27 °C Budapest

FED: 25 bp-os kamatemelés, mérsékelten nőtt az inflációs nyomás

Pénzcentrum
2005. március 22. 20:18

A várakozásoknak megfeleően 25 bp-tal 2.75%-ra emelte a Federal Funds Rate célértékét a FED Nyíltpiaci Bizottsága. A Bizottság közleményében hangsúlyozta, hogy továbbra is alkalmazkodó politikát kíván folytatni. A közlemény szerint az inflációs nyomás erősödik, emiatt a FED folytathatja a kamatemeléseket, de mérsékelt ütemben. A mérsékeltség hangsúlyozása a közlemény fő üzenete a piacoknak.

A FED bízik benne, hogy a termelékenység továbbra is jelentős mértékben javul, a növekedés jelentős marad az emelkedő energiaárak ellenére is. A munkaerőpiaci feltételek javulása folytatódhat.

A FED szerint bár a hosszú távú inflációs várakozások érdemben nem változtak, az inflációra nehezedő nyomás az elmúlt időszakban érezhetően nőtt. Az energiaárak növekedése a core árindexekben egyelőre érdemi változást nem hozott.

A FED a kockázatokat kiegyensúlyozottnak véli felfelé és lefelé is a növekedés illetve az infláció tekintetében. Emiatt a FED politikája továbbra is mérsékelt ("measured") maradhat, de ébersége nem csökken. A piac különös hangsúllyal figyelt a "measured" szóra.

A közlemény alapján a FED kamatemelési politikája folytatódhat, ugyanakkor ez a mostani megfogalmazás szerint várhatóan nem gyorsul fel. A bizottsági üléssel kapcsolatosan korábban olyan félelemek fogalmazódtak meg, hogy a mérsékelt politika esetleg radikálisabbá válhat, mely az eszközpiacokra komoly hatással lehetett volna.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

eurusdcomp
eurusdcomp
A döntés után a dollár erősödött, a részvénypiacok hirtelen, de nem jelentős esést mutattak. Az infláció emelkedésére utaló FED-figyelmeztetés a 10 éves benchmark amerikai állampapír hozamát a hétfői 4.53%-os zárásról 4.63%-ra tornászta fel.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?