcsolatos limitsértéseket az Alapkezelő limitmodulja jelezte, viszont korrekciós tranzakciókra nem került sor, ugyanis az Alapkezelő nem a kibocsátási tájékoztatóban megengedett maximális, hanem a tényleges részvénykitettséget tartotta irányadónak az ING Globális befektetési jegyek esetében.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
perfekt  |  2022.08.04 13:24
Az egyéni vállalkozó az adóév egészére átalányadózást választhat, ha az átalányadózás megkezdését kö...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
hrdoktor  |  2022.08.01 04:34
A „napcsókolta”, aranybarna bőrt sokan divatosnak, szépnek, az egészség jelének tekintik, de nem árt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08