Felügyeleti felszólítás az ING Alapkezelőnek

Pénzcentrum
2005. március 22. 09:00

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felszólította az ING Befektetési Alapkezelőt, hogy a továbbiakban maradéktalanul biztosítsa az alapkezelési tevékenységére vonatkozó jelenleg hatályos irányadó jogszabályok és engedélyek által elrendelt követelmények érvényesülését, különös tekintettel az általa kezelt portfoliók egymás közötti ügyletei során a piaci ár dokumentálására, a nettó eszközérték megállapítására, az adatvédelmi előírások érvényre juttatására, a rendszeres tájékoztatási kötelezettségnek való folyamatos megfelelésre, valamint a vagyonkezelési szerződésekben foglalt vagyonkezelési irányelvek betartására vonatkozólag.

A Felügyelet 2004. szeptember 9. és 22. napja között átfogó helyszíni ellenőrzést folytatott az Alapkezelő székhelyén abból a célból, hogy meggyőződjön az Alapkezelő tevékenysége gyakorlásának jogszerűségéről, valamint, hogy biztosítva lássa azt, hogy az Alapkezelő a működése során a részére kiadott engedélyekben előírt feltételeknek, továbbá az általa kezelt befektetési alapok kezelési szabályzataiban, valamint portfoliókezelési és pénztári vagyonkezelési szerződéseiben foglaltaknak megfelelően jár el.

Az ellenőrzés alá vont időszak 2003. március hó 31. napjától 2004. szeptember hó 22. napjáig terjedt.

A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy az Alapkezelő az általa kezelt alapok (ING Globális Részvény Befektetési Alap, ING Pénzpiaci Befektetési Alap, ING Kötvény Befektetési Alap, ING Indexkövető Részvény Befektetési Alap, továbbiakban: Alapok) egymás közötti ügyletei során alkalmazandó árfolyam-meghatározási módot nem definiálta az etárgyban releváns szabályzataiban, illetve a nevezett ügyletek során alkalmazott ár kiszámításának alapjául szolgáló adatok forrását nem rögzítette. Az Alapkezelő az ügyletkötés időpontjában érvényes OTC középárfolyamon (tőzsdén kívüli kereskedelemben kialakult átlagár) kötötte meg a kezelt portfóliók közötti ügyleteket, viszont szabályzataiban ezen árfolyam-meghatározási módot nem deklarálta.

A tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (a továbbiakban: Tpt.) 270/A. § (4) bekezdése az alapkezelő által kezelt alapok, portfóliók egymás közötti ügyleteire vonatkozóan előírja, hogy az ügylet kötésekor érvényben lévő piaci árat dokumentálni kell, amely kötelezettségnek a fentiekben kifejtettek értelmében az Alapkezelő nem tett eleget.

A vizsgált időszakra vonatkozóan a Felügyelet ellenőrizte az Alapkezelő által kezelt Alapok letétkezelésével megbízott ING Bank Magyarország Rt. nettó eszközértékének számítását. Ennek során megállapítást nyert, hogy a Letétkezelő nem a Forgalmazótól - a forgalmazói feladatokkal is megbízott ING Bank Magyarország Rt.-től - származó adatokat, hanem az Alapkezelő által közölt adatokat vette figyelembe a befektetési jegyek darabszámának rögzítésekor, így a nettó eszközérték meghatározásakor is. A nettó eszközérték kiszámításánál 2003. november 13-án az Alapkezelő az előző napon visszaváltott 5,087,937 db ING Globális Befektetési Alap befektetési jegyet hibásan, darabszám növekedésként rögzítette a rendszerében, és ezen hibás adatokat küldte meg a Letétkezelő részére. Mindennek következményeként az ING Globális Részvény Befektetési Alap esetében 2003. november 13. és december 31. közötti időszakra vonatkozóan tévesen került kiszámításra az összesített és az egy befektetési jegyre jutó nettó eszközérték.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A felügyeleti jelentésben - a nettó eszközérték megállapításával kapcsolatban - foglaltakat sem a Letétkezelő, sem az Alapkezelő nem cáfolta.

Az ING Magánnyugdíjpénztár és az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár vagyonkezelési irányelvei 2004. június 3-án, illetve 30-án megváltoztak. A vagyonkezelési szerződés részét képező vagyonkezelési irányelvek megváltozása után azonban az Alapkezelő nem tudta a portfólió-átstrukturálást azonnal elvégezni. Így a magánnyugdíjpéntár portfóliója 2004. június 3-28. között, az önkéntes nyugdíjpénztáré 2004. június 30 - július 2. között nem felelt meg maradéktalanul a vagyonkezelési irányelveknek.

Az Alapkezelő által kötött vagyonkezelési szerződésekben a külföldi részvények arányát 6-9 %-ban maximalizálták oly módon, hogy amennyiben a külföldi részvénybefektetés befektetési jegyeken keresztül valósul meg, akkor a kibocsátási tájékoztatóban szereplő maximális részvénykitettséget kell figyelembe venni. A vagyonkezelő a korlátozást a Fehér Arany Nyugdíjpénztár, az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár és az ING Magánnyugdíjpénztár esetében sértette meg. Az ezzel kapcsolatos limitsértéseket az Alapkezelő limitmodulja jelezte, viszont korrekciós tranzakciókra nem került sor, ugyanis az Alapkezelő nem a kibocsátási tájékoztatóban megengedett maximális, hanem a tényleges részvénykitettséget tartotta irányadónak az ING Globális befektetési jegyek esetében.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?