Felügyeleti felszólítás az ING Alapkezelőnek

Pénzcentrum
2005. március 22. 09:00

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete felszólította az ING Befektetési Alapkezelőt, hogy a továbbiakban maradéktalanul biztosítsa az alapkezelési tevékenységére vonatkozó jelenleg hatályos irányadó jogszabályok és engedélyek által elrendelt követelmények érvényesülését, különös tekintettel az általa kezelt portfoliók egymás közötti ügyletei során a piaci ár dokumentálására, a nettó eszközérték megállapítására, az adatvédelmi előírások érvényre juttatására, a rendszeres tájékoztatási kötelezettségnek való folyamatos megfelelésre, valamint a vagyonkezelési szerződésekben foglalt vagyonkezelési irányelvek betartására vonatkozólag.

A Felügyelet 2004. szeptember 9. és 22. napja között átfogó helyszíni ellenőrzést folytatott az Alapkezelő székhelyén abból a célból, hogy meggyőződjön az Alapkezelő tevékenysége gyakorlásának jogszerűségéről, valamint, hogy biztosítva lássa azt, hogy az Alapkezelő a működése során a részére kiadott engedélyekben előírt feltételeknek, továbbá az általa kezelt befektetési alapok kezelési szabályzataiban, valamint portfoliókezelési és pénztári vagyonkezelési szerződéseiben foglaltaknak megfelelően jár el.

Az ellenőrzés alá vont időszak 2003. március hó 31. napjától 2004. szeptember hó 22. napjáig terjedt.

A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy az Alapkezelő az általa kezelt alapok (ING Globális Részvény Befektetési Alap, ING Pénzpiaci Befektetési Alap, ING Kötvény Befektetési Alap, ING Indexkövető Részvény Befektetési Alap, továbbiakban: Alapok) egymás közötti ügyletei során alkalmazandó árfolyam-meghatározási módot nem definiálta az etárgyban releváns szabályzataiban, illetve a nevezett ügyletek során alkalmazott ár kiszámításának alapjául szolgáló adatok forrását nem rögzítette. Az Alapkezelő az ügyletkötés időpontjában érvényes OTC középárfolyamon (tőzsdén kívüli kereskedelemben kialakult átlagár) kötötte meg a kezelt portfóliók közötti ügyleteket, viszont szabályzataiban ezen árfolyam-meghatározási módot nem deklarálta.

A tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény (a továbbiakban: Tpt.) 270/A. § (4) bekezdése az alapkezelő által kezelt alapok, portfóliók egymás közötti ügyleteire vonatkozóan előírja, hogy az ügylet kötésekor érvényben lévő piaci árat dokumentálni kell, amely kötelezettségnek a fentiekben kifejtettek értelmében az Alapkezelő nem tett eleget.

A vizsgált időszakra vonatkozóan a Felügyelet ellenőrizte az Alapkezelő által kezelt Alapok letétkezelésével megbízott ING Bank Magyarország Rt. nettó eszközértékének számítását. Ennek során megállapítást nyert, hogy a Letétkezelő nem a Forgalmazótól - a forgalmazói feladatokkal is megbízott ING Bank Magyarország Rt.-től - származó adatokat, hanem az Alapkezelő által közölt adatokat vette figyelembe a befektetési jegyek darabszámának rögzítésekor, így a nettó eszközérték meghatározásakor is. A nettó eszközérték kiszámításánál 2003. november 13-án az Alapkezelő az előző napon visszaváltott 5,087,937 db ING Globális Befektetési Alap befektetési jegyet hibásan, darabszám növekedésként rögzítette a rendszerében, és ezen hibás adatokat küldte meg a Letétkezelő részére. Mindennek következményeként az ING Globális Részvény Befektetési Alap esetében 2003. november 13. és december 31. közötti időszakra vonatkozóan tévesen került kiszámításra az összesített és az egy befektetési jegyre jutó nettó eszközérték.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felügyeleti jelentésben - a nettó eszközérték megállapításával kapcsolatban - foglaltakat sem a Letétkezelő, sem az Alapkezelő nem cáfolta.

Az ING Magánnyugdíjpénztár és az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár vagyonkezelési irányelvei 2004. június 3-án, illetve 30-án megváltoztak. A vagyonkezelési szerződés részét képező vagyonkezelési irányelvek megváltozása után azonban az Alapkezelő nem tudta a portfólió-átstrukturálást azonnal elvégezni. Így a magánnyugdíjpéntár portfóliója 2004. június 3-28. között, az önkéntes nyugdíjpénztáré 2004. június 30 - július 2. között nem felelt meg maradéktalanul a vagyonkezelési irányelveknek.

Az Alapkezelő által kötött vagyonkezelési szerződésekben a külföldi részvények arányát 6-9 %-ban maximalizálták oly módon, hogy amennyiben a külföldi részvénybefektetés befektetési jegyeken keresztül valósul meg, akkor a kibocsátási tájékoztatóban szereplő maximális részvénykitettséget kell figyelembe venni. A vagyonkezelő a korlátozást a Fehér Arany Nyugdíjpénztár, az ING Önkéntes Nyugdíjpénztár és az ING Magánnyugdíjpénztár esetében sértette meg. Az ezzel kapcsolatos limitsértéseket az Alapkezelő limitmodulja jelezte, viszont korrekciós tranzakciókra nem került sor, ugyanis az Alapkezelő nem a kibocsátási tájékoztatóban megengedett maximális, hanem a tényleges részvénykitettséget tartotta irányadónak az ING Globális befektetési jegyek esetében.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem