Mégis elszámolható a nyugdíjreform - változik a Stabilitási Paktum, könnyebb belépés az euró-zónába

Pénzcentrum
2005. március 21. 09:11

12 órás maratoni tárgyalást követően megszületett tegnap az Európai Unió pénzügyminiszterei között a megállapodás arról, hogy milyen formában kerüljön sor a Stabilitási és Növekedési Egyezmény (SNE) reformjára. Az erről szóló dokumentumot holnap az EU vezetői is megtárgyalják. A pénzügyminiszterek megállapodtak arról, hogy az "Európa újraegyesítése" címszó alatt az államháztartási deficit számítása során nem kell figyelembe venni az ezzel kapcsolatban felmerült költségeket. Bár a német újraegyesítés nem került nevesítésre, ez a kitétel elsősorban mégis erre vonatkozik. Az EUobserver utal rá, hogy a nyugdíjreformmal kapcsolatos hiánynövekedéssel is korrigálni lehet majd az államháztartási hiányt, mellyel eddig csak átmeneti jelleggel Lengyelország, Magyarország, Svédország és Dánia élt. A döntés így döntően befolyásolja az új tagállamok - így hazánk - csatlakozási feltételeit az Európai Gazdasági és Monetáris Unióhoz.

Az unióban már hosszú hónapok óta éles vitákat szült a sokak által túlzottan merevnek tartott SNE, így többen (főként a 3%-os megengedett plafonnál rendre nagyobb államháztartási hiányt produkáló országok) annak felpuhítása mellett szálltak síkra, míg a voltak tagállamok, amelyek szigorúan ragaszkodtak a szabályok jelenlegi formában való betartásához.

Jean-Claude Juncker, luxemburgi miniszterelnök és pénzügyminiszter, az EU soros elnöke, a megállapodásokat követően kifejtete: “nem lesz komolyabb vita az állam- és kormányfők között" a most elért egyezségről. Juncker korábban a keményebb vonalasok közé tartozott.

Az EUobserver híradása szerint a főbb változások az alábbi pontokban foglalhatóak össze:

  • a hiány mértéke korrigálható az Európa újregyesítéséhez kapcsolódó költésgekkel (ez elsősorban Németország számára lehet kedvező)

  • a hiány korrigálható az innovációkra és kutatás-fejlesztésre szánt kiadásokkal

  • korrekció a nemzetközi szolidaritást erősítő kiadásokkal

  • korrekció az európai célokat elősegítő intézkedések kiadásaival

  • a korábbi egy év helyett a tagállamoknak 2 év áll rendelkezésre, hogy a 3% feletti tartományból az alá csökkentsék a hiányt, ez az időszak nem várt kedvezőtlen gazdasági körülmények között - melyek a költségvetésre is érdemi hatással vannak - újabb 2 évvel meghosszabbítható; a döntések meghozatalának időigénye miatt egy államnak így gyakorlatilag 5 éve van arra, hogy a hiányt korrigálja komolyabb szankciók veszélye nélkül

  • a módosítás mellett rövid időszakra átléphető a 3%-os küszöb, de csak átmenetileg: ez azokra az országokra igaz, ahol a bruttó adósság GDP arányos mértéke jóval 60% alatti

  • a magánnyugdíjpénztári befizetéseket figyelembe veszik a deficit számításánál, mely elsősorban hazánknak és az új államok közül a magánnyugdíjpénztári pillért már alkalmazóknak kedvez (a rendelkezések értelmében 5 éven át csökkenő mértékben); korábban az Eurostat 2007 márciusáig engedte, hogy a deficitet az "elmaradó" (a magánnyugdíjpénztárakhoz befolyó) bevételekkel korrigálni lehessen

A döntések tehát mindenképpen érdeminek tekinthetők, és meghatározóak a közös pénz elterjedése, alkalmazása szempontjából. A fent említett kivételek egy sokkal életszerűbb helyzetet eredményezhetnek a korábbi rendszernél, ugyanakkor komoly aggodalmakat is felvethetnek. A kivételekkel a kreatív könyvelési gyakorlat egyre jelentősebbé válhat, a hivatalosan nem deficitnövelő elemek jelentősre duzzadhatnak annak ellenére, hogy közgazdaságilag épp a hiányban kellene szerepelniük. Többen figyelmeztettek már, hogy ez az euró értékállóságát is érdemben veszélyeztetheti. Magyarország számára a legfontosabb vonatkozás, hogy kb. a GDP 1%pontjával "enyhül" a változás következtében a teljesítendő cél (kb. ekkora a kiesés a magánnyugdíjpénztári befizetések miatt). Az euró-zónába való belépés korábban célként meghatározott időpontja ezzel sokkal reálisabb lehet, ezzel a hozamok a korábban vártnál jobban csökkenhetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.02 02:59
WORKFLUENCER Influencers who share work-related content on social media platforms. Since more peopl...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm