25 °C Budapest

Mégis elszámolható a nyugdíjreform - változik a Stabilitási Paktum, könnyebb belépés az euró-zónába

Pénzcentrum
2005. március 21. 09:11

12 órás maratoni tárgyalást követően megszületett tegnap az Európai Unió pénzügyminiszterei között a megállapodás arról, hogy milyen formában kerüljön sor a Stabilitási és Növekedési Egyezmény (SNE) reformjára. Az erről szóló dokumentumot holnap az EU vezetői is megtárgyalják. A pénzügyminiszterek megállapodtak arról, hogy az "Európa újraegyesítése" címszó alatt az államháztartási deficit számítása során nem kell figyelembe venni az ezzel kapcsolatban felmerült költségeket. Bár a német újraegyesítés nem került nevesítésre, ez a kitétel elsősorban mégis erre vonatkozik. Az EUobserver utal rá, hogy a nyugdíjreformmal kapcsolatos hiánynövekedéssel is korrigálni lehet majd az államháztartási hiányt, mellyel eddig csak átmeneti jelleggel Lengyelország, Magyarország, Svédország és Dánia élt. A döntés így döntően befolyásolja az új tagállamok - így hazánk - csatlakozási feltételeit az Európai Gazdasági és Monetáris Unióhoz.

Az unióban már hosszú hónapok óta éles vitákat szült a sokak által túlzottan merevnek tartott SNE, így többen (főként a 3%-os megengedett plafonnál rendre nagyobb államháztartási hiányt produkáló országok) annak felpuhítása mellett szálltak síkra, míg a voltak tagállamok, amelyek szigorúan ragaszkodtak a szabályok jelenlegi formában való betartásához.

Jean-Claude Juncker, luxemburgi miniszterelnök és pénzügyminiszter, az EU soros elnöke, a megállapodásokat követően kifejtete: “nem lesz komolyabb vita az állam- és kormányfők között" a most elért egyezségről. Juncker korábban a keményebb vonalasok közé tartozott.

Az EUobserver híradása szerint a főbb változások az alábbi pontokban foglalhatóak össze:

  • a hiány mértéke korrigálható az Európa újregyesítéséhez kapcsolódó költésgekkel (ez elsősorban Németország számára lehet kedvező)

  • a hiány korrigálható az innovációkra és kutatás-fejlesztésre szánt kiadásokkal

  • korrekció a nemzetközi szolidaritást erősítő kiadásokkal

  • korrekció az európai célokat elősegítő intézkedések kiadásaival

  • a korábbi egy év helyett a tagállamoknak 2 év áll rendelkezésre, hogy a 3% feletti tartományból az alá csökkentsék a hiányt, ez az időszak nem várt kedvezőtlen gazdasági körülmények között - melyek a költségvetésre is érdemi hatással vannak - újabb 2 évvel meghosszabbítható; a döntések meghozatalának időigénye miatt egy államnak így gyakorlatilag 5 éve van arra, hogy a hiányt korrigálja komolyabb szankciók veszélye nélkül

  • a módosítás mellett rövid időszakra átléphető a 3%-os küszöb, de csak átmenetileg: ez azokra az országokra igaz, ahol a bruttó adósság GDP arányos mértéke jóval 60% alatti

  • a magánnyugdíjpénztári befizetéseket figyelembe veszik a deficit számításánál, mely elsősorban hazánknak és az új államok közül a magánnyugdíjpénztári pillért már alkalmazóknak kedvez (a rendelkezések értelmében 5 éven át csökkenő mértékben); korábban az Eurostat 2007 márciusáig engedte, hogy a deficitet az "elmaradó" (a magánnyugdíjpénztárakhoz befolyó) bevételekkel korrigálni lehessen

A döntések tehát mindenképpen érdeminek tekinthetők, és meghatározóak a közös pénz elterjedése, alkalmazása szempontjából. A fent említett kivételek egy sokkal életszerűbb helyzetet eredményezhetnek a korábbi rendszernél, ugyanakkor komoly aggodalmakat is felvethetnek. A kivételekkel a kreatív könyvelési gyakorlat egyre jelentősebbé válhat, a hivatalosan nem deficitnövelő elemek jelentősre duzzadhatnak annak ellenére, hogy közgazdaságilag épp a hiányban kellene szerepelniük. Többen figyelmeztettek már, hogy ez az euró értékállóságát is érdemben veszélyeztetheti. Magyarország számára a legfontosabb vonatkozás, hogy kb. a GDP 1%pontjával "enyhül" a változás következtében a teljesítendő cél (kb. ekkora a kiesés a magánnyugdíjpénztári befizetések miatt). Az euró-zónába való belépés korábban célként meghatározott időpontja ezzel sokkal reálisabb lehet, ezzel a hozamok a korábban vártnál jobban csökkenhetnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 1. 19:41