Mégis elszámolható a nyugdíjreform - változik a Stabilitási Paktum, könnyebb belépés az euró-zónába

Pénzcentrum
2005. március 21. 09:11

12 órás maratoni tárgyalást követően megszületett tegnap az Európai Unió pénzügyminiszterei között a megállapodás arról, hogy milyen formában kerüljön sor a Stabilitási és Növekedési Egyezmény (SNE) reformjára. Az erről szóló dokumentumot holnap az EU vezetői is megtárgyalják. A pénzügyminiszterek megállapodtak arról, hogy az "Európa újraegyesítése" címszó alatt az államháztartási deficit számítása során nem kell figyelembe venni az ezzel kapcsolatban felmerült költségeket. Bár a német újraegyesítés nem került nevesítésre, ez a kitétel elsősorban mégis erre vonatkozik. Az EUobserver utal rá, hogy a nyugdíjreformmal kapcsolatos hiánynövekedéssel is korrigálni lehet majd az államháztartási hiányt, mellyel eddig csak átmeneti jelleggel Lengyelország, Magyarország, Svédország és Dánia élt. A döntés így döntően befolyásolja az új tagállamok - így hazánk - csatlakozási feltételeit az Európai Gazdasági és Monetáris Unióhoz.

Az unióban már hosszú hónapok óta éles vitákat szült a sokak által túlzottan merevnek tartott SNE, így többen (főként a 3%-os megengedett plafonnál rendre nagyobb államháztartási hiányt produkáló országok) annak felpuhítása mellett szálltak síkra, míg a voltak tagállamok, amelyek szigorúan ragaszkodtak a szabályok jelenlegi formában való betartásához.

Jean-Claude Juncker, luxemburgi miniszterelnök és pénzügyminiszter, az EU soros elnöke, a megállapodásokat követően kifejtete: “nem lesz komolyabb vita az állam- és kormányfők között" a most elért egyezségről. Juncker korábban a keményebb vonalasok közé tartozott.

Az EUobserver híradása szerint a főbb változások az alábbi pontokban foglalhatóak össze:

  • a hiány mértéke korrigálható az Európa újregyesítéséhez kapcsolódó költésgekkel (ez elsősorban Németország számára lehet kedvező)

  • a hiány korrigálható az innovációkra és kutatás-fejlesztésre szánt kiadásokkal

  • korrekció a nemzetközi szolidaritást erősítő kiadásokkal

  • korrekció az európai célokat elősegítő intézkedések kiadásaival

  • a korábbi egy év helyett a tagállamoknak 2 év áll rendelkezésre, hogy a 3% feletti tartományból az alá csökkentsék a hiányt, ez az időszak nem várt kedvezőtlen gazdasági körülmények között - melyek a költségvetésre is érdemi hatással vannak - újabb 2 évvel meghosszabbítható; a döntések meghozatalának időigénye miatt egy államnak így gyakorlatilag 5 éve van arra, hogy a hiányt korrigálja komolyabb szankciók veszélye nélkül

  • a módosítás mellett rövid időszakra átléphető a 3%-os küszöb, de csak átmenetileg: ez azokra az országokra igaz, ahol a bruttó adósság GDP arányos mértéke jóval 60% alatti

  • a magánnyugdíjpénztári befizetéseket figyelembe veszik a deficit számításánál, mely elsősorban hazánknak és az új államok közül a magánnyugdíjpénztári pillért már alkalmazóknak kedvez (a rendelkezések értelmében 5 éven át csökkenő mértékben); korábban az Eurostat 2007 márciusáig engedte, hogy a deficitet az "elmaradó" (a magánnyugdíjpénztárakhoz befolyó) bevételekkel korrigálni lehessen

A döntések tehát mindenképpen érdeminek tekinthetők, és meghatározóak a közös pénz elterjedése, alkalmazása szempontjából. A fent említett kivételek egy sokkal életszerűbb helyzetet eredményezhetnek a korábbi rendszernél, ugyanakkor komoly aggodalmakat is felvethetnek. A kivételekkel a kreatív könyvelési gyakorlat egyre jelentősebbé válhat, a hivatalosan nem deficitnövelő elemek jelentősre duzzadhatnak annak ellenére, hogy közgazdaságilag épp a hiányban kellene szerepelniük. Többen figyelmeztettek már, hogy ez az euró értékállóságát is érdemben veszélyeztetheti. Magyarország számára a legfontosabb vonatkozás, hogy kb. a GDP 1%pontjával "enyhül" a változás következtében a teljesítendő cél (kb. ekkora a kiesés a magánnyugdíjpénztári befizetések miatt). Az euró-zónába való belépés korábban célként meghatározott időpontja ezzel sokkal reálisabb lehet, ezzel a hozamok a korábban vártnál jobban csökkenhetnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?